ΜΑΥΡΙΤΑΝΙΑ: ΥΠΟ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ ΤΗΣ ΕΕ, ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΑΠΕΛΑΣΕΙΣ

Δημοσιεύθηκε στις 1 Ιουλίου 2008, 00:00Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
1 Ιουλίου 2008
Οι παράτυποι μετανάστες που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη συλλαμβάνονται, πέφτουν θύματα κακομεταχείρισης και απελαύνονται μαζικά από τη Μαυριτανία - και μάλιστα ορισμένες φορές όχι προς τις χώρες καταγωγής τους - χωρίς να έχουν την ευκαιρία να προσβάλουν την απόφαση, σύμφωνα με πορίσματα που δημοσιεύει σήμερα η Διεθνής Αμνηστία σε νέα έκθεσή της.

«Η πολιτική συλλήψεων και μαζικών απελάσεων από τις αρχές της Μαυριτανίας είναι αποτέλεσμα της πίεσης που ασκεί στη Μαυριτανία η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), ιδίως η Ισπανία, καθώς προσπαθεί να εμπλέξει συγκεκριμένες αφρικανικές χώρες στην απόπειρά της να καταπολεμήσει την παράτυπη μετανάστευση στην Ευρώπη,» δήλωσε ο Σαλβατόρε Σαγές, Ερευνητής της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Δυτική Αφρική.

Από το 2006, χιλιάδες μετανάστες έχουν συλληφθεί, με την υποψία ότι ξεκινούν από τη Μαυριτανία με στόχο να περάσουν στην ΕΕ μέσω των Κανάριων Νήσων (που ανήκουν στην Ισπανία). Πολλοί από τους ανθρώπους αυτούς κρατούνται από μέλη των σωμάτων ασφαλείας της Μαυριτανίας σε κέντρο κράτησης στο Νουαντιμπού (Nouadhibou) στη Βόρεια Μαυριτανία, που οι ντόπιοι και οι μετανάστες αποκαλούν «Γουανταναμίτο» (μικρό Γουαντάναμο).

Το κέντρο κράτησης στο Νουαντιμπού (ένα πρώην σχολείο που έχει γεμίσει με κουκέτες) δέχεται μέχρι και 300 ανθρώπους το μήνα, αλλά δεν υπόκειται σε οποιονδήποτε δικαστικό έλεγχο. Το κέντρο κράτησης είναι ασφυκτικά γεμάτο και ορισμένες φορές οι μετανάστες πέφτουν θύματα κακομεταχείρισης.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας, 3.257 άνθρωποι κρατήθηκαν στο κέντρο αυτό το 2007 και όλοι τους στη συνέχεια στάλθηκαν στη Σενεγάλη και το Μάλι, ανεξάρτητα από την εθνικότητά τους ή τη χώρα προέλευσής τους. Οι άνθρωποι αυτοί εγκαταλείπονται στα σύνορα, συχνά με ελάχιστη τροφή και χωρίς μέσο μεταφοράς.

Στην έκθεση, με τίτλο «Μαυριτανία: Κανείς δε θέλει να έχει σχέση μαζί μας, συλλήψεις και μαζικές απελάσεις μεταναστών που τους αρνούνται την είσοδο στην Ευρώπη», εκφράζεται, επίσης, ανησυχία για το γεγονός ότι, στο όνομα του αγώνα κατά της παράτυπης μετανάστευσης, οι αρχές της Μαυριτανίας έχουν συλλάβει Δυτικοαφρικανούς που ζουν στη Μαυριτανία χωρίς καμία εμφανή πρόθεση να φύγουν από τη χώρα. Ορισμένοι συνελήφθησαν στο δρόμο ή στο σπίτι τους και πολλοί πέφτουν θύματα ληστείας από τις δυνάμεις ασφαλείας της Μαυριτανίας.

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις αρχές της Μαυριτανίας να εξασφαλίσουν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας τους τηρούν το διεθνές δίκαιο.

Η διεθνής οργάνωση καλεί, επίσης, την ΕΕ και τα κράτη-μέλη, κυρίως την Ισπανία, να αναλάβουν την ευθύνη τους να διασφαλίσουν ότι η μεταχείριση των μεταναστών θα είναι σύμφωνη με τα διεθνή θεσμικά κείμενα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Τα κράτη της ΕΕ χρησιμοποιούν τις χώρες όπως τη Μαυριτανία για να διαχειριστούν την εισροή των μεταναστών που προσπαθούν να περάσουν από αυτές στην Ευρώπη. Οι χώρες αυτές έχουν γίνει εκ των πραγμάτων οι 'αστυνομικοί της Ευρώπης',» πρόσθεσε ο Σαλβατόρε Σαγές.

 

Ιστορικό

Η έκθεση 50 σελίδων, με τίτλο «Μαυριτανία: Κανείς δε θέλει να έχει σχέση μαζί μας, συλλήψεις και μαζικές απελάσεις μεταναστών που τους αρνούνται την είσοδο στην Ευρώπη» (AFR 38/001/2008), που δημοσιεύεται σήμερα, είναι το αποτέλεσμα επιτόπιας έρευνας εκπροσώπων της Διεθνούς Αμνηστίας στη Μαυριτανία το Μάρτιο 2008. Πήραν συνεντεύξεις από ανθρώπους που βρίσκονταν στο κέντρο κράτησης στο Νουαντιμπού, μετανάστες που είχαν κατηγορηθεί ότι προσπάθησαν να περάσουν στην Ευρώπη μέσω των Κανάριων Νήσων. Επίσης, είχαν συναντήσεις με υψηλόβαθμους αξιωματούχους των αρχών της Μαυριτανίας και διπλωματικούς αντιπροσώπους της Ισπανίας στη Μαυριτανία.

Η Μαυριτανία, που παραδοσιακά υποδεχόταν θετικά μεγάλο αριθμό ατόμων από γειτονικές χώρες, υπέγραψε το 2003 συμφωνία με την Ισπανία που την υποχρεώνει να δέχεται πίσω στο έδαφός της όχι μόνο Μαυριτανούς πολίτες, αλλά και άτομα άλλων εθνικοτήτων, σε περίπτωση που έχει «εξακριβωθεί» ή «υποθέτουν» ότι προσπάθησαν να ταξιδέψουν στην Ισπανία από την ακτή της Μαυριτανίας. Η Μαυριτανία συμφώνησε, επίσης, στην παρουσία στο έδαφός της ενός ελικοπτέρου ή αεροπλάνου, που θα χρησιμοποιείται στο πλαίσιο επιχείρησης της ΕΕ για τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της.

Για περισσότερες πληροφορίες και συνεντεύξεις επικοινωνήστε με την Υπεύθυνη Τύπου και Προβολής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, ’ννα Μπότσογλου, τηλ. 210 3600628 (εσωτ. 2).

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.