ΟΙ ΗΠΑ, Η ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΛΑ ΚΡΑΤΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΙΡΑΚΙΝΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Δημοσιεύθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 2007, 00:00Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
11 Φεβρουαρίου 2007
Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να παράσχει αποτελεσματική προστασία και βοήθεια σε σχεδόν δύο εκατομμύρια ανθρώπους που εγκαταλείπουν το Ιράκ, μετακίνηση την οποία ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτέρες, αποκάλεσε πρόσφατα «ανθρωπιστική καταστροφή».

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει επειγόντως να προσφέρει τεχνικές και χρηματικές συνεισφορές για να βοηθήσει τις χώρες που φιλοξενούν ανθρώπους που εγκαταλείπουν το Ιράκ», δήλωσε ο Μάλκολμ Σμαρτ, Διευθυντής του Προγράμματος Έρευνας και Δράσης της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. «Οι ΗΠΑ και η Βρετανία, ως ηγετικά μέλη της Πολυεθνικής Δύναμης (MNF), καθώς και η ιρακινή κυβέρνηση, πρέπει να κάνουν πολύ περισσότερα για να διασφαλίσουν την παροχή μόνιμης προστασίας σε αυτούς τους πρόσφυγες, καθώς και στους 1,7 εκατομμύριο εκτοπισμένους στο εσωτερικό του Ιράκ».

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ανέφερε την Τετάρτη ότι υπήρχαν πλέον 1,7 εκατομμύριο Ιρακινοί εκτοπισμένοι στο εσωτερικό της χώρας, μεταξύ των οποίων περίπου 500.000 που εκτοπίστηκαν το τελευταίο δωδεκάμηνο, μετά τη βομβιστική επίθεση εναντίον σιιτικού ιερού τεμένους στην πόλη Σαμάρα τον Φεβρουάριο του 2006. Η Ύπατη Αρμοστεία ανέφερε επίσης ότι, από το 2003 και μετά, μέχρι και 2 εκατομμύρια Ιρακινοί έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε γειτονικές χώρες. Από αυτούς, περίπου 700.000 παραμένουν σήμερα στην Ιορδανία και σχεδόν ένα εκατομμύριο στη Συρία.

Η Ιορδανία και η Συρία, που βρίσκονται στην κατάλληλη γεωγραφική θέση για να παράσχουν σημαντικό βαθμό πρωτοβάθμιας υποστήριξης στα κύματα Ιρακινών προσφύγων, έχουν μέχρι σήμερα διαδραματίσει οργανικό ρόλο στην παροχή μεγάλου όγκου βοήθειας. Η Διεθνής Αμνηστία πιστεύει ότι πρέπει να συνεχίσουν να το πράττουν, μαζί με άλλες χώρες της περιοχής και εκτός αυτής, μεταξύ άλλων συνεχίζοντας να επιτρέπουν την είσοδο στο έδαφός τους σε όσους αναζητούν προστασία, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις τους κατά το διεθνές δίκαιο.

Ωστόσο, η διεθνής κοινότητα πρέπει να κάνει πολύ περισσότερα για να προσφέρει βοήθεια, για την οποία υπάρχει επείγουσα ανάγκη. Η Διεθνής Αμνηστία πιστεύει επίσης ότι, σε μια γνήσια «προσέγγιση καταμερισμού των ευθυνών», πρέπει να εξεταστούν εναλλακτικές επιλογές όπως η μετεγκατάσταση σε τρίτες χώρες. Επιπλέον, οι 1,7 εκατομμύριο άνθρωποι που είναι εκτοπισμένοι στο εσωτερικό του Ιράκ έχουν επείγουσα ανάγκη βοήθειας. Τόσο η ιρακινή κυβέρνηση, όσο και η Πολυεθνική Δύναμη, πρέπει να προβούν σε κάθε δυνατή ενέργεια για να διασφαλίσουν την προστασία τους.

Πολλές χώρες που φιλοξενούν Ιρακινούς πολίτες δεν τους έχουν επαναπροωθήσει βιαίως στο Ιράκ. Για λόγους συνεχούς προστασίας, οι χώρες φιλοξενίας όπως οι ΗΠΑ δεν πρέπει να επαναπροωθήσουν στο Ιράκ αιτούντες άσυλο, οι αιτήσεις των οποίων έχουν απορριφθεί. Οι ΗΠΑ φέρουν ιδιαίτερη ευθύνη να προστατεύσουν όσους έχουν εκτοπιστεί λόγω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στο Ιράκ. Επιπλέον, οι ΗΠΑ χρειάζεται να καταβάλουν ενεργό προσπάθεια να μετεγκαταστήσουν περισσότερους Ιρακινούς με ταχύτητα και ασφάλεια, απ' ό,τι έχουν κάνει μέχρι σήμερα.

«Η πολιτική των ΗΠΑ και η στρατιωτική τους δράση συνέβαλαν στη δημιουργία της φρικτής κατάστασης που επικρατεί σήμερα στο Ιράκ, κι όμως μέχρι τώρα σε ελάχιστους Ιρακινούς, που εκτοπίστηκαν λόγω του πολέμου, έχει επιτραπεί να καταφύγουν στις ΗΠΑ», δήλωσε ο Μάλκολμ Σμαρτ. «Οι αρχές των ΗΠΑ πρέπει να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους σε αυτό το ζήτημα και να συμβάλουν ενεργά στην προσπάθεια να παρασχεθούν μακροπρόθεσμες μόνιμες λύσεις στους Ιρακινούς πρόσφυγες».

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.