ΚΙΝΑ: Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ ΚΑΛΕΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ ΤΩΝ ΕΚΤΕΛΕΣΕΩΝ, ΟΧΙ ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΗΣ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑΣ ΕΝΕΣΗΣ

Δημοσιεύθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2008, 00:00Εκτύπωση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
4 Ιανουαρίου 2008
Η Διεθνής Αμνηστία καταδικάζει έντονα την εξάπλωση του προγράμματος της θανατηφόρας ένεσης στην Κίνα και καλεί τις κινεζικές αρχές να επιταχύνουν τις διαδικασίες για την κατάργηση της θανατικής ποινής.

«Η κίνηση αυτή αντιτίθεται στο πνεύμα του ολυμπιακού καταστατικού χάρτη για τους Ολυμπιακούς του Πεκίνου, που τοποθετεί τη διαφύλαξη της ανθρώπινης αξιοπρέπειας στην καρδιά του ολυμπιακού κινήματος. Είναι αναξιοπρεπές και απάνθρωπο το κράτος να σκοτώνει άτομα με οποιαδήποτε μέθοδο,» δήλωσε η Κάθριν Μπέιμπερ, Διευθύντρια του Προγράμματος Έρευνας και Δράσης της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ασία και τον Ειρηνικό.

Η εξάπλωση του προγράμματος συμβαίνει μόλις μερικές εβδομάδες μετά την υιοθέτηση από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ της απόφασης που καλεί για ένα παγκόσμιο μορατόριουμ στις εκτελέσεις.

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί επίσης τον αντιπρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Λαού, Τζιανγκ Ζινγκτσάνγκ (Jiang Xingchang) να εξηγήσει με ποιο τρόπο η θανατηφόρα ένεση είναι πιο ανθρώπινη από τον πυροβολισμό.

«Η επέκταση του προγράμματος της θανατηφόρας ένεσης περιφρονεί την ξεκάθαρη διεθνή τάση για απομάκρυνση από τη χρήση της θανατικής ποινής και αγνοεί τα εγγενή προβλήματα σε αυτή την τιμωρία. Προβλήματα όπως η αυθαίρετη εφαρμογή, οι κακοδικίες που περιλαμβάνουν την εκτέλεση αθώων και η σκληρή και απάνθρωπη φύση της θανατικής ποινής δεν λύνονται με την αλλαγή μεθόδου εκτέλεσης,» πρόσθεσε η Μπέιμπερ.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, η θανατηφόρα ένεση ως μέθοδος εκτέλεσης δημιουργεί ιδιαίτερα προβλήματα, που περιλαμβάνουν:

  • το γεγονός ότι αποσπά την προσοχή από τον πόνο που υπάρχει ούτως ή άλλως στην εκτέλεση με την υπόνοια ότι η θανατηφόρα ένεση είναι πιο ανθρώπινη. Τα στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί να προκαλέσει σπασμούς και έναν επίπονο και παρατεταμένο θάνατο.
  • την πιθανή πρόκληση φυσικού και ψυχικού πόνου εξαιτίας της κακής εκτέλεσης της διαδικασίας.
  • την ανάμειξη ιατρικού προσωπικού στην εκτέλεση. Σχεδόν όλοι οι κώδικες επαγγελματικής δεοντολογίας που αναφέρουν τη θανατική ποινή αντιτίθενται στην συμμετοχή ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει χαιρετίσει την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Λαού να επανεξετάζει όλες τις θανατικές καταδίκες που αποφασίζονται στην Κίνα (κάτι που ισχύει από τον Ιανουάριο 2007). Όμως, η έλλειψη διαφάνειας στην εφαρμογή της θανατικής ποινής στην Κίνα καθιστά αδύνατη την εξακρίβωση ή την επαλήθευση οποιασδήποτε αλλαγής στον αριθμό των εκτελέσεων που πραγματοποιούνται.

«Οι κινεζικές αρχές πρέπει να πάρουν συγκεκριμένα μέτρα προς την κατάργηση της θανατικής ποινής. Ως πρώτο βήμα, η Κίνα πρέπει να δημοσιοποιήσει τον πραγματικό αριθμό των ανθρώπων που εκτελούνται και να μειώσει σημαντικά τον αριθμό των αδικημάτων που τιμωρούνται με θανατική ποινή. Θετική κληρονομιά για τους Ολυμπιακούς του Πεκίνου μπορεί να υπάρξει μόνο εάν το παγκόσμιο ρεκόρ της Κίνας στις εκτελέσεις σταματήσει να υφίσταται,» πρόσθεσε η Μπέιμπερ.

 

Για περισσότερες πληροφορίες και συνεντεύξεις επικοινωνήστε με την Υπεύθυνη Τύπου και Προβολής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, ’ννα Μπότσογλου, τηλ. 210 3600628 (εσωτ. 2).

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.