ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ BIOS: ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ

Δημοσιεύθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 2008, 00:00Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
5 Φεβρουαρίου 2008
Με αφορμή την Κινέζικη Πρωτοχρονιά, την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου και ώρα 8.30 μ.μ., η Διεθνής Αμνηστία καλωσορίζει τη Χρονιά του Αρουραίου και εγκαινιάζει την εκστρατεία για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα σε ένα θεματικό πάρτι στο Bios (basement), Πειραιώς 84. Η είσοδος είναι δωρεάν.

Το 2008, χρονιά που θα πραγματοποιηθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες Πεκίνο 2008, τα μάτια όλου του κόσμου θα στραφούν στην Κίνα. Οι κινεζικές αρχές όταν ανέλαβαν τη διοργάνωση των Αγώνων δεσμεύθηκαν ότι θα βελτιώσουν την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.

Μερικούς μήνες πριν την τελετή έναρξης, δεν μένει πια πολύς καιρός πριν οι Ολυμπιακοί του Πεκίνου αμαυρωθούν μια για πάντα από την έλλειψη σεβασμού προς τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα. Οι κινεζικές αρχές πρέπει να υλοποιήσουν γρήγορα τις υποσχέσεις τους ώστε τον Αύγουστο 2008 ο κινεζικός λαός να είναι περήφανος για κάθε τι που προσφέρει η χώρα του στον κόσμο.

Η Διεθνής Αμνηστία εστιάζει σε τέσσερις τομείς ανθρωπίνων δικαιωμάτων στους οποίου παρατηρείται συστηματική καταπάτηση από τις αρχές της Κίνας: τη θανατική ποινή, την κράτηση χωρίς δίκη, τους υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ελευθερία του τύπου.

Η εκδήλωση θα συνδυάζει ενημέρωση, ακτιβισμό και διασκέδαση, καθώς θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων προβολή ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, αποστολή πρωτοχρονιάτικων καρτών στην Κινέζικη κυβέρνηση, φαναράκια, κινέζικους δράκους, ειδικά σχεδιασμένα fortune cookies και διάφορες λιχουδιές.

Οι ταινίες που θα προβληθούν θα περιλαμβάνουν ένα μισάωρο ντοκιμαντέρ που δημιούργησε ο ακτιβιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων Χου Τζια με τη γυναίκα του κατά την διάρκεια της κατ' οίκον περιορισμό τους και κατάφερε να μεταφέρει εκτός Κίνας, καθώς και ένα ρεπορτάζ του BBC για τη θανατική ποινή στη χώρα με το μεγαλύτερο αριθμό εκτελέσεων στον κόσμο.

Ευχαριστούμε θερμά το Bios για την παραχώρηση του χώρου.

 

Για περισσότερες πληροφορίες και συνεντεύξεις επικοινωνήστε με την Υπεύθυνη Τύπου και Προβολής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, Αννα Μπότσογλου, τηλ. 210 3600628 (εσωτ. 2).

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.