Photo by DIBYANGSHU SARKAR/AFP via Getty Images

ΙΝΔΙΑ: ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΟΥΝ ΤΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΙΑΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΓΙΑΤΡΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΛΚΟΥΤΑ

Δημοσιεύθηκε στις 23 Αυγούστου 2024, 17:41Εκτύπωση

Αντιδρώντας στις βίαιες επιθέσεις από άγνωστη συμμορία εναντίον διαδηλωτριών και διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν ενάντια στον αποτρόπαιο βιασμό και τη δολοφονία μιας γιατρού στην Καλκούτα της Ινδίας, ο Aakar Patel, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ινδία, δήλωσε:

«Η σοκαριστική επίθεση και ο εκφοβισμός ειρηνικών διαδηλωτριών και διαδηλωτών που το μόνο που ζητούσαν ήταν δικαιοσύνη για τον βάναυσο βιασμό και τη δολοφονία μιας γιατρού στην Καλκούτα είναι κατακριτέα.

«Οι αρχές έχουν την υποχρέωση να διευκολύνουν την άσκηση του δικαιώματος στην ελευθερία του ειρηνικού συνέρχεσθαι και να προστατεύουν τις διαδηλώτριες και τους διαδηλωτές από την κακοποίηση, μεταξύ άλλων και από μη κρατικούς φορείς, όπως η αδικαιολόγητη παρέμβαση ή η βία από άλλα μέλη του κοινού ή από αντιδιαδηλώτριες/τές. Αν αφεθούν ανεπίλυτες αυτές οι προσπάθειες παρεμπόδισης της δυνατότητας του κόσμου να ασκήσει τα δικαιώματά του στην ελευθερία της έκφρασης και της ειρηνικής συνάθροισης, το μόνο που θα συμβεί είναι να αυξηθεί η απογοήτευση και η οργή προς τις αρχές.

Οι αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην έρευνα θα ενισχύσουν το κλίμα φόβου, ατιμωρησίας και αβεβαιότητας.

— Aakar Patel, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Διεθνούς Αμνηστίας στην Ινδία

«Καλούμε τις αρχές να διασφαλίσουν ότι οι υπεύθυνοι για την επίθεση εναντίον ειρηνικών διαδηλωτριών και διαδηλωτών θα λογοδοτήσουν και θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη σε δίκαιες δίκες. Ταυτόχρονα, το Κεντρικό Γραφείο Ερευνών (CBI), ως επικεφαλής υπηρεσία στην υπόθεση, πρέπει να διεξάγει ταχεία, ενδελεχή, αμερόληπτη και ανεξάρτητη έρευνα για τον φρικτό βιασμό και τη δολοφονία της γυναίκας γιατρού στο ιατρικό κολέγιο και νοσοκομείο RG Kar στην Καλκούτα. Οι αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην έρευνα θα ενισχύσουν το κλίμα φόβου, ατιμωρησίας και αβεβαιότητας».

Ιστορικό

Στις 9 Αυγούστου, μια 31χρονη εκπαιδευόμενη γιατρός βιάστηκε και δολοφονήθηκε στο ιατρικό κολέγιο και νοσοκομείο RG Kar στην Καλκούτα, πρωτεύουσα της πολιτείας της Δυτικής Βεγγάλης στην ανατολική Ινδία. Τα γεγονότα προκάλεσαν κύμα διαμαρτυριών σε ολόκληρη τη χώρα.

Στις 13 Αυγούστου, το Ανώτατο Δικαστήριο της Καλκούτα μετέφερε την υπόθεση στο Κεντρικό Γραφείο Ερευνών (CBI), επικαλούμενο την έλλειψη σημαντικής προόδου και την πιθανότητα καταστροφής αποδεικτικών στοιχείων. Το δικαστήριο σημείωσε επίσης σοβαρές παραλείψεις εκ μέρους της διοίκησης του νοσοκομείου.

Στις 14 Αυγούστου, άγνωστοι επιτέθηκαν σε μέλη του προσωπικού που διαμαρτύρονταν ειρηνικά και βανδάλισαν τμήματα του ιατρικού κολεγίου και νοσοκομείου RG Kar που διοικούνται από την κυβέρνηση.

Ένας διαμαρτυρόμενος γιατρός, ο οποίος ήταν μάρτυρας των επιθέσεων, δήλωσε στη Διεθνή Αμνηστία ότι μια ομάδα ατόμων επιτέθηκε σε αρκετές διαδηλώτριες και διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων και επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι υπέστησαν ελαφρά τραύματα. Οι αστυνομικοί στο νοσοκομείο δεν μπόρεσαν να σταματήσουν τις επιθέσεις και οι τηλεφωνικές κλήσεις έκτακτης ανάγκης των διαδηλωτριών και διαδηλωτών για περαιτέρω ενισχύσεις έμειναν αναπάντητες.

Έκτοτε, πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα περισσότερες διαδηλώσεις που ζητούν την ταχεία διεξαγωγή έρευνας και τη θέσπιση νέου νόμου κατά της βίας κατά των γιατρών.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.