ΙΟΡΔΑΝΙΑ: ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΟΥΝ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ AHMAD HASSAN AL-ZOUBI ΠΟΥ ΦΥΛΑΚΙΣΤΗΚΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΔΙΚΤΥΩΣΗΣ
Οι αρχές της Ιορδανίας πρέπει να απελευθερώσουν αμέσως τον διακεκριμένο δημοσιογράφο Ahmad Hassan al-Zoubi, ο οποίος συνελήφθη στις 2 Ιουλίου 2024 από τις δυνάμεις ασφαλείας σε εκτέλεση δικαστικής απόφασης που εκδόθηκε πριν από ένα χρόνο, η οποία τον καταδίκασε σε ένα χρόνο φυλάκιση για μια ανάρτηση στο Facebook που επέκρινε τις αρχές, δήλωσε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία.
Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που εξέτασε η Διεθνής Αμνηστία, το Πρωτοδικείο καταδίκασε αρχικά τον Ahmad Hassan al-Zoubi σε δύο μήνες φυλάκιση και πρόστιμο στις 22 Ιουνίου 2023 για μια ανάρτηση στο Facebook, η οποία επέκρινε την αντίδραση των αρχών στις απεργίες των συγκοινωνιών στη νότια επαρχία Ma’an. Καταδικάστηκε βάσει του άρθρου 150 του Ποινικού Κώδικα και του άρθρου 15 του προηγούμενου νόμου της χώρας για το έγκλημα στον κυβερνοχώρο για «υποκίνηση διαμάχης».
«Κανείς δεν πρέπει να φυλακίζεται απλώς και μόνο επειδή εκφράζει κριτική στις αρχές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η κράτηση του Ahmad Hassan al-Zoubi αποτελεί μέρος μιας εκτεταμένης, διαρκούς καταστολής όσων εκφράζουν διαφωνίες προς τις αρχές στην Ιορδανία, η οποία τους τελευταίους μήνες έχει στοχοποιήσει εκατοντάδες άτομα. Εκτός από την αυθαίρετη σύλληψη και καταδίκη του, αντιμετώπισε επίσης μια άδικη δίκη με κατηγορίες που δεν είναι αναγνωρισμένα εγκλήματα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», δήλωσε η Aya Majzoub, Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.
«Οι αρχές της Ιορδανίας πρέπει να απελευθερώσουν αμέσως και άνευ όρων τον Ahmad Hassan al-Zoubi και να αναιρέσουν την καταδίκη του. Οι αρχές πρέπει επίσης να τροποποιήσουν ασαφείς και υπερβολικά γενικές διατάξεις νόμων, όπως ο νέος νόμος για το έγκλημα στον κυβερνοχώρο, που χρησιμοποιούνται για την ποινικοποίηση της ελευθερίας της έκφρασης».
Μετά την προσφυγή της εισαγγελικής αρχής κατά της καταδίκης του Ahmad Hassan al-Zoubi, στις 27 Ιουλίου 2023, το εφετείο αύξησε την ποινή σε ένα έτος φυλάκισης και πρόστιμο 200 JD (περίπου 282 δολάρια ΗΠΑ). Ωστόσο, ο Ahmad Hassan al-Zoubi δεν είχε τεθεί υπό κράτηση μέχρι σήμερα.
Ο δικηγόρος του Ahmad Hassan al-Zoubi δήλωσε ότι η εισαγγελία βασίστηκε αποκλειστικά στην ανάρτησή του στο Facebook για να τον καταδικάσει για «υποκίνηση διαμάχης» και αναφέρθηκε στα σχόλια της δημόσιας ανάρτησης στα οποία άλλα άτομα εξέφρασαν προκλητικές απόψεις. Το εφετείο εξέδωσε την ετυμηγορία του χωρίς να ορίσει δικαστικές συνεδριάσεις και χωρίς να επιτρέψει στον al-Zoubi και τον δικηγόρο του να παρουσιάσουν υπεράσπιση. Σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ιορδανίας, τα πλημμελήματα μπορούν να προσβληθούν μόνο μία φορά ενώπιον του Εφετείου. Ωστόσο, ο νόμος επιτρέπει ειδικές αιτήσεις έφεσης ενώπιον του Ακυρωτικού Δικαστηρίου κατ’ εξαίρεση. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης απέρριψε τρία αιτήματα του δικηγόρου του al-Zoubi να ασκήσει έφεση στο Ακυρωτικό Δικαστήριο για την έκδοση οριστικής απόφασης.
Ιστορικό
Ο Ahmad Hassan al-Zoubi είναι διακεκριμένος δημοσιογράφος, θεατρικός και σατιρικός συγγραφέας, ο οποίος έχει γράψει για μια σειρά από μέσα ενημέρωσης στην Ιορδανία και την περιφέρεια. Είναι επίσης ο ιδρυτής του Sawaleif, ενός ιορδανικού ειδησεογραφικού ιστότοπου. Η σύλληψη του Al-Zoubi εντάσσεται σε ένα μοτίβο καταστολής από τις αρχές της Ιορδανίας των δικαιωμάτων της ελευθερίας της έκφρασης, του συνεταιρίζεσθαι και της ειρηνικής συνάθροισης μέσω της χρήσης ασαφών και υπερβολικά ευρέων ποινικών διατάξεων στον νόμο για την πρόληψη του εγκλήματος, στον ποινικό κώδικα του 1960 και στον πρόσφατα τροποποιημένο νόμο για το έγκλημα στον κυβερνοχώρο.
Στις 12 Αυγούστου 2023, ο βασιλιάς ενέκρινε έναν τροποποιημένο νόμο για το έγκλημα στον κυβερνοχώρο, καταστέλλοντας περαιτέρω το δικαίωμα των ατόμων να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους στο διαδίκτυο. Ο νόμος εισήγαγε αυστηρότερες ποινές φυλάκισης τουλάχιστον τριών μηνών και πρόστιμα έως 32.000 JOD (45.115 δολάρια ΗΠΑ). Ο τροποποιημένος νόμος χρησιμοποιεί γλώσσα που δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του διεθνούς δικαίου για διατύπωση των νομικών κειμένων με επαρκή ακρίβεια, ώστε να μπορούν τα άτομα να ρυθμίζουν ανάλογα τη συμπεριφορά τους.
Μετά την τροποποίηση του νόμου για το έγκλημα στον κυβερνοχώρο, η Διεθνής Αμνηστία έχει καταγράψει μια εντατικοποιημένη καταστολή της ελευθερίας της έκφρασης. Από τις 7 Οκτωβρίου, δεκάδες διαδηλωτές έχουν κατηγορηθεί βάσει του νόμου για το έγκλημα στον κυβερνοχώρο για αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις οποίες απλώς εξέφραζαν φιλοπαλαιστινιακά αισθήματα, επέκριναν την ειρηνευτική συμφωνία των αρχών με το Ισραήλ ή καλούσαν σε ειρηνικές διαμαρτυρίες και δημόσιες απεργίες. Τα άτομα αυτά κατηγορήθηκαν με διατάξεις που περιλαμβάνουν: «υποκίνηση διαμάχης» και «υπονόμευση της εθνικής ενότητας», οι οποίες δεν αποτελούν αναγνωρίσιμα αδικήματα βάσει του διεθνούς δικαίου.