ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ: ΜΑΖΕΥΟΥΜΕ 10.000 ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ

Δημοσιεύθηκε στις 7 Μαΐου 2008, 00:00Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
7 Μαΐου 2008
Από το Σάββατο 10 μέχρι και την Κυριακή 18 Μαΐου η Διεθνής Αμνηστία διοργανώνει Εναλλακτική Ολυμπιάδα στην Αγορά της Κυψέλης, Φωκίωνος Νέγρη 42 με στόχο την ενημέρωση του κοινού και τη συλλογή 10.000 υπογραφών κατά των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα. Την Τρίτη 13 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπου και ανοιχτή συζήτηση με τον Κινέζο ακτιβιστή και ποιητή Γιανγκ Λιαν.

Μόλις τρεις μήνες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων Πεκίνο 2008, η κινεζική κυβέρνηση δεν έχει εκπληρώσει τις υποσχέσεις της να βελτιώσει την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Συγκεκριμένα, η καταστολή των ειρηνικών ακτιβιστών αυξήθηκε σε ένταση ακριβώς εξαιτίας των Ολυμπιακών. Τα γεγονότα στο Θιβέτ αποτελούν το πιο πρόσφατο παράδειγμα της έλλειψης σεβασμού της κινέζικης κυβέρνησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Πότε: Σάββατο 10 έως Κυριακή 18 Μαΐου 2008, καθημερινά 18.00 με 23.00 (εκτός της ημέρας των εγκαινίων) και τα Σαββατοκύριακα 10.00 με 23.00

Που: Αγορά της Κυψέλης, Φωκίωνος Νέγρη 42, Αθήνα

 

Εκδηλώσεις

Πάρτι εγκαινίων: Το Σάββατο 10 Μαΐου από τις 22.00 με πολλή μουσική, χορό και συλλογή υπογραφών.

Εναλλακτική Ολυμπιάδα: Τα Σαββατοκύριακα 10-11 και 17-18 Μαΐου από τις 18.00 παραδοσιακά ή μη παιχνίδια μεταλλάσσονται με στόχο τον ακτιβισμό μέσα από τη διασκέδαση: προσπερνώντας τα εμπόδια - παραβιάσεις, στοχεύοντας κατά της θανατικής ποινής, ρίχνοντας τις κορίνες των βασανιστηρίων, της αυθαίρετης κράτησης και της λογοκρισίας. Η συμμετοχή είναι ανοιχτή σε όλους.

Εκθέσεις: Έκθεση ζωγραφικής των Γεράσιμο Γαλιατσάτο, Μάνο Γραφανάκη, Αντωνία Γρίβα, Ζαφείρω, Μανώλη Ζουλάκη, Ελωίζο Θεμιστοκλέους, Χαράλαμπο Θεμιστοκλέους, Αλέξανδρο Μάγκο, Χρόνη Μπότσογλου, Νίκο Νικολόπουλο, Ελευθερία Ντέλλα και Αντώνη Τουμανίδη. Έκθεση φωτογραφίας για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα.

Προβολή βίντεο: Κάθε μέρα στις 21.00 θα προβάλλονται βίντεο που θα περιλαμβάνουν μια 30λεπτη ταινία που γύρισε ο ακτιβιστής Χου Τζια ενόσω βρισκόταν σε κατ' οίκον περιορισμό και άλλα μικρά βίντεο.

Συνέντευξη Τύπου: Την Τρίτη 13 Μαΐου και ώρα 12.00 το μεσημέρι, με ομιλητές τον ακτιβιστή και ποιητή Γιανγκ Λιαν, , το δημοσιογράφο και Γενικό Γραμματέα του ΠΣΑΤ Σωτήρη Τριανταφύλλου, την αντιπρόεδρο του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς

Αμνηστίας, Κατερίνα Καπερναράκου και το διευθυντή του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, Δημήτρη Μπότσο.

Ανοιχτή συζήτηση: Την Τρίτη 13 Μαΐου και ώρα 21.00, για την κατάσταση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα και το ρόλο της πολιτικής ποίησης και του ακτιβισμού με τον Κινέζο ακτιβιστή και ποιητή Γιανγκ Λιαν και τον ποιητή Τίτο Πατρίκιο. Οι δυο προσκεκλημένοι θα απαγγείλουν τα ποιήματά τους καθώς και ποιήματα του φυλακισμένου Κινέζου δημοσιογράφου Σι Τάο και θα απαντήσουν σε ερωτήσεις.

Σε όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων θα γίνεται συλλογή υπογραφών που θα σταλούν στην κυβέρνηση της Κίνας για την υποστήριξη ακτιβιστών και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα. Στόχος είναι η συλλογή 10.000 υπογραφών μέχρι και τον Ιούλιο, οι οποίες θα παραδοθούν στην κινεζική πρεσβεία. Η συλλογή θα γίνεται και ηλεκτρονικά στο www.amnesty.org.gr από τις 8 Μαΐου 2008. Χορηγός επικοινωνίας θα είναι ο ΔΙΕΣΗ 101,3 FM.

 

Περισσότερες πληροφορίες

Ο Γιανγκ Λιαν είναι διαθέσιμος για συνεντεύξεις.

Για περισσότερες πληροφορίες και συνεντεύξεις επικοινωνήστε με την Υπεύθυνη Τύπου και Προβολής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, ’ννα Μπότσογλου, τηλ. 210 3600628 (εσωτ. 2).

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.