©AFP via Getty Images

ΓΕΩΡΓΙΑ: Η ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΕΦΗΒΟΥ ΔΙΑΔΗΛΩΤΗ ΕΓΕΙΡΕΙ ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΗ ΔΙΚΗ

Δημοσιεύθηκε στις 14 Ιουλίου 2025, 16:52Εκτύπωση

Αντιδρώντας στη χθεσινή καταδίκη του 19χρονου διαδηλωτή Saba Jikia, σε περισσότερα από τέσσερα χρόνια φυλάκισης επειδή φέρεται να κλώτσησε αστυνομικό κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στη Γεωργία, ο Denis Krivosheev, Αναπληρωτής Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία, δήλωσε:

«Η δίκη του Saba Jikia αμαυρώθηκε από ανησυχίες για δίκαιη δίκη και την αποτυχία εφαρμογής των διαδικασιών της δικαιοσύνης για νέες και νέους, που συνήθως είναι διαθέσιμες σύμφωνα με τη νομοθεσία της Γεωργίας για κατηγορούμενες/ους ηλικίας 18 έως 21 ετών. Τα αποδεικτικά στοιχεία εναντίον του περιλαμβάνουν βίντεο που αμφισβητήθηκαν από την υπεράσπισή του και συμπεράσματα εμπειρογνώμονα της κατηγορούσας αρχής, τον οποίο η υπεράσπισή του δεν μπόρεσε να εξετάσει.

Αυτή η επιλεκτική προσέγγιση της δικαιοσύνης προκαλεί βαθιά ανησυχία. Οι αρχές της Γεωργίας πρέπει να βάλουν τέλος αμέσως σε αυτή την ατιμωρησία και την αδικία.

 

«Υπάρχει ένα ευρύτερο μοτίβο διαδηλωτριών και διαδηλωτών στους οποίους επιβάλλονται μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης μετά από άδικες δίκες. Ταυτόχρονα, οι αρχές της Γεωργίας έχουν αποδειχθεί απρόθυμες να διερευνήσουν σοβαρές παραβιάσεις από την αστυνομία, χωρίς καμία/κανένας αξιωματούχος των αρχών επιβολής του νόμου να λογοδοτήσει για την εκτεταμένη κακομεταχείριση διαδηλωτριών και διαδηλωτών κατά τη σύλληψη και για ισχυρισμούς περί βασανιστηρίων κατά τη διάρκεια της κράτησης. Αυτή η επιλεκτική προσέγγιση της δικαιοσύνης προκαλεί βαθιά ανησυχία. Οι αρχές της Γεωργίας πρέπει να βάλουν τέλος αμέσως σε αυτή την ατιμωρησία και την αδικία».

Ιστορικό

Ο Saba Jikia συνελήφθη στις 5 Δεκεμβρίου 2024, μια εβδομάδα μετά το ξέσπασμα μαζικών φιλοευρωπαϊκών διαδηλώσεων. Του ασκήθηκε δίωξη επειδή φέρεται να κλώτσησε έναν πεσμένο αστυνομικό. Ο εν λόγω αστυνομικός - ο οποίος δεν ήταν ένστολος κατά τη διάρκεια του περιστατικού - κατέθεσε στο δικαστήριο λέγοντας ότι δεν είχε υποστεί κανέναν τραυματισμό.

Η νομοθεσία της Γεωργίας για τη δικαιοσύνη των νέων απαιτεί την εξέταση των λιγότερο περιοριστικών μέτρων για κατηγορούμενες/ους κάτω των 21 ετών και των εναλλακτικών λύσεων αποκατάστασης της δικαιοσύνης. Κατά την εφαρμογή των διαδικασιών της δικαιοσύνης ανηλίκων σε κατηγορούμενες/ους ηλικίας 18 έως 21 ετών, η στέρηση της ελευθερίας επιτρέπεται μόνο ως έσχατο μέτρο και για το συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα. Ωστόσο, παρά την ευρεία εφαρμογή των διατάξεων για τη δικαιοσύνη των νέων στα δικαστήρια της Γεωργίας για τις/τους νέες/ους ηλικίας 18 έως 21 ετών, δεν εφαρμόστηκαν στην περίπτωση του Saba Jikia. Αρχικά, προφυλακίστηκε με μια σύντομη ακρόαση, όπως και άλλες/οι προφυλακισμένες/οι διαδηλώτριες/τές στη Γεωργία, χωρίς να εξεταστούν δεόντως ούτε οι λόγοι της προφυλάκισής του ούτε τα εναλλακτικά περιοριστικά μέτρα. Μετά τη δίκη του, ο δικαστής του επέβαλε ποινή φυλάκισης που πλησίαζε τη μέγιστη ποινή.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει αναφερθεί εκτενώς στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αντικυβερνητικών διαδηλωτριών/ών στη Γεωργία, συμπεριλαμβανομένης της άρνησης του δικαιώματος της ελευθερίας της έκφρασης και του δικαιώματος του ειρηνικού συνέρχεσθαι, της αυθαίρετης κράτησης, των βασανιστηρίων και άλλων μορφών κακομεταχείρισης, της βίας από φιλοκυβερνητικές ομάδες ή από μυστικούς αστυνομικούς που στοχεύουν ακτιβίστριες και ακτιβιστές της αντιπολίτευσης και των άδικων δίκων. Η οργάνωση ξεκίνησε πρόσφατα μια παγκόσμια καμπάνια με σκοπό να διεκδικήσει λογοδοσία και δικαιοσύνη για τις διαδηλώτριες και τους διαδηλωτές στη Γεωργία!  - Διεθνής Αμνηστία

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.