ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ: ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Δημοσιεύθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2020, 14:00Εκτύπωση
  • Μαθητές και Μαθήτριες από όλη την Ελλάδα δημιουργούν κάρτες αλληλεγγύης και υποστήριξης προς το υγειονομικό προσωπικό που δίνει τη μάχη με τον COVID-19 σε όλα τα υγειονομικά κέντρα της Ελλάδας

 

Σήμερα Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η Διεθνής Αμνηστία σε συνεργασία με περισσότερα από 150 σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από ολόκληρη την χώρα, που υλοποιούν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Εγώ κι Εσύ Μαζί: Εκπαίδευση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα», φτιάχνουν πρωτότυπες κάρτες, δημιουργικές χειροτεχνίες και ζωγραφιές και γεμίζουν με μηνύματα αλληλεγγύης και υποστήριξης τα νοσοκομεία και τα υγειονομικά κέντρα από άκρη σε άκρη στην Ελλάδα.

Σε αυτό το πλαίσιο, το τελευταίο διάστημα συγκεντρώσαμε περισσότερες από 8.000 κάρτες, ζωγραφιές και μηνύματα αλληλεγγύης και ευχών από μαθητές και μαθήτριες αλλά και από ακτιβιστές/ριες της Διεθνούς Αμνηστίας, προς γιατρούς, νοσηλευτές/ριες, διοικητικό προσωπικό, προσωπικό καθαρισμού και σίτισης που συναποτελούν το υγειονομικό προσωπικό, αναδεικνύοντας τη σημασία του Δικαιώματος στην Υγεία μέσα σε αυτή τη δύσκολη μάχη που δίνεται καθημερινά.

Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, Διευθυντής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας δήλωσε: «Η υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι ένας καθημερινός αγώνας για έναν καλύτερο κόσμο, όπου η  αξιοπρέπεια, η δικαιοσύνη και η ελευθερία θα διέπουν τις ζωές όλων των ανθρώπων, σε όλες τις γωνιές του πλανήτη. Ειδικότερα μέσα στις πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας, η υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποκτά πιο επιτακτικό χαρακτήρα. Για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα αποφασίσαμε να αναδείξουμε το θεμελιώδες Δικαίωμα στην Υγεία. Μέσα στην πανδημία, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό δίνει καθημερινά τη μάχη για τη ζωή των ασθενών. Εξαντλητικά ωράρια και συχνές ελλείψεις σε προσωπικό, κλίνες και υλικά δυσχεραίνουν την κατάσταση, αλλά το σύστημα υγείας είναι εκεί για όσες και όσους το χρειάζονται. Σήμερα περισσότερο από ποτέ, είναι αναγκαίο να διασφαλιστεί ότι το σύστημα υγείας στην Ελλάδα θα διαθέτει όλους τους αναγκαίους πόρους και εξοπλισμό, καθώς και επαρκές ιατρικό προσωπικό. Το δικαίωμα στην υγεία είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και όλοι και όλες θα πρέπει να έχουμε πρόσβαση σε ένα ποιοτικό υγειονομικό σύστημα ανεξάρτητα από διακρίσεις.»

Η Μαρία Χατζηνικολάου, υπεύθυνη για την Εκπαίδευση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα της οργάνωσης σημείωσε ότι «οι μαθητές και οι μαθήτριες μέσα από τις κάρτες και τις ευχές τους για τις γιορτές που πλησιάζουν, φωτίζουν όλες τις πτυχές του Δικαιώματος στην Υγεία, υποστηρίζουν το έργο των γιατρών και των νοσηλευτών/ριών και πολλές φορές μιλούν για τον ηρωισμό και τη δυναμική που διαπνέει το έργο τους. Η αλληλεγγύη σε αυτές τις πιο δύσκολες στιγμές –ακόμα και μέσα από μία μικρή ζωγραφιά- ευχόμαστε να χαρίσει μία ανάσα αισιοδοξίας σε όλους και όλες όσοι/ες δίνουν τη μάχη αυτές τις ημέρες στα νοσοκομεία της χώρας».

Με τη σημερινή της πρωτοβουλία η Διεθνής Αμνηστία θέλει να αναδείξει το θεμελιώδες δικαίωμα της πρόσβασης στην υγεία για όλες και όλους. Ευελπιστούμε ότι μέσα από αυτή την πρωτοβουλία διαμορφώνεται ένα δίκτυο κατανόησης, σεβασμού και υπεράσπισης των αναπαλλοτρίωτων ανθρώπινων δικαιωμάτων για όλους και όλες μας.

Όλες οι κάρτες και οι αποστολές των μαθητών θα φτάσουν μέσω email στα νοσοκομεία της χώρας ενώ μετά το πέρας της απαγόρευσης κυκλοφορίας πολλές από αυτές θα παραδοθούν στο υγειονομικό προσωπικό της χώρας.

Και όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η Ρωξάνη, μαθήτρια Α’ Γυμνασίου του Αρσάκειου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης,  «όλοι εσείς που παλεύετε στα νοσοκομεία, ασθενείς, γιατροί, νοσοκόμοι και όλο το προσωπικό σας ευχαριστούμε για την υπομονή και το θάρρος σας σε μία τόσο δύσκολη περίοδο. Σας ευχαριστούμε που βάζετε πίσω τον εγωισμό σας και τον εαυτό σας για να μας προστατέψετε. Αυτό λοιπόν που θέλω να σας πω είναι να συνεχίσετε έτσι με θάρρος και υπομονή και χωρίς φόβο. Και όλοι όσοι είστε ασθενείς του ιού μη φοβάστε γιατί οι γιατροί μας είναι εδώ για εσάς.»

Εδώ μπορείτε να βρείτε πρωτότυπο υλικό προς αναδημοσίευση: https://drive.google.com/drive/folders/1Ia2QeW-QMZ4qnfTeUJDlIDgf1TAKU8SM?usp=sharing

Επισκεφθείτε εδώ τη σελίδα Facebook της Διεθνούς Αμνηστίας/Εκπαίδευσης.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Εγώ κι Εσύ Μαζί» υλοποιείται με την ευγενική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Δείτε και υπογράψτε εδώ την έκκληση της Διεθνούς Αμνηστίας, προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την ενίσχυση του συστήματος υγείας στην Ελλάδα.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.