ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΕ & ΗΠΑ: ΩΡΑ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΘΕΙ Η ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δημοσιεύθηκε στις 9 Ιουνίου 2008, 00:00Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
9 Ιουνίου 2008
(Βρυξέλλες) Την παραμονή της συνόδου κορυφής ΕΕ και ΗΠΑ στη Σλοβενία, η Διεθνής Αμνηστία καλεί την ΕΕ να λάβει σαφή θέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττονται στο όνομα του λεγόμενου «πολέμου κατά της τρομοκρατίας». (Βλέπε διαθέσιμες πληροφορίες στο www.amnesty-eu.org)

Αφού τελικά ζήτησε το κλείσιμο του Γουαντάναμο, τον Ιούνιο του 2006, η ΕΕ δεν έχει προσφέρει εποικοδομητικές λύσεις για να βοηθήσει να κλείσει η παράνομη φυλακή.

Αυτή τη στιγμή, περίπου το ένα τέταρτο των εκατοντάδων ανθρώπων που εξακολουθούν να κρατούνται στο Γουαντάναμο έχουν πάρει άδεια αποφυλάκισης χωρίς ποτέ να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για κάποιο αδίκημα από τις αρχές των ΗΠΑ. Όμως, δεδομένου ότι δεν μπορούν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους γιατί κινδυνεύουν να βασανιστούν, κρατούνται επ' αόριστον, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η ΕΕ μπορεί και πρέπει να βοηθήσει τις ΗΠΑ στην επίλυση αυτής της συγκεκριμένης κατάστασης, που είναι ένα από τα ζητήματα που εμποδίζουν το κλείσιμο του Γουαντάναμο, με την προσφορά για την εγκατάσταση των ατόμων αυτών στην Ευρώπη.

«Αντί απλά να παρακολουθεί, η ΕΕ πρέπει να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ στην αναζήτηση μιας λύσης που θα θέσει τέρμα στο Γουαντάναμο και στην αποτυχία του κράτους δικαίου που αντιπροσωπεύει. Και ποια καλύτερη ευκαιρία από την αυριανή Σύνοδο Κορυφής, με τον ίδιο τον Πρόεδρο Μπους;» δήλωσε ο Νίκολας Μπέγκερ, διευθυντής του Γραφείου της ΕΕ της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Η ΕΕ έχει υποχρέωση να χτυπήσει τον κώδωνα του κινδύνου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ιδιαίτερα όταν οι ανησυχίες είναι τόσο σοβαρές. Με τη μη προώθησή τους η ΕΕ παρέχει στις ΗΠΑ ένα ευνοϊκό καθεστώς που τελικά μειώνει την αξιοπιστία της κυρίως όταν προσπαθεί να προωθήσει τέτοια ζητήματα σε άλλους", πρόσθεσε ο Μπέγκερ.

«Η βελτίωση της επικοινωνίας θα βοηθήσει επίσης να διευκρινιστεί το πώς ακριβώς η CIA χρησιμοποίησε το ευρωπαϊκό έδαφος και τον εναέριο χώρο για να πραγματοποιήσει έκνομες μεταγωγές, γλιτώνοντας την Ευρώπη από μελλοντική αμηχανία», ανέφερε.

Στην ενημερωτική συνάντηση, η Διεθνής Αμνηστία παρακινεί επίσης την προεδρία της ΕΕ να πιέσει για πρόοδο στους ακόλουθους τομείς:

  • Να παροτρύνει τις ΗΠΑ να εγκαταλείψουν το σύστημα των στρατιωτικών επιτροπών για τη δίκη των κρατουμένων, καθώς αυτές δεν συνιστούν δίκαιη δίκη, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.
  • Να παροτρύνει τις ΗΠΑ να απορρίψουν όλες τις μορφές βασανιστηρίων,

συμπεριλαμβανομένου και του εικονικού πνιγμού και να ζητήσουν διευκρινίσεις σχετικά με τον εντοπισμό όλων των προσώπων που κρατούνται σήμερα σε μυστική κράτηση και όλων των αεροπλάνων της CIA που διήλθαν από την Ευρώπη.

  • Να εκφράσει απογοήτευση για την εκ νέου συνέχιση των εκτελέσεων στις ΗΠΑ, μετά το πρόσφατο ψήφισμα του ΟΗΕ που ζητούσε παγκόσμιο πάγωμα της θανατικής ποινής.

 

Περισσότερες πληροφορίες

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες στην έκθεση στης Διεθνούς Αμνηστίας «Έτοιμοι για αποφυλάκιση, αλλά ακόμα στο Γουαντάναμο» στα αγγλικά στη διεύθυνση: http://www.amnesty.org/en/library/info/AMR51/172/2007/en

Για περισσότερες πληροφορίες και συνεντεύξεις επικοινωνήστε με την Υπεύθυνη Τύπου και Προβολής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, ’ννα Μπότσογλου, τηλ. 210 3600628 (εσωτ. 2).

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.