ΝΑ ΤΕΡΜΑΤΙΣΤΕΙ Η ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ -ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΘΑΡΡΥΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΤΗ ΒΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Δημοσιεύθηκε στις 5 Οκτωβρίου 2009, 00:00Εκτύπωση

Δελτίο Τύπου
Αθήνα, 5 Οκτωβρίου 2009
Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις ελληνικές αρχές να αποδώσουν δικαιοσύνη για την άδικη δίωξη της Ιωάννας Δρόσου, η οποία, στις 28/09/09, κατήγγειλε στην αστυνομία την κακοποίηση γυναίκας από το σύντροφό της.
Η Ιωάννα Δρόσου, αφού κατήγγειλε τηλεφωνικά στην αστυνομία την κακοποίηση γυναίκας σε γειτονικό διαμέρισμα, κατέληξε μαζί με το δράστη στο αστυνομικό τμήμα Κυψέλης, όπου κρατήθηκε με τη διαδικασία του αυτόφωρου. Αφού και οι δύο υπέβαλαν μηνύσεις (πρώτα η Ι. Δρόσου εναντίον του δράστη και στη συνέχεια ο δράστης εναντίον της Ι. Δρόσου), οδηγήθηκαν μαζί και αδιακρίτως στον εισαγγελέα με χειροπέδες με το ίδιο περιπολικό. Μετά από δώδεκα ώρες κράτησης αφέθηκαν και οι δύο ελεύθεροι, ενώ η υπόθεση θα εκδικαστεί στις 17 Δεκεμβρίου 2009.

Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, η πρόκληση σωματικής βλάβης κατά συντρόφου θεωρείται αξιόποινη πράξη και διώκεται αυτεπαγγέλτως (αρθ.17 Ν. 3500/06). Τα αστυνομικά όργανα οφείλουν να παρέμβουν αμέσως και να ανακοινώσουν χωρίς χρονοτριβή στον αρμόδιο εισαγγελέα οτιδήποτε πληροφορούνται, με κάθε τρόπο, για πράξη που διώκεται αυτεπαγγέλτως.

Ως εκ τούτου, «οι πολίτες πρέπει να ενθαρρύνονται να αναφέρουν τέτοιες αξιόποινες πράξεις και όχι να τρομοκρατούνται με αντιδράσεις των αρχών», δήλωσε η Γεωργία Τρισμπιώτη, διευθύντρια του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας. «Οι αρχές οφείλουν να προστατεύουν τους πολίτες που αναφέρουν την αξιόποινη πράξη, αντί να ποινικοποιούν το καθήκον αλληλεγγύης και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.»

Η Διεθνής Αμνηστία εκφράζει την ανησυχία της για τον αυξανόμενο αριθμό συζυγοκτονιών κατά τον τελευταίο χρόνο και καλεί τη νέα κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το πρόβλημα της ενδοοικογενειακής βίας, τερματίζοντας την ατιμωρησία των δραστών και μεριμνώντας για τη δημιουργία των απαραίτητων υποστηρικτικών δομών για τα θύματα.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.