© Amnesty International Switzerland

ΕΥΡΩΠΗ: ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΘΑ ΕΚΔΙΚΑΣΕΙ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΟΡΟΣΗΜΟ ΓΙΑ ΕΠΑΝΑΠΡΟΩΘΗΣΕΙΣ

Δημοσιεύθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2025, 18:02Εκτύπωση

Στις 12 Φεβρουαρίου, το Τμήμα Μείζονος Συνθέσεως του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα εκδικάσει τρεις υποθέσεις κατά της Λετονίας, της Λιθουανίας και της Πολωνίας σχετικά με φερόμενες παράνομες επαναπροωθήσεις - συνοπτικές επιστροφές μεταναστριών/ών και προσφυγισσών/ων στα σύνορα - από τα εν λόγω κράτη της ΕΕ στη Λευκορωσία. Αυτή είναι η πρώτη φορά που το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα αποφανθεί σχετικά με τις επιπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα αυτού που η ΕΕ και τα κράτη μέλη της αποκαλούν «εργαλειοποιημένη» μετανάστευση.

Οι εκπρόσωποι της Διεθνούς Αμνηστίας θα παρευρίσκονται στο δικαστήριο.

«Έχουμε γίνει μάρτυρες μιας αυξανόμενης τάσης που προκαλεί ανησυχίες για την ασφάλεια στις μεταναστευτικές πολιτικές. Πρέπει να αντισταθούμε στις προσπάθειες κανονικοποίησης των εξαιρέσεων που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα με βάση τις λεγόμενες καταστάσεις 'έκτακτης ανάγκης'», δήλωσε η Mandi Mudarikwa, Επικεφαλής της Διεύθυνσης Στρατηγικών Αγωγών της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Η έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας έχει δείξει ότι η Λετονία, η Λιθουανία και η Πολωνία χρησιμοποιούν θρασύτατους μεταναστευτικούς ελέγχους και πρακτικές επαναπροώθησης με το πρόσχημα της αντιμετώπισης της λεγόμενης «εργαλειοποίησης» της μετανάστευσης.

«Η έρευνά μας καταδεικνύει επίσης τον ρόλο των αρχών της Λευκορωσίας στην επιδείνωση της δεινής κατάστασης στα σύνορα και στη διακινδύνευση ζωών. Αυτό δεν απαλλάσσει τη Λετονία, τη Λιθουανία και την Πολωνία από τις διεθνείς υποχρεώσεις τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ακριβώς το αντίθετο - θα πρέπει να επικαλεστεί περισσότερη και όχι λιγότερη ανθρωπιά.

«Οι υποθέσεις αυτές, και η ενδεχόμενη απόφαση, αποτελούν μια κρίσιμη ευκαιρία για να επανεπιβεβαιώσει το δικαίωμα στο άσυλο, η απόλυτη φύση των υποχρεώσεων μη επαναπροώθησης και το δικαίωμα των ανθρώπων να μην αναγκάζονται να επιστρέφουν σε έναν τόπο όπου είναι εκτεθειμένοι σε απάνθρωπη μεταχείριση και κάθε είδους παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ιστορικό

Στις 26 Απριλίου 2023 και στις 18 Οκτωβρίου 2024 αντίστοιχα, η Διεθνής Αμνηστία υπέβαλε παρέμβαση Τρίτου Μέρους στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στις υποθέσεις C.O.G.G. και άλλοι κατά Λιθουανίας και H.M.M. και άλλοι κατά Λετονίας.

Και οι δύο υποθέσεις εγείρουν σημαντικά ερωτήματα σχετικά με το άρθρο 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο εγγυάται την απαγόρευση των βασανιστηρίων, συμπεριλαμβανομένων των συνιστωσών της περί μη επαναπροώθησης, το άρθρο 13 σχετικά με το δικαίωμα πραγματικής προσφυγής, και το άρθρο 4 του Πρωτοκόλλου 4 (A4P4), το οποίο απαγορεύει τις συλλογικές απελάσεις.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει καταγράψει εδώ και καιρό τη βία και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα σύνορα της Λετονίας, της Λιθουανίας και της Πολωνίας με τη Λευκορωσία. Σε αυτές τις χώρες, η κατάχρηση των εξουσιών έκτακτης ανάγκης έχει κλιμακωθεί σε διάφορες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων παράνομων επιστροφών, βασανιστηρίων και άλλης κακομεταχείρισης, αυθαίρετης κράτησης και χρήσης εκφοβισμού και βίας για να εξαναγκαστούν οι άνθρωποι να επιστρέψουν «οικειοθελώς».

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.