ΤΟΥΡΚΙΑ: ΔΟΛΟΦΟΝΗΘΗΚΕ ΤΟΥΡΚΟΑΡΜΕΝΙΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

Δημοσιεύθηκε στις 20 Ιανουαρίου 2007, 00:00Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
20 Ιανουαρίου 2007
Η Διεθνής Αμνηστία εξέφρασε τη λύπη της για τον σημερινό φόνο του διακεκριμένου Τουρκοαρμένιου δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ. Η οργάνωση πιστεύει ότι ο Χραντ Ντινκ έγινε στόχος εξαιτίας του έργου του ως δημοσιογράφος που προασπιζόταν την ελευθερία της έκφρασης.

Ο Χαντ Ντινκ, αρχισυντάκτης της εφημερίδας Αγος και συνεργάτης της σημαντικής ημερήσιας εφημερίδας Ζαμάν, αναφέρεται ότι δέχτηκε σήμερα τρεις πυροβολισμούς στην Ισταμπούλ (Κωνσταντινούπολη) έξω από τα γραφεία της Αγος. Ο Χραντ Ντινκ, 53 ετών, προωθούσε με πάθος την οικουμενικότητα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και είχε κάνει εμφανίσεις για διάφορα ζητήματα με ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοσιογράφους και διανοούμενους από ολόκληρο το πολιτικό φάσμα. Πιο γνωστός ήταν για την προθυμία του να συζητά με ανοιχτό και κριτικό τρόπο τα ζητήματα της αρμενικής ταυτότητας και τις επίσημες εκδοχές της ιστορίας στην Τουρκία σε σχέση με τις σφαγές των Αρμενίων το 1915. Ο Χραντ Ντινκ έγραψε επίσης ευρύτατα για ζητήματα εκδημοκρατισμού και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Στην Τουρκία υπάρχουν ακόμη αρκετοί βάναυσοι νόμοι που στηρίζουν την καταστολή της ελευθερίας του λόγου. Αυτοί οι νόμοι, σε συνδυασμό με τις επίμονες επίσημες δηλώσεις ανώτερων λειτουργών της κυβέρνησης, του κράτους και του στρατού που καταδικάζουν τον κριτικό διάλογο και τη διαφωνία, δημιουργούν μια ατμόσφαιρα στην οποία μπορούν να πραγματοποιηθούν βίαιες επιθέσεις», δήλωσε η Νίκολα Ντάκγουερθ, Διευθύντρια Έρευνας και Δράσης της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

Πέρυσι, ο Χραντ Ντινκ διώχθηκε ποινικά για τρίτη φορά με την κατηγορία της «δυσφήμησης της τουρκοσύνης» με βάση το ’ρθρο 301 του τουρκικού ποινικού κώδικα. Η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε την κατάργηση αυτού του νόμου και καταδίκασε την ποινική του δίωξη ως μέρος ενός μοτίβου δικαστικής παρενόχλησης εναντίον του επειδή εκφράζει ειρηνικά τη διαφωνία του. Ο Χραντ Ντινκ είχε ήδη καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης έξι μηνών με αναστολή τον Ιούλιο του 2006, μετά την καταδίκη του τον Οκτώβριο του 2005 με την κατηγορία της «δυσφήμησης της τουρκοσύνης».

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις τουρκικές αρχές να καταδικάσουν κάθε μορφή μισαλλοδοξίας, να στηρίξουν τα δικαιώματα όλων των πολιτών της Τουρκικής Δημοκρατίας και να διερευνήσουν τη δολοφονία του Χραντ Ντινκ διεξοδικά και αμερόληπτα, να δημοσιοποιήσουν τα πορίσματα της έρευνας και να προσαγάγουν στη δικαιοσύνη τους υπόπτους δράστες σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα για δίκαιη δίκη.

- Για περισσότερες πληροφορίες για τις ανησυχίες της Διεθνούς Αμνηστίας γύρω από το ’ρθρο 301, βλ. την έκθεση με τίτλο �Turkey: Article 301: How the law on 'denigrating Turkishness' is an insult to free expression� (AI Index: EUR 44/003/2006) στη διεύθυνση web.amnesty.org/library/index/engeur440032006

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.