ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΑΡΧΗ: Η ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΘΕΣΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΜΑΧΩΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσιεύθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2007, 00:00Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
17 Φεβρουαρίου 2007
Η Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, Αϊρίν Χαν, έστειλε χθες επιστολή στον Παλαιστίνιο Πρόεδρο και στον Παλαιστίνιο Πρωθυπουργό, καλώντας τους να θέσουν ως πρώτη προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης ενότητας τη δημιουργία μιας δύναμης ασφαλείας που να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Παλαιστινίων και να λειτουργεί μέσα στα όρια του κράτους δικαίου.

Οι δυο ηγέτες πρέπει να αντιδράσουν και να θέσουν τέρμα στη συνηθισμένη ατιμωρησία, που ευνοεί την κλιμακούμενη εσωτερική βία στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη ανάμεσα σε εκείνες τις ένοπλες ομάδες και δυνάμεις ασφαλείας που είναι πιστές στο κόμμα Φατάχ του Προέδρου Αμπάς και εκείνες που είναι πιστές στο κόμμα Χαμάς του Πρωθυπουργού Χανίγιε.

«Οποιαδήποτε συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών πρέπει να αντιμετωπίσει τις καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττουν οι δυνάμεις τους και να διασφαλίσει τον τερματισμό της ατιμωρησίας που, για πάρα πολύ καιρό, έχει επιτρέψει στους οπλοφόρους να παραμένουν ελεύθεροι και να επαναλαμβάνουν τα εγκλήματά τους», επισήμανε η Αϊρίν Χαν. «Οι ηγέτες της Φατάχ και της Χαμάς πρέπει να βάλουν σε τάξη τους δικούς τους οίκους και να σταματήσουν να καλλιεργούν την αδελφοκτόνο βία που έχει καταστρέψει τόσες ζωές Παλαιστινίων».

Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε τους δυο ηγέτες να προβούν σε άμεσες ενέργειες ώστε:

« Να διασφαλιστεί ότι η στρατολόγηση και η εκπαίδευση των μελών των δυνάμεων ασφαλείας και των διωκτικών αρχών θα είναι απαλλαγμένη από κάθε κομματικό έλεγχο και ότι τα μέλη αυτά θα λογοδοτούν στην κοινότητα που υπηρετούν.

« Να διασφαλιστεί ότι καμία ομάδα και κανένα άτομο δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιεί ή να φέρει όπλα ή πυρομαχικά με τρόπο που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια τρίτων.

« Να εκδώσουν ξεκάθαρες και σαφείς οδηγίες προς όλα τα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας ότι οποιοσδήποτε κάνει κατάχρηση της εξουσίας του ή παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα θα λογοδοτήσει και, αν πρέπει, θα διωχθεί ποινικά.

« Να δημιουργήσουν μηχανισμό που να διασφαλίζει την ανεξάρτητη, αμερόληπτη και ακομμάτιστη εποπτεία των δυνάμεων ασφαλείας.

« Να λάβουν μέτρα που θα διασφαλίζουν ότι όλες οι δολοφονίες, οι απαγωγές και κάθε τυχόν άλλη επίθεση εναντίον αμάχων θα ερευνώνται αμέσως, εξονυχιστικά και αμερόληπτα και ότι οι υπαίτιοι για τέτοια εγκλήματα θα οδηγούνται στη δικαιοσύνη με διαδικασίες που είναι σύμφωνες με τα διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα δίκαιης δίκης και χωρίς πιθανότητα χρήσης της θανατικής ποινής.

Μόνο τις τελευταίες 6 εβδομάδες, περισσότεροι από 80 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι τραυματίστηκαν σε ένοπλες επιθέσεις και συρράξεις μεταξύ των δυο πλευρών. Πολλά από τα θύματα ήταν ένοπλοι μαχητές, όμως νεκροί έπεσαν και άμαχοι, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον 10 παιδιά, ενώ δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν. Επίσης, και οι δυο πλευρές έχουν απαγάγει ανθρώπους για να τους χρησιμοποιήσουν ως διαπραγματευτικά χαρτιά στη σύγκρουση.

«Στους υπαιτίους της βίας συγκαταλέγονται μέλη αντίπαλων παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας, μεταξύ των οποίων είναι η Προεδρική Φρουρά, που είναι πιστή στον Πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς, και η Εκτελεστική Δύναμη, που συστάθηκε από την κυβέρνηση της Χαμάς», τόνισε η Αϊρίν Χαν. «Αντί να υπεραμύνονται του νόμου και να σταματούν τη βία των παλαιστινιακών ενόπλων ομάδων, οι δυνάμεις αυτές συμμετέχουν στο πρόβλημα και το οξύνουν».

Η νέα κυβέρνηση ενότητας πρέπει να διασφαλίσει ότι όλοι οι παράνομοι φόνοι, οι απαγωγές και κάθε τυχόν άλλη επίθεση εναντίον αμάχων (ανεξαρτήτως αν αυτοί είναι Παλαιστίνιοι, Ισραηλινοί ή άλλων εθνικοτήτων) θα ερευνώνται αμέσως, εξονυχιστικά και αμερόληπτα και ότι οι υπαίτιοι τέτοιων εγκλημάτων θα οδηγούνται στη δικαιοσύνη.

? Για περισσότερες πληροφορίες και συνεντεύξεις επικοινωνήστε με την Υπεύθυνη Τύπου και Προβολής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, ’ννα Μπότσογλου, τηλ. 210-3600628 (εσωτ. 2).
 

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.