
ΛΙΒΑΝΟΣ: ΟΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΕΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΟΜΕΣ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΣΑΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 49 ΑΜΑΧΟΥΣ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝ ΠΟΛΕΜΟΥ
Τέσσερις ξεχωριστές αεροπορικές επιδρομές των ισραηλινών δυνάμεων, οι οποίες σκότωσαν τουλάχιστον 49 αμάχους και αποδεκάτισαν ολόκληρες οικογένειες στο Λίβανο, πρέπει να διερευνηθούν ως εγκλήματα πολέμου, δήλωσε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, οι άμεσες επιθέσεις εναντίον αμάχων ή αμάχων αντικειμένων, οι επιθέσεις χωρίς διακρίσεις που σκοτώνουν ή τραυματίζουν αμάχους και οι δυσανάλογες επιθέσεις που προκαλούν υπερβολικές τυχαίες απώλειες αμάχων αποτελούν εγκλήματα πολέμου.
Στην έρευνα με τίτλο «Ο ουρανός έβρεχε πυραύλους»: Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στον Λίβανο πρέπει να διερευνηθούν ως εγκλήματα πολέμου, η Διεθνής Αμνηστία διαπίστωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις χτύπησαν παράνομα κατοικίες στο χωριό al-Ain στη βόρεια Bekaa στις 29 Σεπτεμβρίου, στο χωριό Aitou στον βόρειο Λίβανο στις 14 Οκτωβρίου και στην πόλη Baalbeck στις 21 Οκτωβρίου. Οι ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν επίσης παράνομα τα κεντρικά του δήμου στο Nabatieh στον νότιο Λίβανο στις 16 Οκτωβρίου.
Ο ισραηλινός στρατός δεν εξέδωσε προειδοποιήσεις πριν από οποιαδήποτε από αυτές τις επιθέσεις.
«Αυτές οι τέσσερις επιθέσεις είναι εμβληματικές της σοκαριστικής αδιαφορίας του Ισραήλ για τις ζωές των αμάχων στον Λίβανο και της προθυμίας του να περιφρονεί το διεθνές δίκαιο», δήλωσε η Erika Guevara Rosas, Ανώτερη Διευθύντρια Έρευνας, Προάσπισης, Πολιτικής και Εκστρατειών της Διεθνούς Αμνηστίας.
«Αυτές οι επιθέσεις πρέπει να διερευνηθούν ως εγκλήματα πολέμου. Η κυβέρνηση του Λιβάνου πρέπει να ζητήσει επειγόντως τη σύγκληση ειδικής συνόδου στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για τη δημιουργία ανεξάρτητου μηχανισμού διερεύνησης των φερόμενων παραβιάσεων και εγκλημάτων που διαπράχθηκαν από όλα τα μέρη σε αυτή τη σύγκρουση. Πρέπει επίσης να παραχωρήσει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο δικαιοδοσία για τα εγκλήματα του Καταστατικού της Ρώμης που διαπράχθηκαν στο έδαφος του Λιβάνου».
Αυτές οι τέσσερις επιθέσεις είναι εμβληματικές της σοκαριστικής περιφρόνησης του Ισραήλ για τις ζωές των αμάχων στον Λίβανο και της προθυμίας του να περιφρονεί το διεθνές δίκαιο.
— Erika Guevara Rosas, Ανώτερη Διευθύντρια Έρευνας, Συνηγορίας, Πολιτικής και Εκστρατειών
Η Διεθνής Αμνηστία πήρε συνεντεύξεις από 35 επιζώσες, επιζώντες και μάρτυρες, ερεύνησε τις τοποθεσίες των χτυπημάτων στην πόλη Nabatieh, Aitou και Baalbeck και επισκέφθηκε ένα νοσοκομείο όπου μερικές/οί από τις/τους τραυματίες έλαβαν θεραπεία. Οι ερευνήτριες και οι ερευνητές φωτογράφισαν επίσης υπολείμματα των πυρομαχικών που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις για την ταυτοποίηση από εμπειρογνώμονες, επαλήθευσαν δεκάδες βίντεο και φωτογραφικό υλικό από τοπικές πηγές και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και εξέτασαν δορυφορικές εικόνες από τις τοποθεσίες.
Ο οργανισμός έγραψε στις 11 Νοεμβρίου στις ισραηλινές αρχές ζητώντας πληροφορίες σχετικά με τους στρατιωτικούς στόχους που βρίσκονταν σε αυτές τις τοποθεσίες και τα μέτρα που ελήφθησαν για την αποφυγή ή την ελαχιστοποίηση της πρόκλησης απωλειών μεταξύ των αμάχων, αλλά δεν έλαβε απάντηση πριν από τη δημοσίευση.
Οικογένειες αποδεκατίστηκαν μέσα στα σπίτια τους
Στις 29 Σεπτεμβρίου, περίπου στις 4:50 π.μ. τοπική ώρα, ένα ισραηλινό χτύπημα στα περίχωρα της al-Ain κατέστρεψε το σπίτι της συριακής οικογένειας al-Shaar, σκοτώνοντας και τα εννέα μέλη της οικογένειας που κοιμόντουσαν μέσα.
Ο Ibrahim al-Shaar, ο μόνος επιζών της οικογένειας που δεν ήταν στο σπίτι εκείνη τη νύχτα, δήλωσε στη Διεθνή Αμνηστία ότι δεν είχε ιδέα γιατί χτυπήθηκε το σπίτι του.
Ένας άλλος άνδρας, ο Youssef Jaafar, ο mukhtar του χωριού, δήλωσε στη Διεθνή Αμνηστία ότι η οικογένεια al-Shaar ζούσε στο χωριό για χρόνια: «Αυτό είναι ένα σπίτι αμάχων, δεν υπάρχει κανένας στρατιωτικός στόχος σε αυτό. Είναι γεμάτο παιδιά. Αυτή η οικογένεια είναι γνωστή στην πόλη».
Δορυφορική εικόνα από τις 21 Μαΐου 2024 δείχνει το σπίτι της οικογένειας al-Shaar στο al-Ain, Bekaa, Λίβανος. Στις 30 Σεπτεμβρίου 2024, το κτίριο έχει καταστραφεί ολοσχερώς με σημάδια στο έδαφος από την έκρηξη. Στην περιοχή των συντριμμιών είναι εμφανή σημάδια από σκάψιμο, που ταυτίζονται με βίντεο που δείχνουν εκσκαφείς να είναι παρόντες μετά το χτύπημα. ©Planet Labs PBC, 2024 Maxmar Technologies
Σε ένα ξεχωριστό χτύπημα στις 21 Οκτωβρίου, περίπου στις 5:45 π.μ. τοπική ώρα, οι ισραηλινές δυνάμεις έπληξαν τη γειτονιά al-Nabi Inaam στο Baalbeck, καταστρέφοντας ένα κτίριο στο οποίο διέμεναν 13 μέλη της οικογένειας Othman.
Από το χτύπημα σκοτώθηκαν έξι άνθρωποι, δύο γυναίκες και τέσσερα παιδιά, και τραυματίστηκαν οι υπόλοιποι επτά.
Η Fatima Drai, η οποία έχασε τους δύο γιους της Hassan, 5 ετών, και Hussein, 3 ετών, στην επίθεση, δήλωσε στη Διεθνή Αμνηστία: «Ο γιος μου με ξύπνησε- διψούσε και ήθελε να πιει νερό. Του έδωσα νερό και ξανακοιμήθηκε, αγκαλιάζοντας τον αδελφό του. [...] Όταν αγκάλιασε τον αδελφό του, χαμογέλασα και σκέφτηκα, θα πω στον πατέρα του πώς είναι ο γιος μας όταν επιστρέψει. Πήγα να προσευχηθώ και τότε τα πάντα γύρω μου εξερράγησαν. Μια φιάλη αερίου εξερράγη, καίγοντας τα πόδια μου, και μέσα σε δευτερόλεπτα, εξαπλώθηκε στο δωμάτιο των παιδιών μου».
Κατεστραμμένο σπίτι της οικογένειας Othman στην πόλη Baalbeck του Λιβάνου, ως αποτέλεσμα ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής εναντίον του σπιτιού στις 21 Οκτωβρίου 2024. ©Amnesty International
Δεδομένου ότι όλοι όσοι σκοτώθηκαν σε αυτές τις δύο επιθέσεις ήταν άμαχοι και ότι η Διεθνής Αμνηστία δεν βρήκε κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει την ύπαρξη στρατιωτικών στόχων στα σπίτια ή στη γειτονιά τους, αυτό δημιουργεί σοβαρές ανησυχίες ότι τα πλήγματα στα σπίτια των οικογενειών al-Shaar και Othman ήταν άμεσες επιθέσεις εναντίον αμάχων και μη στρατιωτικών αντικειμένων. Τα χτυπήματα αυτά θα πρέπει να διερευνηθούν ως εγκλήματα πολέμου.
Επίθεση στον βόρειο Λίβανο σκότωσε 23 αμάχους
Μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στις 14 Οκτωβρίου κατέστρεψε ένα κτίριο στο Aitou, σκοτώνοντας 23 αμάχους εκτοπισμένους από τον νότιο Λίβανο, καθώς και τον Ahmad Fakih, τον άνδρα που εικάζεται από όσες/ους διέμεναν στο κτίριο ότι ήταν ο στόχος της επίθεσης. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε λίγα λεπτά αφότου ο Ahmad Fakih έφτασε σπίτι.
Το νεότερο θύμα ήταν η Aline, ένα μωρό πέντε μηνών, το οποίο εκσφενδονίστηκε από το σπίτι σε ένα φορτηγάκι που βρισκόταν εκεί κοντά και βρέθηκε από τα σωστικά συνεργεία την επομένη της επίθεσης.
Ο ισραηλινός στρατός δεν σχολίασε δημοσίως το χτύπημα και ποιο άτομο ή τι στόχευε στο Aitou, βαθιά στην χριστιανική ενδοχώρα του Λιβάνου και σε απόσταση μεγαλύτερη από 115 χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Ισραήλ. Ερευνήτριες και ερευνητές της Διεθνούς Αμνηστίας επισκέφθηκαν τον τόπο που συνέβη το χτύπημα και είδαν παιδικά βιβλία, παιχνίδια, ρούχα και μαγειρικά σκεύη ανάμεσα στα χαλάσματα όπου κάποτε βρίσκονταν το σπίτι.
Ακόμα και αν το Ισραήλ αποσκοπούσε να στοχεύσει τον Ahmad Fakih, τον οποίο οι επιζώσες/ντες πίστευαν ότι συνδέεται με τη Χεζμπολάχ, τα μέσα και η μέθοδος αυτής της επίθεσης σε ένα σπίτι γεμάτο αμάχους πιθανόν να την καθιστούσαν μια επίθεση χωρίς διακρίσεις και μπορεί επίσης να ήταν δυσανάλογη δεδομένης της παρουσίας μεγάλου αριθμού αμάχων κατά τη στιγμή του χτυπήματος. Θα πρέπει να διερευνηθεί ως έγκλημα πολέμου.
Σχολικά βιβλία παιδιών ανάμεσα στα συντρίμμια μετά από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε κατοικίες στο χωριό Aito, στην περιοχή Zgharta, στο Βόρειο Κυβερνείο του Λιβάνου, στις 14 Οκτωβρίου 2024. ©Amnesty International
Ένα θραύσμα του πυρομαχικού που βρέθηκε στο σημείο της επίθεσης αναλύθηκε από εμπειρογνώμονα όπλων της Διεθνούς Αμνηστίας και με βάση το μέγεθος, το σχήμα και τις κεκλιμένες άκρες του περιβλήματος από βαρύ μέταλλο, αναγνωρίστηκε ως πιθανότατα μια αεροπορική βόμβα της σειράς Mk-80, που σημαίνει ότι ήταν τουλάχιστον βόμβα 500 λιβρών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο κύριος προμηθευτής τέτοιου είδους πυρομαχικών στο Ισραήλ.
Μια από τις επιζώσες, η Jinane Hijazi, η οποία έχασε το 11 μηνών παιδί της, Ruqayya Issa, δήλωσε: «Έχασα τα πάντα, ολόκληρη την οικογένειά μου, τους γονείς μου, τα αδέλφια μου, την κόρη μου. Μακάρι να είχα πεθάνει κι εγώ εκείνη τη μέρα».
Χτύπημα στα κεντρικά του δήμου στη Nabatieh
Κατά τη διάρκεια του πρωινού της 16ης Οκτωβρίου, ισραηλινή αεροπορική επιδρομή έπληξε τα κεντρικά του δήμου Nabatieh στον νότιο Λίβανο, σκοτώνοντας 11 πολίτες, συμπεριλαμβανομένου του δημάρχου, και τραυματίζοντας τουλάχιστον άλλους τρεις πολίτες.
Η αεροπορική επιδρομή πραγματοποιήθηκε χωρίς προειδοποίηση, την ώρα που η δημοτική μονάδα αντιμετώπισης κρίσεων συνεδρίαζε για να συντονίσει τις παραδόσεις βοήθειας, συμπεριλαμβανομένων τροφίμων, νερού και φαρμάκων, στους κατοίκους και τους εσωτερικά εκτοπισμένους που είχαν διαφύγει από τους βομβαρδισμούς σε άλλα μέρη του νότιου Λιβάνου.
Οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν το κτίριο του δήμου Nabatieh στις 15 Οκτωβρίου 2024 στις 06:28 UTC. Στις 16 Οκτωβρίου στις 07:06 UTC, η δορυφορική εικόνα δείχνει ότι το κτίριο δεν είναι ορατό και ότι από την περιοχή αναδύεται μεγάλη ποσότητα καπνού. Η εικόνα φαίνεται να έχει ληφθεί αμέσως μετά την αεροπορική επιδρομή. ©Planet Labs PBC
Μετά το χτύπημα, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι οι δυνάμεις του επιτέθηκαν σε δεκάδες στόχους της Χεζμπολάχ στην περιοχή Nabatieh, χωρίς ρητή αναφορά στο συγκεκριμένο χτύπημα. Ωστόσο, η Διεθνής Αμνηστία δεν βρήκε κανένα στοιχείο για στρατιωτικό στόχο τα κεντρικά του δήμου κατά τη στιγμή της επίθεσης.
«Το Ισραήλ έχει ένα τρομακτικό ιστορικό παράνομων αεροπορικών επιδρομών στη Γάζα και σε προηγούμενους πολέμους στον Λίβανο, οι οποίες προκαλούν καταστροφικές συνέπειες στους αμάχους. Τα τελευταία στοιχεία για παράνομες αεροπορικές επιδρομές κατά τη διάρκεια της πιο πρόσφατης επίθεσης του Ισραήλ στον Λίβανο υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη όλα τα κράτη, ιδίως οι Ηνωμένες Πολιτείες, να αναστείλουν τις μεταφορές όπλων στο Ισραήλ λόγω του κινδύνου να χρησιμοποιηθούν για τη διάπραξη σοβαρών παραβιάσεων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», δήλωσε η Erika Guevara Rosas.