5 ΧΡΟΝΙΑ ΓΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ: ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!

Δημοσιεύθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2007, 00:00Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
10 Ιανουαρίου 2007
Αύριο, Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2007, συμπληρώνονται πέντε χρόνια από τότε που η κυβέρνηση των ΗΠΑ μετέφερε τους πρώτους κρατουμένους του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» στη ναυτική τους βάση στο Γουαντάναμο της Κούβας. Σήμερα, 430 άνθρωποι από 30 εθνικότητες συνεχίζουν να κρατούνται ως ύποπτοι τρομοκράτες χωρίς καμία πρόσβαση στη δικαιοσύνη. Πολλοί κρατούνται σε απομόνωση και βασανίζονται. Η κράτησή τους έπ' αόριστον και χωρίς την προοπτική μιας έντιμης δίκης έχει τεράστιο αντίκτυπο και στις οικογένειες τους, καταδικάζοντας στον πόνο και τον στιγματισμό χιλιάδες ανθρώπους σε κάθε γωνιά της γης.

Στις 11 Ιανουαρίου, μέλη και υποστηρικτές της Διεθνούς Αμνηστίας σε ολόκληρο τον κόσμο θα πραγματοποιήσουν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, με στόχο να ασκηθεί πίεση στην αμερικανική κυβέρνηση ώστε να κλείσει το κέντρο κράτησης του Γουαντάναμο τώρα.

Στην Ελλάδα, η Διεθνής Αμνηστία καλεί τους πολίτες να διαμαρτυρηθούν προς την πρεσβεία των ΗΠΑ, αποστέλλοντας φαξ και email. Περισσότερες πληροφορίες για το περιεχόμενο της έκκλησης και τον τρόπο αποστολής μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα: www.amnesty.org.gr ή τηλεφωνώντας στο 210.36.00.628.

Παράλληλα, αύριο Πέμπτη 11 Ιανουαρίου 2007 οργανώνονται συμβολικές διαμαρτυρίες, με εθελοντές της Διεθνούς Αμνηστίας ντυμένους με τις χαρακτηριστικές πορτοκαλί φόρμες των κρατουμένων του Γουαντάναμο, στην Αθήνα στην Πλατεία Συντάγματος στις 11.00 π.μ. και στη Θεσσαλονίκη, στην Οδό Τσιμισκή, μπροστά στο Αμερικανικό Προξενείο στις 12 το μεσημέρι.

Κινητοποιήσεις στον υπόλοιπο κόσμο

Η Διεθνής Αμνηστία θεωρεί ότι πρέπει να σταματήσουν αμέσως οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κρατουμένων του Γουαντάναμο, αλλά και όσων κρατούνται σε άλλα κρατητήρια στο πλαίσιο του «πολέμου» των ΗΠΑ «κατά της τρομοκρατίας». Για τον λόγο αυτόν διοργανώνει εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε ολόκληρο τον κόσμο. Μεταξύ αυτών:

Στις ΗΠΑ: Στη Ουάσινγκτον θα δοθεί συνέντευξη τύπου σε συνεργασία με το Κέντρο για τα Συνταγματικά Δικαιώματα. Στη Νέα Υόρκη, θα πραγματοποιηθεί ολονυχτία με αίτημα να κλείσει το Γουαντάναμο.

Στη Βρετανία: Θα γίνει αναπαράσταση του κέντρου κράτησης του Γουαντάναμο έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Λονδίνο, όπου εκατοντάδες άνθρωποι στις χαρακτηριστικές πορτοκαλί φόρμες θα γονατίσουν μπροστά σε «φρουρούς» με σκυλιά.

Στην Ισπανία: Θα παραδοθεί κείμενο με οδηγίες για το «πώς να κλείσετε το Γουαντάναμο», μαζί με τις 120.000 υπογραφές που συλλέχθηκαν με αίτημα να κλείσει το Γουαντάναμο, στην Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μαδρίτη.

Στην Ιταλία: Εθελοντές ντυμένοι με τις πορτοκαλί φόρμες θα κλειστούν σε κλουβιά στην κεντρική πλατεία της Ρώμης, με «φρουρούς» να τους φυλάνε, ενώ διάσημοι Ιταλοί θα διαβάζουν μαρτυρίες κρατουμένων του Γουαντάναμο.

Στο Ισραήλ: Θα πραγματοποιηθεί διαδήλωση, όπου θα συλλεχθούν υπογραφές διαμαρτυρίας προς τον Αμερικανό πρέσβη στο Ισραήλ.

Στην Ιαπωνία: Οι πρώην κρατούμενοι στο Γουαντάναμο, Ρουχέλ Αχμέτ και Σαφίκ Ρασούλ, θα παρακολουθήσουν την προβολή της ταινίας «Ο Δρόμος για το Γουαντάναμο», που περιγράφει τη δική τους πραγματική ιστορία, και θα συμμετέχουν σε συζήτηση που θα ακολουθήσει.

Πληροφορίες και υλικό

Παράλληλα με τις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας, Διεθνής Αμνηστία δίνει στη δημοσιότητα εμπεριστατωμένο και εύχρηστο πακέτο πληροφοριακού υλικού, που περιλαμβάνει χρονικό του Γουαντάναμο, σημαντικά γεγονότα και αριθμούς, προσωπικές ιστορίες κρατουμένων, πληροφορίες για το παγκόσμιο μυστικό δίκτυο παράνομης κράτησης και βασανιστηρίων, πληροφορίες για τις προσπάθειες νομιμοποίησης αυτών των παράνομων πρακτικών με συγκριτικό πίνακα, που δείχνει ανάγλυφα την απόσταση της «δικαιοσύνης» του Γουαντάναμο από τα διεθνώς αποδεκτά πρότυπα δικαιοσύνης.

Το υλικό αυτό διατίθεται στα ελληνικά στη διεύθυνση www.amnesty.org.gr/guantanamo και στα αγγλικά στη διεύθυνση web.amnesty.org/pages/usa-151206-media-eng.

Για περισσότερες πληροφορίες, καλέστε το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας στο 210.36.00.628 ή επισκεφθείτε το www.amnesty.org.gr

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.