Photo by FAROOQ NAEEM/AFP via Getty Images

ΠΑΚΙΣΤΑΝ: Ο ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ ΠΕΡΙ ΕΙΡΗΝΙΚΗΣ ΣΥΝΑΘΡΟΙΣΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΑΠΕΙΛΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

Δημοσιεύθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 2024, 15:32Εκτύπωση

Αντιδρώντας στη χορήγηση της συγκατάθεσης του Προέδρου για τον Νόμο περί Ειρηνικής Συνάθροισης και Δημόσιας Τάξης 2024 στα τέλη της περασμένης εβδομάδας και στη συνεχόμενη καταστολή των ειρηνικών διαδηλώσεων στο Πακιστάν, ο Babu Ram Pant, Αναπληρωτής Περιφερειακός Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Νότια Ασία, δήλωσε:

«Ο νόμος του 2024 για την Ειρηνική Συνάθροιση και τη Δημόσια Τάξη αποτελεί άλλη μια επίθεση στο δικαίωμα στην ελευθερία του ειρηνικού συνέρχεσθαι στο Πακιστάν, το οποίο έχει μακρά ιστορία στη θέσπιση δρακόντειων νομοθεσιών για την ποινικοποίηση της ειρηνικής διαμαρτυρίας και την καταστολή της έκφρασης διαφωνιών.

«Αντί να προσπαθήσει να ευθυγραμμίσει το υφιστάμενο περιοριστικό νομικό πλαίσιο με το διεθνές δίκαιο και τα διεθνή πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η κυβέρνηση του Πακιστάν με ταχύτατες αντιδράσεις εξασφάλισε την ψήφιση του νέου νομοσχεδίου και από τα δύο σώματα του Κοινοβουλίου και τη συγκατάθεση του Προέδρου εντός μιας εβδομάδας από την κατάθεσή του. Ο νόμος διευρύνει την εξουσία των αρχών ώστε να περιορίζουν ή να απαγορεύουν τις συγκεντρώσεις στο Ισλαμαμπάντ για υπερβολικά γενικευμένους λόγους, συμπεριλαμβανομένης της "διατάραξης καθημερινών δραστηριοτήτων", και αυξάνει σημαντικά τη μέγιστη ποινή για τη συμμετοχή σε "παράνομη συγκέντρωση" από έξι μήνες σε τρία χρόνια φυλάκισης.

Ο Νόμος περί Ειρηνικής Συνάθροισης και Δημόσιας Τάξης του 2024 αποτελεί άλλη μια επίθεση στο δικαίωμα της ελευθερίας των ειρηνικών συγκεντρώσεων στο Πακιστάν.

— Babu Ram Pant,Αναπληρωτής Περιφερειακός Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Νότια Ασία

«Αν και εφαρμόζεται μόνο στην Επικράτεια της πρωτεύουσα του Ισλαμαμπάντ, ο νόμος όχι μόνο δημιουργεί «πάγωμα του λόγου» (chilling effect) στην πρωτεύουσα, αλλά δημιουργεί επίσης ένα επικίνδυνο προηγούμενο που θα μπορούσε να επαναληφθεί από επαρχιακές κυβερνήσεις σε ολόκληρη τη χώρα. Από αυτούς που ενδεχομένως επηρεάζονται από τέτοιους νόμους - συμπεριλαμβανομένων των ομάδων της κοινωνίας των πολιτών, των ακτιβιστριών και ακτιβιστών και των πολιτικών αντιπάλων - πρέπει να ζητηθεί εγκαίρως η γνώμη τους κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε νομοθετικής διαδικασίας. Είναι επίσης ζωτικής σημασίας να διαφυλαχθεί το δικαίωμα της ειρηνικής συγκέντρωσης σε κοντινές αποστάσεις με κυβερνητικά κτίρια και τοποθεσίες με πολιτικό συμβολισμό.

«Η κυβέρνηση του Πακιστάν πρέπει να καταργήσει αμέσως τον Νόμο περί Ειρηνικής Συνάθροισης και Δημόσιας Τάξης και να τροποποιήσει άλλους νόμους που επιτρέπουν την καθολική απαγόρευση των συγκεντρώσεων και επιβάλλουν περιοριστικές απαιτήσεις που παραβιάζουν κατάφωρα τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι όποιοι περιορισμοί πρέπει να συμμορφώνονται αυστηρά με τις αρχές της νομιμότητας, της αναγκαιότητας και της αναλογικότητας».

Ιστορικό

Το νομοσχέδιο για την Ειρηνική Συνάθροιση και Δημόσια Τάξη υποβλήθηκε στη Γερουσία του Πακιστάν στις 2 Σεπτεμβρίου 2024 και εγκρίθηκε από τη μόνιμη επιτροπή της Γερουσίας την αμέσως επόμενη ημέρα. Ψηφίστηκε από τη Γερουσία και την Εθνοσυνέλευση κατά τη διάρκεια των δύο επόμενων ημερών, παρά τις αντιρρήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Η συγκατάθεση του Προέδρου δόθηκε «εσπευσμένα» στο τέλος της ίδιας εβδομάδας.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.