ΚΙΝΑ: ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΧΟΥ ΤΖΙΑ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΑΠΟΝΕΜΕΙ ΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΖΑΧΑΡΟΦ

Δημοσιεύθηκε στις 29 Οκτωβρίου 2008, 00:00Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
29 Οκτωβρίου 2008
Η απονομή του Βραβείου Ζαχάροφ για την Ελευθερία της Σκέψης αποτελεί σημαντική αναγνώριση του έργου του Κινέζου Χου Τζια, γνωστού ακτιβιστή για το περιβάλλον και τα ανθρώπινα δικαιώματα, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία μετά την ανακοίνωση του βραβείου από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η διεθνής οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η οποία έχει συνεργαστεί με τον Χου Τζια και την οικογένειά του στον αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα, επανέλαβε την έκκλησή της προς τις κινεζικές αρχές να τον αποφυλακίσουν αμέσως και να σταματήσουν την παρενόχληση της συζύγου του, Ζενγκ Τζινγιάν, και της κόρης του ζεύγους, ηλικίας 11 μηνών.

Η απονομή του βραβείου αναδεικνύει το έργο όλων των ακτιβιστών στην Κίνα, που ορθώνουν το ανάστημά τους ενάντια στις καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Γενικές πληροφορίες

Ο Χου Τζια είναι ένας από τους γνωστότερους ακτιβιστές της Κίνας για το περιβάλλον και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ήταν ένας από τους ιδρυτές της ΜΚΟ Πηγή Αγάπης για το HIV/AIDS, που εδρεύει στο Πεκίνο. Μαζί με τη σύζυγό του, Ζενγκ Τζινγιάν, πληροφορούσε τακτικά τους δημοσιογράφους και τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εξωτερικό για τις καταπατήσεις που σημειώνονται στην Κίνα.

Ο Χου Τζια καταδικάστηκε σε τριάμισι χρόνια φυλάκιση στις 3 Απριλίου 2008 για «υποκίνηση ανατροπής». Η Διεθνής Αμνηστία θεωρεί τον Χου Τζια κρατούμενο συνείδησης και έχει αξιώσει την άμεση και χωρίς όρους απελευθέρωσή του.

Ο Χου Τζια εκτίει την ποινή του στη φυλακή της Πόλης του Πεκίνου. Η οικογένειά του ανησυχεί διότι στη φυλακή δεν του παρέχεται επαρκής θεραπευτική αγωγή γι την ηπατίτιδα από την οποία πάσχει, όμως οι αρχές απέρριψαν αίτηση για αποφυλάκισή του υπό ιατρική παρακολούθηση. Η Ζενγκ Τζινγιάν και η κόρη του ζεύγους εξακολουθούν να βρίσκονται υπό στενή αστυνομική παρακολούθηση. Έξω από την κατοικία τους βρίσκονται τοποθετημένοι αστυνομικοί, οι οποίοι περιορίζουν τους επισκέπτες τους και τους ακολουθούν όταν βγαίνουν από το σπίτι. Για όσο διάστημα διαρκούσαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, τους είχαν μεταφέρει εκτός Πεκίνου.

Για περισσότερες πληροφορίες και συνεντεύξεις επικοινωνήστε με την Υπεύθυνη Δράσης του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, Μάρω Πανταζίδου, τηλ. 210 3600628 (εσωτ. 42).

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.