ΕΥΡΩΠΗ: ΛΕΣΒΙΕΣ ΚΑΙ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΝΟΥΝ ΜΕ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ

Δημοσιεύθηκε στις 16 Μαΐου 2008, 00:00Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
16 Μαΐου 2008
Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις κυβερνήσεις της Ευρώπης να διασφαλίσουν το δικαίωμα των λεσβιών, των ομοφυλόφιλων, των αμφιφυλόφιλων και των τρανσέξουαλς να γιορτάζουν την ταυτότητά τους σε μια σειρά από πορείες υπερηφάνειας και άλλες δημόσιες εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο μεταξύ Απριλίου και Νοεμβρίου.

�Η ισότητα απέναντι στο νόμο χωρίς καμία διάκριση είναι το μήνυμα με το οποίο κατεβαίνουν στο δρόμο οι ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων. Ωστόσο συχνά δεν διασφαλίζεται η ασφάλειά τους όταν το κάνουν� δήλωσε η Νίκολα Ντάκγουορθ, Διευθύντρια του Προγράμματος για Ευρώπη και Κεντρική Ασία της Διεθνούς Αμνηστίας.

Σε ορισμένο αριθμό χωρών, κυρίως στην Ανατολική Ευρώπη, οι συμμετέχοντες σε τέτοιες εκδηλώσεις αντιμετωπίζουν υπερβολικά συχνά απειλές και εχθρότητα από τις αρχές ακόμη και πριν πραγματοποιήσουν την πορεία. Διαδηλωτές τους χλευάζουν, τους φτύνουν, τους γρονθοκοπούν, τους χτυπούν με μπουκάλια, τους πετούν αυγά, περιττώματα ορισμένες φορές ενώ η αστυνομία απλά κοιτάζει.

Στις 11 Μαΐου, 60 επίδοξοι συμμετάσχοντες προσπάθησαν να ταξιδέψουν στην πρωτεύουσα της Μολδαβίας αψηφώντας την απαγόρευση μιας τέτοιας πορείας. Ήταν η έκτη φορά που επιβλήθηκε μια τέτοια απαγόρευση. Εκεί, τουλάχιστον τριπλάσιοι σε αριθμό διαδηλωτές περικύκλωσαν το λεωφορείο που τους μετέφερε, άνοιξαν δια της βίας τις πόρτες του, και πήραν τα πανό και τις σημαίες τους ενώ η αστυνομία παρακολουθούσε από 6 περιπολικά που βρίσκονταν σταθμευμένα εκεί κοντά.

Ακόμη και ο Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision που φιλοξενείται μεταξύ 20-24 Μαΐου στο Βελιγράδι δεν είναι ασφαλής από διαδηλωτές κατά των ομοφυλόφιλων. Στη Σερβία, όπου οι ανησυχίες για την ασφάλεια απέτρεψαν τη Συμμαχία Ομοφυλόφιλων - Ετερόφυλων (Gay-Straight Alliance) από το να οργανώσει μία εκδήλωση γκέι υπερηφάνειας, μία εξτρεμιστική ομάδα απειλεί με τη χρήση βίας κατά οποιουδήποτε θεωρηθεί λεσβία ή ομοφυλόφιλος στην εκδήλωση.

Σε αρκετές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, κάποιες εκδηλώσεις απαγορεύονται τελείως, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο. Οι αρχές αθετούν τις υποχρεώσεις τους ισχυριζόμενες ότι υπάρχει φόβος για την ασφάλεια και την παραβίαση αυτών που οι ίδιες θεωρούν πνευματικές και ηθικές αξίες.

Η Διεθνής Αμνηστία διεξάγει εκστρατεία για τα δικαιώματα των λεσβιών, των ομοφυλόφιλων, των αμφιφυλόφιλων και των τρανσέξουαλς να μην υποβάλλονται σε σωματικές και φραστικές επιθέσεις και απειλές, να είναι ελεύθεροι να συγκεντρώνονται και να οργανώνουν εκδηλώσεις και να προστατεύονται επαρκώς από τα όργανα επιβολής του νόμου.

Στο τέλος αυτού του μήνα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ακτιβιστές της Διεθνούς Αμνηστίας από 20 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, θα λάβουν μέρος στην παρέλαση στη Ρίγα για να δείξουν την υποστήριξη και την αλληλεγγύη από όλο τον κόσμο. Η πορεία θα αποτελέσει δοκιμή στο κατά πόσο ο σεβασμός στην ισότητα ισχύει για όλους.

�Παρά τα εμπόδια που μπαίνουν στο δρόμο τους, οι λεσβίες και οι ομοφυλόφιλοι ακτιβιστές διεκδικούν τα ανθρώπινα δικαιώματά τους. Είναι καθήκον των κυβερνήσεων να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους� πρόσθεσε η Νίκολα Ντάκγουορθ.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Παρέλαση Γκέι Υπερηφάνειας 2008 στη Ρίγα, δείτε http://www.facebook.com/group.php?gid=13480432185

Περισσότερες πληροφορίες

Η πορεία ομοφυλοφιλικής υπερηφάνειας στη Ρίγα το 2005 είχε αρχικά απαγορευτεί και κατόπιν πραγματοποιήθηκε χωρίς επαρκή αστυνομική προστασία. Το 2006 η πορεία απαγορεύτηκε και οι αρχές απέτυχαν και πάλι να προσφέρουν επαρκή αστυνομική προστασία για τους συμμετάσχοντες σε μία συνάντηση που έγινε σε εσωτερικό χώρο.

Πέρυσι πάνω από 400 άτομα, μαζί και ακτιβιστές της Διεθνούς Αμνηστίας από όλη την Ευρώπη διαδήλωσαν σε ένα περιφραγμένο πάρκο στο κέντρο της Ρίγα.

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά αυτό το Μάιο, οι αρχές της πόλης της Μόσχας αρνήθηκαν να δώσουν άδεια σε ομοφυλόφιλους και λεσβίες ακτιβιστές να διαδηλώσουν. Εφέσεις κατά προηγούμενων απαγορεύσεων εκκρεμούν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στην Κροατία, ομάδες θα πραγματοποιήσουν εκδηλώσεις ομοφυλοφιλικής υπερηφάνειας στο Ζάγκρεμπ στο τέλος Ιουνίου. Το 2006 και το 2007, αν και οι αστυνομικοί ξεπερνούσαν σε αριθμό τους διαδηλωτές σχεδόν 2 προς 1, δεν κατόρθωσαν να τους προστατεύσουν από επιθέσεις κατά τη διάρκεια αλλά και μετά την τη διαδήλωση.

Το 2007, ο δήμαρχος της Βίλνα αρνήθηκε να δώσει άδεια για μία περιοδεία επιδοτούμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που ήταν μέρος της εκστρατείας πληροφόρησης �Ναι στη Διαφορετικότητα. Όχι στις Διακρίσεις� να κάνει την προγραμματισμένη στάση της στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας. Το δημοτικό συμβούλιο της πόλης επίσης ψήφισε ομόφωνα την απαγόρευση της εκστρατείας ανεκτικότητας που υποστήριζε τα ανθρώπινα δικαιώματα διαφόρων ομάδων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των λεσβιών και των ομοφυλόφιλων ανδρών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέκρινε τις απαγορεύσεις.

Πολωνικά δικαστήρια και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων χαρακτήρισαν τις απαγορεύσεις αυτές σε πολωνικές πόλεις ως παράνομες. Το 2007 η παρέλαση στη Βαρσοβία προσέλκυσε τον αριθμό ρεκόρ των 5.000 υποστηρικτών και λίγες διαμαρτυρίες, και μία μικρότερη παρέλαση το Μάρτιο στην Κρακοβία διεξήχθη χωρίς σημαντικά επεισόδια.

Η Κροατία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Πολωνία, η Μολδαβία και η Σερβία ήταν ανάμεσα στις 54 χώρες που το 2006 υπέγραψαν ένα σύμφωνο στο Συμβούλιο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του ΟΗΕ εκφράζοντας �βαθιά ανησυχία ως προς τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων [κατά των λεσβιών, των ομοφυλόφιλων, των αμφιφυλόφιλων και των τρανσέξουαλς]. Οι αρχές της οικουμενικότητας και της μη-διάκρισης απαιτούν την αντιμετώπιση τέτοιων θεμάτων.�

 

Για περισσότερες πληροφορίες και συνεντεύξεις επικοινωνήστε με την Υπεύθυνη Τύπου και Προβολής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, ’ννα Μπότσογλου, τηλ. 210 3600628 (εσωτ. 2).

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.