ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ: ΒΑΛΤΕ ΤΕΛΟΣ ΣΤO "ΚΥΝΗΓΙ ΜΑΓΙΣΣΩΝ" ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΡΟΜΑ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

Δημοσιεύθηκε στις 24 Ιουλίου 2008, 00:00Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
24 Ιουλίου 2008
(Βρυξέλλες) Το Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων που συναντιέται σήμερα στις Βρυξέλλες πρέπει να καταδικάσει τις πράξεις που προκαλούν διακρίσεις εναντίον των κοινοτήτων των Ρομά στην Ιταλία, οι οποίες έφτασαν στο ζενίθ τους με τα δακτυλικά αποτυπώματα που τους πήραν συμπεριλαμβανομένων και παιδιών. (Διαβάστε το σχετικό γράμμα στα αγγλικά στο www.amnesty-eu.org)

«Μετά την κριτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου, ήρθε η στιγμή για τα κράτη-μέλη της ΕΕ να μιλήσουν ανοιχτά κατά ενός φαινομένου που έχει μετατραπεί σε μια καλά οργανωμένη εκστρατεία εναντίον των Ρομά» δήλωσε ο Νίκολας Μπέγκερ διευθυντής του ευρωπαϊκού γραφείου της Διεθνούς Αμνηστίας.

Πράγματι η λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων από τους Ρομά για λόγους ασφαλείας, είναι μόνο η τελευταία από μια σειρά διακριτικών μέτρων που υιοθέτησαν οι ιταλικές αρχές.

Από το 2007, παραδείγματος χάρη, οι εξαναγκαστικές εξώσεις έχουν αυξηθεί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο καταυλισμός της περιοχής Τορ Ντι Κούιντο (Tor di Quinto) στη Ρώμη, όπου ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων, με παιδιά και ηλικιωμένους, εγκαταλείφθηκαν στη μέση της νύχτας όταν καταστράφηκε ο καταυλισμός τους.

Το Μάιο 2008, μια ομάδα περίπου 100 ατόμων επιτέθηκε στον καταυλισμό Ποντιτσέλι (Ponticelli) στη Νάπολι και έβαλε φωτιά σε έναν οικισμό 800 ατόμων. Η βία που προκάλεσαν οι «προστάτες της ασφάλειας» ήταν τέτοια που έφτασαν σε σημείο να πετάξουν μια βόμβα μολότοφ σε ένα τροχόσπιτο με παιδιά, τα οποία γλίτωσαν την τελευταία στιγμή από τη φωτιά που ξέσπασε.

«Ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: έχουμε ένα «κυνήγι μαγισσών» συγκαλυμμένο ως μέτρα ασφαλείας. Πράγματι, τώρα πια υπάρχει σοβαρό θέμα ασφάλειας στην Ιταλία: η ασφάλεια των Ρομά» προσέθεσε.

Το πιο πρόσφατο «μέτρο ασφαλείας» -μια απογραφή αποκλειστικά των Ρομά, η οποία περιλαμβάνει τη συλλογή δακτυλικών αποτυπωμάτων και την καταγραφή του θρησκεύματος και της φυλετικής προέλευσης- είναι σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία ένα μεροληπτικό, δυσανάλογο και αδικαιολόγητο μέτρο το οποίο έρχεται σε άμεση αντιπαράθεση με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

«Η πρόσφατη πρόταση για επέκταση αυτής της απογραφής στο σύνολο του ιταλικού πληθυσμού μέχρι το 2010, δεν επιφέρει καμία αλλαγή εφόσον, όπως δήλωσαν οι ιταλικές αρχές, εντωμεταξύ η απογραφή των Ρομά θα συνεχίζεται» προσέθεσε ο Μπέγκερ.

Λαμβάνοντας υπόψη τις διεθνείς και ευρωπαϊκές νομικές υποχρεώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα απέναντι στις οποίες είναι υπόλογοι η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα

κράτη μέλη της, η Διεθνής Αμνηστία καλεί το Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών να πιέσει την Ιταλία ώστε:

Να εγγυηθεί τη λήψη άμεσων μέτρων ώστε να σταματήσουν οι διακριτικές πρακτικές όπως η λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων για φυλετικούς λόγους καθώς και οι παράνομες εξαναγκαστικές εξώσεις.

Να εγγυηθεί την υιοθέτηση κατάλληλων πειθαρχικών ή ποινικών μέτρων ώστε να αντιμετωπιστεί η ανάρμοστη και ρατσιστική γλώσσα που χρησιμοποιούν αξιωματούχοι και πολιτικοί.

Να αναθεωρηθεί η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, η νομοθεσία καθώς και τα μέτρα που απορρέουν από αυτή προκειμένου να εξασφαλισθεί η συμμόρφωση τους με τη διεθνή και ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Να διερευνηθούν σε βάθος οι επιθέσεις κατά καταυλισμών των Ρομά ώστε οι δράστες να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

 

Για περισσότερες πληροφορίες και συνεντεύξεις επικοινωνήστε με την Υπεύθυνη Τύπου και Προβολής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, ’ννα Μπότσογλου, τηλ. 210 3600628 (εσωτ. 2).

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.