ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΚΛΗΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΦΥΛΑΚΙΣΗΣ ΤΟΥ ΑΝΤΙΡΡΗΣΙΑ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ ΛΑΖΑΡΟΥ ΠΕΤΡΟΜΕΛΙΔΗ

Δημοσιεύθηκε στις 26 Ιουνίου 2008, 00:00Εκτύπωση

Διεθνής Αμνηστία * Ευρωπαϊκό Γραφείο για την Αντίρρηση Συνείδησης * Αντιπολεμική Διεθνής
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
26 Ιουνίου 2008
Σε κοινή διεθνή έκκληση τους, η Διεθνής Αμνηστία, το Ευρωπαϊκό Γραφείο για την Αντίρρηση Συνείδησης (EBCO) και η Αντιπολεμική Διεθνής (WRI) καλούν την ελληνική κυβέρνηση να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα του αντιρρησία συνείδησης, Λάζαρου Πετρομελίδη.

Οι τρεις διεθνείς οργανώσεις κάνουν έκκληση για αποστολή επιστολών από όλο τον κόσμο προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κώστα Καραμανλή ζητώντας να σταματήσουν άμεσα οι διώξεις κατά του Λάζαρου Πετρομελίδη και να αναγνωριστεί από τις ελληνικές αρχές το ανθρώπινο δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης σύμφωνα με τα διεθνή θεσμικά κείμενα και τις διεθνείς συστάσεις.

Αντιπροσωπεία του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας συναντήθηκε χθες με τον Υφυπουργό Εθνικής ’μυνας, κ. Τασούλα για να μεταφέρει τα αιτήματα της Διεθνούς Αμνηστίας καθώς και τις ανησυχία της για τις καταδίκες του Λάζαρου Πετρομελίδη.

Ο Υφυπουργός επιδοκίμασε την καταδίκη του Λάζαρου Πετρομελίδη και ισχυρίστηκε ότι η διάρκεια και η φύση της εναλλακτικής υπηρεσίας δεν είναι τιμωρητική. Ωστόσο αναγνώρισε ως προβληματική τη διάταξη που προβλέπει έκπτωση του αντιρρησία συνείδησης και επιστροφή του στη στρατιωτική θητεία σε περίπτωση πειθαρχικού παραπτώματος ή συνδικαλιστικής δράσης κατά τη διάρκεια εναλλακτικής του υπηρεσίας.

Η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε από τον Υφυπουργό να υπάρξουν νομοθετικές αλλαγές, οι οποίες να μειώνουν τη διάρκεια της εναλλακτικής υπηρεσίας, να καταργούν τον τιμωρητικό χαρακτήρα της, να σταματούν τις επαναλαμβανόμενες διώξεις κατά των αντιρρησιών συνείδησης και να επιτρέπουν στους αντιρρησίες συνείδησης να αξιώσουν την ιδιότητα του αντιρρησία συνείδησης οποιαδήποτε στιγμή.

Η αντιπροσωπεία κάλεσε, επίσης, τον Υφυπουργό να διασφαλίσει πως όλοι οι στρατεύσιμοι ενημερώνονται έγκαιρα και επαρκώς για το δικαίωμα της αντίρρησης συνείδησης. Τέλος, η διεθνής οργάνωση ζητά τη μεταφορά της διαχείρισης της εναλλακτικής υπηρεσίας σε αμιγώς πολιτικό φορέα εκτός του Υπουργείου Εθνικής ’μυνας. Με τη σημερινή κατάσταση οι αιτήσεις για εναλλακτική υπηρεσία εξετάζονται από επιτροπή του Υπουργείου Εθνικής ’μυνας και οι αντιρρησίες συνείδησης, αν και δεν είναι στρατιωτικοί, δικάζονται από στρατοδικεία.

Η κοινή διεθνής έκκληση των τριών οργανώσεων ακολούθησε την απόφαση του Ναυτοδικείου Πειραιά να καταδικάσει στις 20 Μαΐου, ερήμην, τον Λάζαρο Πετρομελίδη,

Αντιπρόεδρο του EBCO (Ευρωπαϊκό Γραφείο για την Αντίρρηση Συνείδησης), σε ποινή τριετούς φυλάκισης, χωρίς αναστολή, για τις δύο κατηγορίες για ανυποταξία με τις οποίες παραπέμφθηκε για 15η φορά σε δίκη.

Η επανειλημμένη τιμωρία του για το ίδιο αδίκημα παραβιάζει το άρθρο 14 παράγραφος 7 του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, το οποίο ορίζει ότι: «Κανένας δεν πρέπει να δικάζεται ή να τιμωρείται ξανά για αδίκημα, για το οποίο έχει τελεσίδικα καταδικαστεί ή αθωωθεί σύμφωνα με το δίκαιο και τον κώδικα ποινικής δικονομίας κάθε χώρας». Περιπτώσεις πολλαπλής δίκης αντιρρησιών συνείδησης για το ένα και μοναδικό τους αδίκημα έχουν αναφερθεί από την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ως συγκεκριμένες περιπτώσεις παραβίασης του ’ρθρου 14 (Γενικός Σχολιασμός Νο. 32).

Η Διεθνής Αμνηστία επισημαίνει ότι στην περίπτωση που ο Λάζαρος Πετρομελίδης φυλακιστεί θα τον υιοθετήσει ως κρατούμενο συνείδησης, τον πρώτο στην Ελλάδα εδώ και χρόνια, ζητώντας την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωσή του.

Γενικές πληροφορίες

Σύμφωνα με το Συμβούλιο της Ευρώπης, �[γ]ια δημοκρατικά κράτη που σέβονται τα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες, ο σεβασμός για το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης δεν μπορεί να θεωρείται έλασσον ζήτημα ξεκομμένο από τη δεσπόζουσα τάση προστασίας και προώθησης, σε διεθνές επίπεδο, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων� (�Αντίρρηση συνείδησης στην υποχρεωτική στρατιωτική θητεία�, Γενική Διεύθυνση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Συμβούλιο της Ευρώπης, Ιούνιος 2002).

Με τις συνεχείς διώξεις των αντιρρησιών συνείδησης η Ελλάδα παραβιάζει εκτός των άλλων και το άρθρο 14 παράγραφος 7 του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, το οποίο ορίζει ότι «κανένας δεν πρέπει να δικάζεται ή να τιμωρείται ξανά για αδίκημα, για το οποίο έχει τελεσίδικα καταδικαστεί ή αθωωθεί σύμφωνα με το δίκαιο και τον κώδικα ποινικής δικονομίας κάθε χώρας».

Περισσότερες πληροφορίες

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την υπόθεση του Λάζαρου Πετρομελίδη και για τα αιτήματα της Διεθνούς Αμνηστίας για την αντίρρηση συνείδησης, στις ακόλουθες διευθύνσεις: 

Βρείτε το πλήρες κείμενο της έκκλησης για το Λάζαρο Πετρομελίδη και υπογράψτε στο http://www.amnesty.org.gr/actnow/petromelides.htm

Για περισσότερες πληροφορίες και συνεντεύξεις επικοινωνήστε με την Υπεύθυνη Τύπου και Προβολής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, ’ννα Μπότσογλου, τηλ. 210 3600628 (εσωτ. 2).

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.