ΛΙΒΑΝΟΣ: ΑΠΟΤΡΕΨΤΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Δημοσιεύθηκε στις 14 Μαΐου 2008, 00:00Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
14 Μαΐου 2008
Όλοι οι πολιτικοί ηγέτες του Λιβάνου πρέπει να δώσουν σαφείς οδηγίες στους υποστηρικτές τους να σεβαστούν πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα και να μην πραγματοποιούν ριψοκίνδυνες επιθέσεις σε πυκνοκατοικημένες περιοχές όπου κινδυνεύουν άμαχοι που δεν εμπλέκονται στις συγκρούσεις, δηλώνει η Διεθνής Αμνηστία.

�Πρέπει επίσης να διασφαλίσουν ότι κάθε άνθρωπος που κρατούν λαμβάνει ανθρώπινη μεταχείριση και δεν υποβάλλεται σε βασανιστήρια ή άλλης μορφής κακομεταχείριση.�

Η Διεθνής Αμνηστία ζήτησε από τις λιβανέζικες αρχές να διασφαλίσουν τη διεξαγωγή ενδεδειγμένων ερευνών για τους φόνους και για οποιεσδήποτε άλλες παραβιάσεις όσων δεν ενεπλάκησαν στις ένοπλες συγκρούσεις που ξέσπασαν την προηγούμενη εβδομάδα μεταξύ μελών ένοπλων ομάδων, οι οποίες είτε ήταν υπέρ είτε κατά της κυβέρνησης.

�Οι πολιτικοί αρχηγοί πρέπει να διασφαλίσουν ότι οποιοσδήποτε ανήκει στις τάξεις τους και θεωρηθεί ύποπτος για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα παραδίδεται στις αρμόδιες δικαστικές αρχές ώστε η υπόθεση του να διερευνηθεί και να προσαχθεί στη δικαιοσύνη σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα� πρόσθεσε η Διεθνής Αμνηστία.

Η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε τους αντιπροσώπους των αραβικών κρατών που συνεδρίασαν σήμερα για την κατάσταση στη Βηρυτό να πιέσουν όλα τα κόμματα να βάλουν ένα τέλος στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να διασφαλίσουν ότι ο άμαχος πληθυσμός θα διασωθεί.

Ιστορικό

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, τουλάχιστον 62 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 198 τραυματίστηκαν στη σύγκρουση που ξέσπασε την Τετάρτη 7 Μαΐου στην πρωτεύουσα Βηρυτό, και σταδιακά εξαπλώθηκε και σε άλλες περιοχές της χώρας. Η σύγκρουση ξεκίνησε όταν μέλη ομάδων της αντιπολίτευσης υποκινούμενα από τη Χεζμπολά, που συγκρούστηκαν με φιλοκυβερνητικές δυνάμεις στη Βηρυτό, μετά από απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει το δίκτυο τηλεπικοινωνιών της ομάδας και να απολύσει τον Επικεφαλής της ασφάλειας του αεροδρομίου της Βηρυτού, που εθεωρείτο προσκείμενος στη Χεζμπολά.

Την Παρασκευή 9 Μαΐου, ενώ προσπαθούσαν να διαφύγουν από την περιοχή Ρας αλ-Ναμπαά (Ras al-Naba'a) στη Βηρυτό, μια 60χρονη γυναίκα και ο 33χρονος γιος της σκοτώθηκαν όταν το αυτοκίνητό τους χτυπήθηκε από αντιαρματική ρουκέτα και στη συνέχεια ακολούθησε ομοβροντία από σφαίρες από ένοπλους άνδρες. Την ίδια μέρα, δύο άλλοι γιοι της ίδιας γυναίκας τραυματίστηκαν σοβαρά όταν πυροβολήθηκαν στην πλάτη από μία ομάδα ένοπλων ανδρών στην περιοχή αλ - Νουαΐρι (al-Nwairi) της Βηρυτού, ενώ ήταν καθοδόν για να μάθουν τι συνέβη στη μητέρα και τον αδερφό τους.

Σύμφωνα με ειδησεογραφικές αναφορές, δύο άμαχοι σκοτώθηκαν στις 10 Μαΐου κατά τη διάρκεια μιας κηδείας ενός υποστηρικτή της κυβέρνησης, στην περιοχή Ταρίκ αλ - Τζεντίντε (Tariq al-Jdide), της Βηρυτού.

Την Κυριακή 11 Μαΐου, η Χεζμπολά ανέφερε ότι τρία μέλη της είχαν απαχθεί στην περιοχή ’λεη, έξω από τη Βηρυτό, από μέλη του φιλοκυβερνητικού Προοδευτικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSP) δύο εκ των οποίων τα πτώματα είχαν βρεθεί. Ο αρχηγός του PSP Γουαλίντ Τζουμπλάτ (Walid Jumblatt) αναγνώρισε ότι τρεις άνδρες της Χεζμπολά σκοτώθηκαν και θα αναλάβει την ευθύνη σε περίπτωση που αποκαλυφθεί ότι αναφορές ότι οι άνδρες βασανίστηκαν πριν δολοφονηθούν είναι αληθινές.

Για περισσότερες πληροφορίες και συνεντεύξεις επικοινωνήστε με την Υπεύθυνη Τύπου και Προβολής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, ’ννα Μπότσογλου, τηλ. 210 3600628 (εσωτ. 2).

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.