60Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

Δημοσιεύθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2008, 00:00Εκτύπωση

Μια γιορτή για όλους!
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
2 Δεκεμβρίου 2008
Στις 10 Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Διεθνής Αμνηστία θα γιορτάσει την 60η επέτειο από την υιοθέτηση της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, καλώντας το κοινό σε 8 πόλεις ανά την Ελλάδα να ορθώσει το ανάστημα του υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις «Taste for Justice», «Fire-up» και «Παγκόσμιο Μαραθώνιο Γραμμάτων».

 

Οι εορταστικές εκδηλώσεις ανά την Ελλάδα

 

Taste for Justice: Αθήνα - Θεσσαλονίκη Περισσότερα από 40 εστιατόρια συμμετέχουν στη πρωτότυπη δράση «Taste for Justice» στις 10 Δεκεμβρίου. Όλοι οι πελάτες των εστιατορίων που συνδράμουν με τον δικό τους τρόπο στο εορταστικό πνεύμα της ημέρας, θα βρουν στο τραπέζι ένα ειδικό sous-plat (σουπλά) με τα μηνύματα της Διεθνούς Αμνηστίας. Στο «πιάτο τους» θα βρουν και τις καρτ-ποστάλ του Μαραθωνίου Γραμμάτων έτσι ώστε να μπορέσουν να στείλουν το δικό τους μήνυμα συμπαράστασης ή και διαμαρτυρίας. Πρόκειται για ένα «ακτιβιστικό» δείπνο. Δείτε τη λίστα των εστιατορίων που συμμετέχουν στο www.amnesty.org.gr.

’ναψε ένα κερί - Fire up: Πάτρα - Ιωάννινα- Κομοτηνή: Χιλιάδες άνθρωποι σε όλον τον κόσμο θα σχηματίσουν το κερί της Διεθνούς Αμνηστίας ως μια πράξη αλληλεγγύης προς όσους αγωνίζονται για ένα κόσμο όπου όλοι οι άνθρωποι θα μπορούν να απολαμβάνουν όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα. Παράλληλα, θα υπενθυμίσουν στις κυβερνήσεις τις υποσχέσεις που ανέλαβαν όταν υπέγραψαν την Οικουμενική Διακήρυξη. Το κερί συμβολίζει τη δράση και την ελπίδα ενάντια στην καταπίεση και την απομόνωση που συμβολίζει το συρματόπλεγμα το οποίο το περιβάλει.

Η κεντρική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Πάτρα στην Πλατεία Τριών Συμμάχων στις 7 Δεκεμβρίου και ώρα 18.00, όπου περισσότεροι από 50 εθελοντές θα σχηματίσουν το κερί της Διεθνούς Αμνηστίας και θα φωτογραφηθούν από ψηλά ζητώντας ανθρώπινα δικαιώματα για όλους. Με τον τρόπο αυτό, θα θυμίσουν πως οι πρόσφυγες και οι μετανάστες έχουν ανθρώπινα δικαιώματα και πρέπει, τόσο στον καταυλισμό της Πάτρας, όσο και στα κέντρα κράτησης ανά την Ελλάδα να έχουν πρόσβαση στο άσυλο, την ασφάλεια, τη δικαιοσύνη, την υγεία, τη στέγη.

Η ομάδα δράσης των Ιωαννίνων, με τη συμμετοχή κατοίκων της πόλης θα σχηματίσει το σύμβολο της Αμνηστίας στις 10 Δεκεμβρίου στην πλατεία Πάργης, ώρα 17.00 και κρατώντας ένα κερί θα γιορτάσει την επέτειο των 60 χρόνων της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Το κερί της Αμνηστίας θα σχηματίσουν και στην Κομοτηνή τα μέλη της τοπικής ομάδας στην κεντρική πλατεία στις 19.00 το απόγευμα της Τετάρτης 10 Δεκεμβρίου.

 

Παγκόσμιος Μαραθώνιος Γραμμάτων

Θεσσαλονίκη: Οι ομάδες της Θεσσαλονίκης από το πρωί της 10ης Δεκεμβρίου θα βρίσκονται σε κεντρικό σημείο της πόλης και θα μαζεύουν κάρτες συμπαράστασης και διαμαρτυρίας, συμμετέχοντας στον Παγκόσμιο Μαραθώνιο Γραμμάτων.

Ηράκλειο: Η τοπική ομάδα θα διοργανώσει τον δικό της Μαραθώνιο Γραμμάτων στην πλατεία Λιονταριών από τις 10.00 το πρωί της 10ης Δεκεμβρίου και μέχρι το βράδυ.

Χανιά: Τα μέλη της ομάδας των Χανίων θα γιορτάσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα στις 10 Δεκεμβρίου στο bar 4 Εποχές σε ένα πάρτυ με ζωντανό μουσικό πρόγραμμα. Ώρα προσέλευσης 20.00 μ.μ. Εκεί θα μαζεύουν τις δικές τους υπογραφές και κάρτες συμπαράστασης.

Λευκάδα: Στις 10 Δεκεμβρίου στον κινηματογράφο Απόλλων, στις 17.00 μ.μ. η ομάδα της Λευκάδας θα προβάλλει την ταινία Lilja 4 Ever, για να τιμήσει την ημέρα ενώ παράλληλα θα διεξάγει και αυτή τον δικό της μαραθώνιο γραμμάτων.

Ιωάννινα: Στις 10 Δεκεμβρίου, στην πλατεία Πάργης, από της 17.00 μ.μ. και μετά οι περαστικοί θα μπορούν να στείλουν τη δική τους κάρτα συμπαράστασης ή διαμαρτυρίας σε υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Οικουμενική Διακήρυξη για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου υιοθετήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 1948 από τα Ηνωμένα Έθνη και ορίζει ότι κάθε άνθρωπος έχει τα ίδια θεμελιώδη δικαιώματα, ανεξάρτητα από φυλή, θρησκεία, φύλο, εθνική καταγωγή, σεξουαλικό προσανατολισμό, αναπηρία ή ηλικία. Η ελευθερία, η ειρήνη και η δικαιοσύνη οικοδομούνται πάνω σε αυτά τα δικαιώματα. Το όραμα της Διεθνούς Αμνηστίας είναι όλοι οι άνθρωποι να απολαμβάνουν τα ανθρώπινα δικαιώματα που κατοχυρώνονται στην Οικουμενική Διακήρυξη και ξεκινάει με το ’ρθρο 1: «Όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ίσοι στην αξιοπρέπεια και στα δικαιώματα».

Ο Παγκόσμιος Μαραθώνιος Γραμμάτων οργανώνεται κάθε Δεκέμβριο από τη Διεθνή Αμνηστία σε δεκάδες χώρες και είναι ο πιο γνωστός, σημαντικός κι αποτελεσματικός τρόπος δράσης της με στόχο την άμεση συμπαράσταση σε ανθρώπους που κινδυνεύουν. Μέσα από τις εκδηλώσεις της οργάνωσης αλλά και μέσω ίντερνετ, το κοινό καλείται να στείλει μια καρτ-ποστάλ με ένα μήνυμα συμπαράστασης σε ανθρώπους που τα δικαιώματά τους παραβιάζονται και σε αυτούς που βρίσκονται σε κίνδυνο γιατί υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι άνθρωποι που βοηθάμε είναι κρατούμενοι συνείδησης, γυναίκες που έχουν υποστεί βία, άνθρωποι που κινδυνεύουν με εκτέλεση, εξαναγκαστική έξωση.

Διαθέσιμο υλικό για δημοσιογράφους

Οι ατομικές ιστορίες και οι φωτογραφίες των ανθρώπων που βοηθάμε με τον «Παγκόσμιο Μαραθώνιο Γραμμάτων», καθώς και πληροφορίες για θετικά αποτελέσματα των προηγούμενων «Παγκόσμιων Μαραθώνιων Γραμμάτων».

Η επετειακή αφίσα για τα 60 χρόνια από την Οικουμενική Διακήρυξη για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου σε ηλεκτρονική μορφή.

Η αφίσα και τα sous-plat (σουπλά) για το �Taste for Justice� σε ηλεκτρονική μορφή.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με την Υπεύθυνη Δράσης του Ελληνικού Τμή­ματος της Διεθνούς Αμνηστίας, Μάρω Πανταζίδου, τηλ. 210 3600628 (εσωτ. 42).

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.