ΝΕΠΑΛ - ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΙΒΕΤ: ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΟΙ ΑΠΕΙΛΕΣ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟΥ ΒΙΑΣ

Δημοσιεύθηκε στις 21 Απριλίου 2008, 00:00Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
21 Απριλίου 2008
Η Διεθνής Αμνηστία καταδίκασε σήμερα τις απειλές του Υπουργείου Εσωτερικών του Νεπάλ για «χρήση βίας, περιλαμβανομένων και πυροβολισμών... για να αποτρέψουν τις αντικινεζικές διαδηλώσεις» όταν η Ολυμπιακή φλόγα φτάσει στο Όρος Έβερεστ στις αρχές Μαΐου. Οι απειλές αυτές για χρήση θανατηφόρου βίας έρχονται μετά τα προηγούμενα κρούσματα καταστολής ειρηνικών διαδηλώσεων υπέρ του Θιβέτ, τα οποία ήταν αντισυνταγματικά και είχαν ως αποτέλεσμα την αυθαίρετη κράτηση τουλάχιστον 400 ανθρώπων.

Η Διεθνής Αμνηστία ανησυχεί βαθύτατα καθώς η κυβέρνηση του Νεπάλ επεκτείνει τις παράνομες πράξεις της αστυνομίας κατά Θιβετιανών στο Νεπάλ και συστηματικά παραβιάζει τα θεμελιώδη δικαιώματά τους στην ελευθερία, στις νόμιμες διαδικασίες και στην ελευθερία της μετακίνησης, της συνάθροισης και της έκφρασης. «Μέλη της κοινότητας των Θιβετιανών προσφύγων αντιμετωπίζουν τις τελευταίες ημέρες ολοένα και πιο τιμωρητικά αστυνομικά μέτρα που έχουν σχεδιαστεί για να φιμώσουν την ελεύθερη έκφραση και περιλαμβάνουν απειλές για αυθαίρετες απελάσεις στην Κίνα. Οι δηλώσεις που απειλούν με χρήση θανατηφόρου βίας αποτελούν απαράδεκτη κλιμάκωση», δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία.

Η κυβέρνηση του Νεπάλ πρέπει να διασφαλίσει ότι οι αστυνομικοί της έχουν τον απαιτούμενο εξοπλισμό και την απαιτούμενη εκπαίδευση ώστε να χρησιμοποιούν μη βίαιες μεθόδους ελέγχου του πλήθους πριν καταλήξουν, μόνο όπου είναι αυστηρά απαραίτητο, στη χρήση βίας. Τα όπλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο ως τελευταία λύση και μόνο εάν απειλούνται ζωές. Η κυβέρνηση του Νεπάλ πρέπει να διασφαλίσει ότι οι αστυνομικοί της υπόκεινται σε αυστηρούς κανονισμούς σχετικά με τη χρήση τέτοιων μεθόδων, καθώς και ότι υπόκεινται σε ένα αυστηρό σύστημα λογοδοσίας.

Η Διεθνής Αμνηστία, καλεί, επομένως, την κυβέρνηση του Νεπάλ να αστυνομεύσει τις διαδηλώσεις υπακούοντας στον Κώδικα Συμπεριφοράς του ΟΗΕ για τα Όργανα Επιβολής της Έννομης Τάξης και τις Βασικές Αρχές του ΟΗΕ για τη Χρήση Βίας. Η Αρχή 5 των Βασικών Αρχών αναφέρει ότι οι αστυνομικοί έχουν την υποχρέωση να «δείχνουν αυτοσυγκράτηση [...] και να ενεργούν σε αναλογία με τη σοβαρότητα του αδικήματος και με τον θεμιτό στόχο που θέλουν να πετύχουν.» Απαιτείται, επίσης, από τους αστυνομικούς να «ελαχιστοποιούν τις φθορές και τους τραυματισμούς και να σέβονται και να προστατεύουν την ανθρώπινη ζωή.» Η Αρχή 8 ορίζει ότι «δεν μπορεί κανείς να επικαλεστεί εξαιρετικές συγκυρίες, όπως εσωτερική πολιτική αστάθεια ή άλλες δημόσιες περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, για να δικαιολογήσει οποιαδήποτε παρέκκλιση από αυτές τις βασικές αρχές».

Για περισσότερες πληροφορίες και συνεντεύξεις επικοινωνήστε με την Υπεύθυνη Τύπου και Προβολής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, ’ννα Μπότσογλου, τηλ. 210 3600628 (εσωτ. 2).

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.