ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ «ΤΑ ΒΑΘΥΤΕΡΑ ΑΙΤΙΑ ΤΟΥ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΜΑΣΤΙΖΕΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΣ»
Με αφορμή τις πρόσφατες ρατσιστικές επιθέσεις και άλλες βίαιες διαταραχές στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Sacha Deshmukh, Διευθύνων Σύμβουλος της Διεθνούς Αμνηστίας για το Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε:
«Η εκτεταμένη βία και τα εγκλήματα μίσους που είδαμε τις τελευταίες ημέρες είναι εντελώς απαράδεκτα.
«Είναι αηδιαστικό να βλέπουμε να πυρπολούνται ξενοδοχεία που φιλοξενούν ανθρώπους που αναζητούν καταφύγιο, να δέχονται επιθέσεις τζαμιά και επιχειρήσεις και να στοχοποιούνται άνθρωποι λόγω του χρώματος του δέρματός τους, της πίστης τους ή της χώρας καταγωγής τους.
Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών έχουν αναφερθεί ως «αντι-μεταναστευτικές διαδηλώσεις» ή «φιλο-βρετανικές διαδηλώσεις» ενώ δεν θα έπρεπε να χαρακτηρίζονται ως τέτοιες.
— Sacha Deshmukh, Διευθύνων Σύμβουλος της Διεθνούς Αμνηστίας για το Ηνωμένο Βασίλειο
«Πριν τη ρατσιστική βία που βλέπουμε τώρα στους δρόμους μας έχει προηγηθεί μια έντονη περίοδος που προσφύγισσες/ες και μετανάστριες/ες γίνονται αποδιοπομπαίοι τράγοι από πολιτικούς και άλλους - με επικίνδυνη ρητορική και πολιτική. Ελπίζω όσες και όσοι διαδίδουν αυτή τη ρητορική να δουν τις συνέπειες των λόγων τους και να μάθουν από αυτό.
«Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών έχουν αναφερθεί ως «αντι-μεταναστευτικές διαδηλώσεις» ή «φιλο-βρετανικές διαδηλώσεις» ενώ δεν θα έπρεπε να χαρακτηρίζονται ως τέτοιες. Αυτό που βλέπουμε είναι ξεκάθαρα βίαιες ρατσιστικές επιθέσεις με στόχο συγκεκριμένες κοινότητες.
«Η απάντηση της κυβέρνησης πρέπει να είναι σοβαρή και να διασφαλίζει ότι η αστυνόμευση κατευθύνεται προς την προστασία των κοινοτήτων που βρίσκονται σε κίνδυνο, αλλά και ότι αποφεύγει ενεργά επικίνδυνες "γρήγορες λύσεις" που βασίζονται σε διακρίσεις όπως η περαιτέρω ανάπτυξη της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου ή τα 24ωρα δικαστήρια, εφόσον αυτό δημιουργεί τη δυνατότητα αμφισβήτησης των δικαστικών αποφάσεων και έτσι καταλήγει στην πραγματικότητα να πλήττει την εμπιστοσύνη στη δικαστική διαδικασία.
«Πάνω απ' όλα, η κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει τα βαθύτερα αίτια του ρατσισμού, της ισλαμοφοβίας και της ξενοφοβίας που μαστίζει την κοινωνία μας - και αυτό περιλαμβάνει την αναγνώριση και αντιμετώπιση της επικίνδυνης ρητορικής των πολιτικών και των σχολιαστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αλλού».