ΗΠΑ: ΤΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΜΕ ΝΕΡΟ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΠΑΡΑΝΟΜΑ

Δημοσιεύθηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2008, 00:00Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
18 Φεβρουαρίου 2008
Είτε ο Πρόεδρος Μπους ασκήσει βέτο είτε όχι για την υιοθέτηση νόμου που θα κάνει παράνομο τον 'εικονικό πνιγμό' (waterboarding), το γεγονός παραμένει ότι τα βασανιστήρια με τη χρήση νερού ήταν παράνομα όταν χρησιμοποιήθηκαν από τη CIA το 2002 και το 2003 και παραμένουν παράνομα και σήμερα, είπε η Διεθνής Αμνηστία μετά από την επιβεβαίωση από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ ότι προτίθεται να ασκήσει βέτο στο νόμο που ψήφισε η Γερουσία την προηγούμενη εβδομάδα.

«Καλούμε τον Πρόεδρο Μπους να μην ασκήσει βέτο για το συγκεκριμένο νόμο και να διασφαλίσει ότι θα υπάρξει πλήρης λογοδοσία για όλες τις περιπτώσεις βασανισμού ή άλλης κακομεταχείρισης από προσωπικό των ΗΠΑ στο πλαίσιο του 'πολέμου κατά της τρομοκρατίας'» δήλωσε η Σούζαν Λι, Διευθύντρια του Προγράμματος Έρευνας και Δράσης της Διεθνούς Αμνηστίας για την Αμερική.

Σε μια συνέντευξη στο BBC την Πέμπτη το βράδυ, ο Πρόεδρος Μπους είπε ότι οτιδήποτε κι αν έκαναν οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ, είναι νόμιμο και δικαιολόγησε τα μέσα με τον οποία αποσπάστηκαν πληροφορίες εάν αποτρέπονται επιθέσεις. Υπαινίχθηκε ότι το Κογκρέσο «επιβάλει πρότυπα» στους ανακριτές, τα οποία «οι άνθρωποί μας πιστεύουν ότι είναι αναποτελεσματικά».

«Ο Πρόεδρος Μπους δεν μπορεί να έχει και την πίτα σωστή και το σκύλο χορτάτο: δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι σέβεται το κράτος δικαίου, αλλά να επιφυλάσσει το δικαίωμα στους ανακριτές να υιοθετούν μεθόδους που ξεκάθαρα παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο σε ένα πρόγραμμα μυστικών κρατήσεων που αψηφά κατάφορα τις νομικές υποχρεώσεις της κυβέρνησής του,» πρόσθεσε η Σούζαν Λι.

Πρόσφατα, αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν ότι θα μπορούσε να εγκριθεί ξανά η χρήση του «εικονικού πνιγμού» (waterboarding) εάν οι «συνθήκες» το απαιτούσαν και εάν αυτό γίνει μετά από έγκριση από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ και το Γενικό Εισαγγελέα.

«Κανείς, ακόμα και ένας Πρόεδρος, δεν μπορεί να εγκρίνει τη χρήση βασανιστηρίων. Όποιος διατάζει, επιδοκιμάζει, ή διαπράττει πράξεις βασανισμού εκθέτει τον εαυτό του σε διαδικασία ποινικής υπαιτιότητας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.»

Δείτε επίσης το δελτίο Τύπου ΗΠΑ: Η Διεθνής Αμνηστία ζητά ποινική έρευνα μετά την παραδοχή της CIA για εικονικούς πνιγμούς στη διεύθυνση http://www.amnesty.org.gr/news/2008-02-07-1.htm

 

Για περισσότερες πληροφορίες και συνεντεύξεις επικοινωνήστε με την Υπεύθυνη Τύπου και Προβολής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, ’ννα Μπότσογλου, τηλ. 210 3600628 (εσωτ. 2).

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.