Photo by MUNIR UZ ZAMAN/AFP via Getty Images

ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ: Η ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΙΑΙΕΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΚΑΛΟΔΕΧΟΥΜΕΝΟ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ

Δημοσιεύθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 2024, 17:35Εκτύπωση

Αντιδρώντας στη χθεσινή υπογραφή της Διεθνούς Σύμβασης για την Προστασία Όλων των Ατόμων από τις Βίαιες Εξαφανίσεις από τον επικεφαλής σύμβουλο της προσωρινής κυβέρνησης του Μπαγκλαντές Muhammad Yunus, η Smriti Singh, Περιφερειακή Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Νότια Ασία, δήλωσε:

«Η υπογραφή της Διεθνούς Σύμβασης για τις Βίαιες Εξαφανίσεις είναι ένα ευπρόσδεκτο πρώτο βήμα στον μακρύ δρόμο προς την αλήθεια, τη δικαιοσύνη και την αποζημίωση για τα θύματα και τις οικογένειές τους στο Μπαγκλαντές. Οι βίαιες εξαφανίσεις είναι από τις πιο σκληρές και απάνθρωπες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχουν διαλύσει οικογένειες στη χώρα.

«Για να κάνει ένα βήμα μπροστά, η προσωρινή κυβέρνηση πρέπει να εργαστεί προληπτικά για την πλήρη εφαρμογή της Σύμβασης, επικυρώνοντάς την και θεσπίζοντας μια ισχυρή εσωτερική νομοθεσία που αναγνωρίζει τη συνεχή φύση του εγκλήματος και λαμβάνει υπόψη περιστατικά βίαιων εξαφανίσεων που έχουν ήδη συμβεί πριν από τη θέσπισή της. Πρέπει επίσης να επιτρέψει στην Επιτροπή του ΟΗΕ για τις Βίαιες Εξαφανίσεις να «λαμβάνει και να εξετάζει επικοινωνία» εκ μέρους των θυμάτων, σύμφωνα με το άρθρο 31 της Σύμβασης του ΟΗΕ.

Η υπογραφή της Διεθνούς Σύμβασης για τις Βίαιες Εξαφανίσεις είναι ένα ευπρόσδεκτο πρώτο βήμα στον μακρύ δρόμο προς την αλήθεια, τη δικαιοσύνη και την αποζημίωση των θυμάτων και των οικογενειών τους στο Μπαγκλαντές.

— Smriti Singh, Περιφερειακή Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Νότια Ασία

«Η εξεταστική επιτροπή που συστάθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πρέπει να διαθέτει επαρκείς πόρους και εξοπλισμό για να διεξάγει ενδελεχείς, διαφανείς και αποτελεσματικές έρευνες σε όλες τις περιπτώσεις βίαιων εξαφανίσεων στη χώρα. Η εντολή της πρέπει να επεκταθεί ώστε να συμπεριλάβει και περιπτώσεις βίαιων εξαφανίσεων πριν από το 2010. Η επιτροπή θα πρέπει να εργάζεται με συμπεριληπτικό και διαφανή τρόπο, ενώ θα πρέπει να συνεργάζεται με την κοινωνία των πολιτών και τις ομάδες θυμάτων. Πρέπει να διασφαλίσει ότι οι ύποπτοι για εγκλήματα βάσει του διεθνούς δικαίου παραπέμπονται στη δικαιοσύνη σε δίκαιη δίκη και χωρίς την προσφυγή στη θανατική ποινή.

«Αυτά είναι σημαντικά επόμενα βήματα για την αποκατάσταση και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των θυμάτων και των οικογενειών τους στο σύστημα».

Ιστορικό

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ Odhikar του Μπαγκλαντές, μεταξύ 2009 και Ιουνίου 2024, αναφέρθηκαν τουλάχιστον 708 περιπτώσεις βίαιων εξαφανίσεων.

Μετά την παραίτηση της πρώην πρωθυπουργού Sheikh Hasina στις αρχές Αυγούστου, τουλάχιστον τρία άτομα που είχαν «εξαφανιστεί» απελευθερώθηκαν από μυστικές φυλακές της χώρας: οι Michael Chakma, Abdullahil Aman Azmi, Ahmad Bin Quasem.

Στις 29 Αυγούστου, η νέα προσωρινή κυβέρνηση ανακοίνωσε τη σύσταση 5μελούς εξεταστικής επιτροπής η οποία θα διερευνούσε τις αναφορές για βίαιες εξαφανίσεις από τον Ιανουάριο του 2010 έως τον Αύγουστο του 2024.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.