ΣΑΡΩΤΙΚΗ ΨΗΦΟΣ ΤΩΝ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΟΠΛΩΝ

Δημοσιεύθηκε στις 20 Νοεμβρίου 2008, 00:00Εκτύπωση

Η εκστρατεία "Ελέγξτε τα όπλα" απαιτεί επείγουσα δράση για να τερματιστεί η εκατόμβη θυμάτων
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
20 Νοεμβρίου 2008
Μαζικά υπερψηφίστηκε στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, από 147 κράτη, να προχωρήσει η εκπόνηση Συνθήκης για το Εμπόριο Όπλων. Η εκστρατεία «Ελέγξτε τα Όπλα», που εκπροσωπεί εκατομμύρια ακτιβιστές σε όλον τον κόσμο, χαιρέτισε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αλλά κάλεσε τα κράτη να κινηθούν με ακόμη μεγαλύτερη αίσθηση του επείγοντος ώστε να προχωρήσουν γρήγορα την διαδικασία και να εξασφαλίσουν μια ισχυρή Συνθήκη που θα έχει στην καρδιά της τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανάπτυξη.

145 κράτη υποστήριξαν την Συνθήκη και ακόμη 2 πρόσθεσαν τα ονόματά τους στην συνέχεια, αριθμός μεγαλύτερος από τα 139 κράτη που ψήφισαν τον Οκτώβριο του 2006 να ξεκινήσει η διαδικασία, δείχνοντας έτσι ότι αυξάνεται η παγκόσμια συναίνεση υπέρ της συνθήκης. Από τα κράτη που ψήφισαν θετικά, 116 συνυπέγραψαν επίσης το σχέδιο απόφασης. Η θετική ψήφος υπήρξε ιδιαιτέρως ισχυρή στην Αφρική, την Νότια και Κεντρική Αμερική και την Ευρώπη, δείχνοντας το έντονο ενδιαφέρον για έλεγχο των όπλων, τόσο από τις χώρες που πλήττονται έντονα από την ένοπλη βία, όσο και από εκείνες που αποτελούν τους κύριους εξαγωγείς όπλων. Μόνο οι ΗΠΑ και η Ζιμπάμπουε καταψήφισαν, αγνοώντας την αυξανόμενη παγκόσμια συναίνεση υπέρ μιας Συνθήκης για το Εμπόριο Όπλων.

Καθημερινά, περισσότεροι από 1000 άνθρωποι σκοτώνονται άμεσα με πυροβόλα όπλα, ενώ πολλές χιλιάδες άλλοι πεθαίνουν ως έμμεσο αποτέλεσμα ένοπλης βίας ή εκδιώκονται από τα σπίτια τους και τη γη τους, βιάζονται, μένουν ανάπηροι ή βασανίζονται. Από τότε που ξεκίνησε η διαδικασία στα Ηνωμένα Έθνη το 2006, περίπου 695.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί άμεσα με πυροβόλα όπλα, αποτυπώνοντας την επείγουσα ανάγκη για μια Συνθήκη για το Εμπόριο Όπλων. Οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση σημαίνει νέες απώλειες ζωής.

Ο Μπράιαν Γουντ (Brian Wood) από τη Διεθνή Αμνηστία δήλωσε:

«Αυτή η μεγάλη ψηφοφορία φέρνει τον κόσμο κοντύτερα σε μια Συνθήκη για το Εμπόριο Όπλων με τον σεβασμό για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη καρδιά της, τον μοναδικό τρόπο με τον οποίο μια τέτοια συνθήκη θα μπορούσε πραγματικά να σταματήσει την εκατόμβη. Η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης λέει ότι οι αρχές του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών καθώς και οι υπόλοιπες υποχρεώσεις των κρατών πρέπει να θεωρούνται κεντρικές για τη Συνθήκη. Είναι ντροπή το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Ζιμπαμπουε πήραν μια στάση χωρίς αρχές, εναντίον μιας συνθήκης που θα έσωζε η ζωή και τα μέσα διαβίωσης τόσο πολλών ανθρώπων».

Η ’ννα Μακντόναλντ (Anna Macdonald) από την Oxfam International δήλωσε:

« Οι περισσότερες κυβερνήσεις πλέον υποστηρίζουν μια συνθήκη για το εμπόριο όπλων και πρέπει τώρα να προχωρήσουν με αίσθηση του επείγοντος. Αυτή η ψήφος είναι ένα βήμα κοντύτερα στο να κλείσει η ανοιχτή κάνουλα των ανεύθυνων μεταβιβάσεων όπλων, οι οποίες κατακλύζουν επί δεκαετίες τις ζώνες συγκρούσεων, σπέρνοντας θάνατο, τραυματισμούς και φτώχεια, όπως συμβαίνει τώρα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Παρόλα αυτά χρειάζονται άλματα και όχι βήματα προς τα εμπρός, καθώς κάθε χαμένη ημέρα σημαίνει την απώλεια εκατοντάδων ζωών ακόμη».

Ο Μαρκ Μαρτζ (Mark Marge) από το Διεθνές Δίκτυο Δράσης για τα Όπλα Μικρού Διαμετρήματος δήλωσε:

« Αυτή η ψήφος είναι μια νίκη για τα εκατομμύρια των ακτιβιστών σε όλον τον κόσμο. Όμως δεν μπορούμε να εφησυχάσουμε. Όλοι όσοι αντιτασσόμαστε στην κακή χρήση των όπλων θα συνεχίσουμε να πιέζουμε τις κυβερνήσεις μας να προχωρήσουν άμεσα ώστε να τεθεί σε εφαρμογή μια ισχυρή και νομικά δεσμευτική συνθήκη».

Για περισσότερες πληροφορίες και συνεντεύξεις μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους:

Irina Fuhrmann, 001 917 331 7235, ifuhrmann@intermonoxfam.org

Judith Higgin, Γραφείο Τύπου της Διεθνούς Γραμματείας της Διεθνούς Αμνηστίας, 0044 (0)207 413 5810, judith.higgin@amnesty.org

Louise Rimmer, 0044 (0) 7900 242 869, Louise.Rimmer@iansa.org

Σημειώσεις:

1. Η εκστρατεία «Ελέγξτε τα Όπλα» απαρτίζεται από την Διεθνή Αμνηστία, το Διεθνές Δίκτυο Δράσης για τα Όπλα Μικρού Διαμετρήματος και την Oxfam International. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για την εκστρατεία «Ελέγξτε τα Όπλα» και τη Συνθήκη για το Εμπόριο Όπλων στη διεύθυνση www.controlarms.org .

2. Μετά από αυτήν την ψηφοφορία τα Ηνωμένα Έθνη θα δημιουργήσουν μια Επιτροπή Εργασίας Ανοικτού Ορίζοντα ώστε να μπορέσουν όλα τα κράτη να συζητήσουν το πιθανό κείμενο μιας Συνθήκης για το Εμπόριο Όπλων.

3. Φωτογραφίες είναι διαθέσιμες εδώ: , http://www.flickr.com/photos/controlarms/

4. Πληροφορίες για τη διαδικασία της Συνθήκης για το Εμπόριο Όπλων.

1 Το 2006 το σχέδιο απόφασης �Προς μια συνθήκη για το Εμπόριο Όπλων� συντάχθηκε από κοινού από την Αργεντινή, την Αυστραλία, τη Βρετανία, την Κένυα, την Κόστα Ρίκα και τη Φιλανδία και υποβλήθηκε προς ψήφιση στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, όπου 153 χώρες υπερψήφισαν, 24 απείχαν και μόνο οι ΗΠΑ καταψήφισαν.

2 Η μαζική ψήφος του Δεκεμβρίου του 2006 έθεσε σε κίνηση τη διαδικασία στα Ηνωμένα Έθνη ώστε να εξετάσουν το εφικτό, το πεδίο εφαρμογής και τις παραμέτρους για μια Συνθήκη για το Εμπόριο Όπλων κατά τη διάρκεια του 2007, μέσω της κατάθεσης απόψεων κρατών (περισσότερα από 100 κατέθεσαν απόψεις, γεγονός χωρίς προηγούμενο) και κατά τη διάρκεια του 2008 μέσω της εξέτασης του ζητήματος από μια Ομάδα Κυβερνητικών Εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ.

Γιατί είναι τόσο σημαντική αυτή η ψηφοφορία για μια Συνθήκη για το Εμπόριο Όπλων;

Το σχέδιο απόφασης, που πρόκειται να υποβληθεί από όσα κράτη συνυπογράφουν, είναι το κρίσιμο επόμενο βήμα ώστε να βαθύνει και να πλατύνει η συζήτηση μεταξύ των κρατών προκειμένου να επιτευχθεί μια ισχυρότερη ρύθμιση του παγκοσμίου εμπορίου όπλων. Θα διατυπώσει το επόμενο στάδιο της διαδικασίας για να συμφωνηθούν το πλαίσιο, το πεδίο εφαρμογής και οι αρχές μιας νομικά δεσμευτικής συνθήκης που να υποβάλλει το εμπόριο όπλων σε πολύ έναν αυστηρότερο έλεγχο από τα κράτη.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.