ΚΙΝΑ: ΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΚΑΙ Η ΔΟΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΑΚΤΙΒΙΣΤΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΧΟΥ ΤΖΙΑ

Δημοσιεύθηκε στις 3 Απριλίου 2008, 00:00Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
3 Απριλίου 2008
Η Διεθνής Αμνηστία καταδίκασε σήμερα την απόφαση των κινεζικών αρχών να καταδικάσουν τον υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Χου Τζια (Hu Jia) για «υποκίνηση ανατροπής της κρατικής εξουσίας». Ο Χου Τζια τιμωρείται επειδή άσκησε το δικαίωμά του στην ελευθερία της έκφρασης και επειδή μίλησε ανοιχτά για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα. Η διεθνής οργάνωση θεωρεί το Χου Τζια κρατούμενο συνείδησης και έχει από την αρχή αντιταχθεί στην κράτησή του καθώς και στον 'κατ' οίκον περιορισμό' της συζύγου του και του μωρού τους.

«Ο Χου Τζια πρέπει να απελευθερωθεί αμέσως και άνευ όρων και η καταδίκη του να ανατραπεί», δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία. «Η απόφαση αυτή καθιστά γελοία την ιδέα ότι οι πολίτες της Κίνας είναι ελεύθεροι να έχουν γνώμη και να εκφράζονται χωρίς να φοβούνται αντίποινα από τις αρχές, ενώ αποτελεί συγχρόνως προειδοποίηση προς άλλους ακτιβιστές στη χώρα, που ενδεχομένως να τολμούσαν να εκφράσουν δημόσια ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα.» Καταδεικνύει ότι οι υποσχέσεις των Κινέζων επισήμων περί βελτίωσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων παραμένουν ανεκπλήρωτες.

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί όλους τους ηγέτες του κόσμου και τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή να ζητήσουν την άνευ όρων απελευθέρωση του Χου Τζια και άλλων ακτιβιστών στην Κίνα, οι οποίοι φιμώθηκαν και φυλακίστηκαν μόνο και μόνο επειδή άσκησαν ειρηνικά το δικαίωμά τους στην ελευθερία της έκφρασης και της συνάθροισης κατά την προετοιμασία των Ολυμπιακών. Η σιωπή των υπόλοιπων κυβερνήσεων ανά τον κόσμο μπορεί να αποθρασύνει τις κινεζικές αρχές να αποπειραθούν και άλλες πράξεις καταπίεσης πριν τους Ολυμπιακούς.

Ιστορικό

Ο Χου Τζια είναι συνιδρυτής του Ινστιτούτου για την Εκπαίδευση σε Θέματα Υγείας Αϊζιξίν στο Πεκίνο (Beijing Aizhixing Institute of Health Education) και ξεκίνησε τη δράση του ως ακτιβιστής για θέματα HIV/AIDS. Η δράση του επεκτάθηκε και σε άλλα θέματα, που περιλάμβαναν ποικίλα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το Σεπτέμβριο 2007 δημοσίευσε ένα άρθρο μαζί με τον ακτιβιστή Τενγκ Μπιάο (Teng Biao) για τις καταπατήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά την προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων. Η αστυνομία τον κατηγόρησε επισήμως στις 28 Ιανουαρίου 2008 για 'υποκίνηση ανατροπής', μια κατηγορία που χρησιμοποιείται συστηματικά για να φιμωθούν και να φυλακιστούν ειρηνικοί ακτιβιστές στην Κίνα.

Περισσότερες πληροφορίες

Βρείτε, το πλήρες κείμενο της έκθεσης «Κίνα: Αντίστροφη μέτρηση για τους Ολυμπιακούς - η καταστολή των ακτιβιστών απειλεί την Ολυμπιακή κληρονομιά», στα αγγλικά στη διεύθυνση

Αναφορά για την κατάσταση στη Θιβέτ, στα αγγλικά στη διεύθυνση

Το δελτίο Τύπου για την έκθεση, στα ελληνικά στη διεύθυνση

Για περισσότερες πληροφορίες και συνεντεύξεις επικοινωνήστε με την Υπεύθυνη Τύπου και Προβολής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, ’ννα Μπότσογλου, τηλ. 210 3600628 (εσωτ. 2).

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.