ΕΝΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΒΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ TRAFFICKING

Δημοσιεύθηκε στις 1 Φεβρουαρίου 2008, 00:00Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
1 Φεβρουαρίου 2008
Η έναρξης της ισχύος της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη Δράση κατά της Εμπορίας Ανθρώπων σήμερα αποτελεί ένα ουσιαστικό βήμα για την προστασία των δικαιωμάτων των ατόμων που έχουν παγιδευτεί σε αυτή τη σύγχρονη μορφή σκλαβιάς, δηλώνει η Διεθνής Αμνηστία, η Anti-Slavery International και η La Strada International.

Τα 14 κράτη που έχουν προς το παρόν γίνει μέρη της Σύμβασης έχουν δεσμευτεί να διασφαλίσουν ότι θα παρέχουν ιδιαίτερη προστασία και σεβασμό των δικαιωμάτων των θυμάτων εμπορίας.

Η Διεθνής Αμνηστία, η Anti-Slavery International, και η La Strada International καλούν τα υπόλοιπα 33 κράτη - μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς και την Ευρωπαϊκή Ένωση να ακολουθήσουν το παράδειγμα των χωρών που την επικύρωσαν, και να προσχωρήσουν και να επικυρώσουν τη Συνθήκη χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση. Οι χώρες που την έχουν ήδη επικυρώσει είναι οι: Αλβανία, Αυστρία, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Γαλλία, Γεωργία, Δανία, Κροατία, Κύπρος, Μάλτα, Μολδαβία, Νορβηγία, Ρουμανία και Σλοβακία.

«Τόσο όταν έρχονται όσο και στο εσωτερικό της Ευρώπης, γυναίκες, άνδρες και παιδιά διακινούνται με σκοπό την εκμετάλλευση σε διάφορους τομείς, όπως η οικιακή εργασία, η γεωργία, η βιομηχανία, οι κατασκευές, η φιλοξενία και η εξαναγκαστική πορνεία. Παρόλο που δεν είναι διαθέσιμες ακριβείς στατιστικές για το διεθνές αυτό έγκλημα, εν μέρη εξαιτίας της παράνομης φύσης του και των εγγενών δυσκολιών στον εντοπισμό και τη σωστή αναγνώριση των θυμάτων, οι εκτιμήσεις για την έκτασή του διεθνώς κυμαίνονται σε εκατομμύρια,» δήλωσε η Κλάρα Σκριβάνκοβα της Anti-Slavery International.

Η Τζιλ Χάιν της Διεθνούς Αμνηστίας δήλωσε ότι «παραβιάζεται η ίδια η αξιοπρέπειά του ανθρώπου που διακινήθηκε, κατά τη διάρκεια της τρομερής δοκιμασίας. Κατά τη διαδικασία της διακίνησης, τα διακινούμενα άτομα υφίστανται σωρεία χαρακτηριστικών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους. Πολλοί απάγονται, κρατούνται παρά τη θέλησή τους σε άθλιες συνθήκες, ξυλοκοπούνται, κακοποιούνται σεξουαλικά και υπόκεινται σε άλλες μορφές βασανιστηρίων. Συχνά υφίστανται παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους στη σωματική και ψυχική ακεραιότητα, στην ελευθερία και την ασφάλεια του ατόμου, στην ελευθερία από τη σκλαβιά και υπομένουν πρακτικές που μοιάζουν με σκλαβιά, βασανιστήρια και άλλες απάνθρωπες και εξευτελιστικές συμπεριφορές. Παραβιάζεται η οικογενειακή τους ζωή, η ελευθερία της μετακίνησης, το δικαίωμα της ιδιωτικότητας, το δικαίωμα στην υγεία και σε ασφαλή και σίγουρη στέγη.»

Αντί να θεωρούνται θύματα φρικτών εγκλημάτων, όταν η περίπτωσή τους φτάσει στις αρχές, συνήθως οι άνθρωποι που έχουν διακινηθεί θεωρούνται εγκληματίες,

«λαθρομετανάστες», ή στις περιπτώσεις που το κράτος θέλει να διώξει τους διακινητές, χρήσιμα εργαλεία για το ποινικό σύστημα. Οι ψυχολογικές, ιατρικές και κοινωνικές επιπτώσεις της δοκιμασίας που έχουν υποστεί, αλλά και οι βαθιές αιτίες του φαινομένου (που περιλαμβάνουν και το νόμο της «προσφοράς και της ζήτησης») πολύ σπάνια κατονομάζονται. Η αρωγή, όταν προσφέρεται σε θύματα εμπορίας ανθρώπων για να συνέλθουν από όσα επέζησαν, συχνά δίνεται με τον όρο ότι θα συνεργαστούν για τη δίωξη των διακινητών τους. Τέτοιου είδους συνεργασία συχνά βάζει τους διακινημένους ανθρώπους και τα μέλη των οικογενειών τους σε περαιτέρω κίνδυνο στα χέρια των διακινητών τους.

«Η δυνατότητα δικαίωσης για την κακοποίηση που έχουν υποστεί τα θύματα, η οποία περιλαμβάνει την επανόρθωση, την αποζημίωση, την αποκατάσταση και την προσαρμογή στο κοινωνικό σύνολο, είναι σπάνια παντού στην Ευρώπη. Οι αλλοδαποί που δεν είναι κάτοικοι της χώρας στην οποία βρίσκονται συχνά απελαύνονται χωρίς να υπολογιστεί ο κίνδυνος που μπορεί να αντιμετωπίζουν όταν επιστρέψουν στην πατρίδα τους να ξαναδιακινηθούν ή να υποστούν άλλες μορφές βίας από τους διακινητές τους ή από άλλους,» δήλωσε η Μαριέκε βαν Ντούρνινκ της La Strada International.

Tα κράτη που θα γίνουν μέρη της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη Δράση κατά της Εμπορίας Ανθρώπων έχουν δεσμευτεί να υιοθετήσουν διαφορετική προσέγγιση. Συμφώνησαν να λάβουν το κάθε ένα ξεχωριστά, αλλά και σε συνεργασία με άλλα κράτη μέτρα για να ποινικοποιήσουν τη διακίνηση καθώς και μια σειρά από ελάχιστα μέτρα για να σεβαστούν και να προστατέψουν τα δικαιώματα των ατόμων που έχουν πέσει θύματα παράνομης διακίνησης. Τα βήματα αυτά, μεταξύ άλλων, διασφαλίζουν:

  • ότι θα υπάρξει ένας μηχανισμός για τη σωστή αναγνώριση των διακινημένων ανθρώπων,
  • ότι δίνεται χρόνος για να συνέλθουν στα άτομα για τα οποία υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες ότι έχουν πέσει θύματα παράνομης διακίνησης και ότι τους δίνεται βοήθεια και προστασία, ανεξάρτητα από το εάν συμφωνούν να συμμετέχουν στις διαδικασίες που μπορεί να κινήσουν οι αρχές εναντίον των υπευθύνων για τη δοκιμασία τους,
  • και τέλος ότι οι άνθρωποι που έχουν πέσει θύματα παράνομης διακίνησης θα έχουν πρόσβαση σε επανόρθωση που περιλαμβάνει και την αποζημίωση.

Μέσα στο έτος, τα κράτη που είναι μέρος στη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη Δράση κατά της Εμπορίας Ανθρώπων θα εκλέξουν 10 - 15 ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες που θα θητεύσουν ως το σώμα που έργο του θα είναι να βοηθούν τα κράτη στην εφαρμογή της Συνθήκης. Επομένως, η Διεθνής Αμνηστία, η Anti-Slavery International, και η La Strada International καλούν τα κράτη και την Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης να διασφαλίσουν ότι οι διαδικασίες για την ανάδειξη και την επιλογή των μελών του σώματος - γνωστό ως GRETA - είναι ανοιχτές, διαφανείς και έχουν ως στόχο να διασφαλίσουν ότι όσοι διοριστούν θα είναι ανεξάρτητοι και θα διαθέτουν τις απαιτούμενες ειδικές γνώσεις. Καλούν, τέλος, να δοθούν στο σώμα των εμπειρογνωμόνων τους απαιτούμενους πόρους για να πραγματοποιήσει το έργο του.

Η Ελλάδα δεν έχει επικυρώσει Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη Δράση κατά της Εμπορίας Ανθρώπων και επομένως, δεν πρόκειται να ελεγχθεί από το ανεξάρτητο σώμα της GRETA μέχρι να την επικυρώσει. Η Διεθνή Αμνηστία δημοσιοποίησε τον Ιούνιο 2007 την έκθεση "Ελλάδα: Προάσπιση των δικαιωμάτων γυναικών και κοριτσιών θυμάτων εμπορίας με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση" όπου εγείρει τις ανησυχίες της για την αντιμετώπιση από τις ελληνικές αρχές της εμπορίας γυναικών και κοριτσιών με σκοπό τη σεξουαλική εκμετάλλευση. Σε συνέχεια της δημοσίευσης της έκθεσης, η Διεθνής Αμνηστία κάνει δράση για την επικύρωση της Σύμβασης από την ελληνική κυβέρνηση και ζητάει από τις ελληνικές αρχές:

- να διασφαλίσουν την αναγνώριση μεγαλύτερου αριθμού διακινούμενων γυναικών και κοριτσιών,

- να τροποποιήσει τη νομοθεσία ώστε όλες οι διακινούμενες γυναίκες και κορίτσια θα λαμβάνουν την απαραίτητη προστασία και αρωγή ανεξάρτητα από τη πιθανή τους συνεργασία τους με τις εισαγγελικές αρχές.

Για περισσότερες πληροφορίες και συνεντεύξεις επικοινωνήστε με την Υπεύθυνη Τύπου και Προβολής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, ’ννα Μπότσογλου, τηλ. 210 3600628 (εσωτ. 2).

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.