Η ΑΔΡΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ CIA ΔΙΑΚΥΒΕΥΕΙ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΤΟΥ

Δημοσιεύθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 2008, 00:00Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
11 Φεβρουαρίου 2008
(Βρυξέλλες) - Έναν χρόνο μετά την έρευνά του για τις καταγγελίες περί ευρωπαϊκής συνενοχής στο πρόγραμμα έκνομων μεταγωγών της CIA, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξακολουθεί να σκέφτεται αν θα δώσει συνέχεια στο έργο του. Σε σημερινή επιστολή της, εν όψει των συζητήσεων στην Επιτροπή Ατομικών Ελευθεριών, η Διεθνής Αμνηστία παρότρυνε το Κοινοβούλιο να δεσμευτεί σε αποτελεσματικές και επείγουσες ενέργειες και να διακόψει τη σιωπή του για αυτό το σοβαρό πρόβλημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Διακυβεύεται η ίδια η αξιοπιστία του Κοινοβουλίου, όταν αφήνει ανεφάρμοστες τόσον καιρό τις ίδιες του τις αποφάσεις», δήλωσε η Νατάλια Αλόνσο, που εκτελεί χρέη Διευθύντριας του Ευρωπαϊκού Γραφείου της Διεθνούς Αμνηστίας. «Οι ευρωβουλευτές, ιδίως εκείνοι που μετέχουν στην Επιτροπή Ατομικών Ελευθεριών, πρέπει να συμφωνήσουν σε απτά και ουσιαστικά μέτρα για να καταστήσουν υπόλογα όλα τα κράτη-μέλη και τους θεσμούς για την εφαρμογή των συστάσεών του», πρόσθεσε.

Μόλις πριν δύο εβδομάδες ήρθαν στην επιφάνεια νέες αναφορές σχετικά με την ανάμιξη κρατών-μελών της ΕΕ στις έκνομες μεταγωγές της CIA. Οι δημόσιες αντιδράσεις των κυβερνήσεων ήταν απορριπτικές και δεν μετέδωσαν αίσθηση πραγματικής πολιτικής δέσμευσης στη διερεύνηση τέτοιων καταγγελιών. Επίσης τα κράτη-μέλη της ΕΕ, όταν εξέτασαν αυτό το ζήτημα στο Συμβούλιο της Ευρώπης πριν τρεις εβδομάδες, παρέλειψαν να καταδικάσουν ξεκάθαρα το πρόγραμμα που διευθύνουν οι ΗΠΑ, καθώς και να ανακοινώσουν οποιεσδήποτε ενέργειες για να αποτραπούν στο μέλλον τέτοιου είδους κακομεταχειρίσεις.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει καλέσει συστηματικά την ΕΕ και τα κράτη-μέλη να διερευνήσουν οποιεσδήποτε καταγγελίες άμεσης ή έμμεσης συνενοχής ευρωπαϊκών χωρών στην παράνομη μεταφορά και κράτηση ανθρώπων από τη CIA. Η οργάνωση καλεί το Κοινοβούλιο να σπάσει την ευρωπαϊκή αδράνεια στο θέμα αυτό και να δώσει συνέχεια σε όλους τους τομείς που κάλυπτε η αρχική του έρευνα, έτσι ώστε να διασφαλίσει:

  • την αποκάλυψη της αλήθειας γύρω από την ευρωπαϊκή συνεργασία στο πρόγραμμα έκνομων μεταγωγών και μυστικής κράτησης,
  • την αποζημίωση των θυμάτων,
  • την υιοθέτηση προληπτικών μέτρων για το μέλλον.

Είναι ζωτικής σημασίας, οι ευρωβουλευτές να υπερβούν τις κομματικές γραμμές και τα εθνικά συμφέροντα και να ασχοληθούν εντατικά με αυτό το έργο, ώστε να μην επιτρέψουν να πάνε χαμένες οι αρχικές τους προσπάθειες.

 

 

Περισσότερες πληροφορίες

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την εκστρατεία της Διεθνούς Αμνηστίας για τον τερματισμό των βασανιστηρίων και άλλων μορφών κακομεταχείρισης στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» στην ιστοσελίδα www.amnesty.org.gr/campaigns/stoptorture/ (ελληνικά)

και web.amnesty.org/pages/stoptorture-index-eng (αγγλικά)

ή ανεβάστε μια σημαία στο «Εδώ δεν δεχόμαστε βασανιστήρια» στο www.amnesty.org.gr.

 

Για περισσότερες πληροφορίες και συνεντεύξεις επικοινωνήστε με την Υπεύθυνη Τύπου και Προβολής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, ’ννα Μπότσογλου, τηλ. 210 3600628 (εσωτ. 2).

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.