ΗΠΑ: Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΡΡΗΣΙΩΝ ΠΟΛΕΜΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕΒΑΣΤΗ

Δημοσιεύθηκε στις 6 Αυγούστου 2009, 00:00Εκτύπωση

Δημόσια Δήλωση
Αθήνα, 6 Αυγούστου 2009
AI index: AMR 51/089/2009

Η Διεθνής Αμνηστία επανέλαβε σήμερα τη θέση της ότι στρατιώτες των ΗΠΑ που αρνούνται να μεταβούν στο Ιράκ ή το Αφγανιστάν για πραγματικούς λόγους συνείδησης, πρέπει να αναγνωρίζονται ως αντιρρησίες συνείδησης, με βάση το νόμο των ΗΠΑ και δεν πρέπει να αντιμετωπίζουν φυλάκιση.

Μια από αυτές τις περιπτώσεις φαίνεται να είναι αυτή του Βίκτορ Αγκόστο, ο οποίος χθες καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 30 ημερών, επειδή αρνήθηκε να μεταβεί στο Αφγανιστάν. Ο Βίκτορ Αγκόστο κατετάγη στον στρατό το 2005 και υπηρέτησε θητεία 13 μηνών στο Ιράκ. Σύμφωνα με αναφορές, οι εμπειρίες του εκεί και αυτό που ο ίδιος χαρακτηρίζει ως "αυτό-εκπαίδευση" σχετικά με την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και το διεθνές δίκαιο, τον έπεισαν ότι "η κατοχή [του Αφγανιστάν] είναι ανήθικη και άδικη".

Τα τελευταία χρόνια, η οργάνωση έχει ζητήσει την απελευθέρωση ενός αριθμού στρατιωτών των ΗΠΑ που έχουν περάσει από στρατοδικείο και έχουν φυλακιστεί λόγω της άρνησής τους να προσέλθουν στις μονάδες τους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, όταν ανέπτυξαν ηθικές αντιρρήσεις στις εκεί στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ.

Ο Βίκτορ Αγκόστο καταδικάστηκε σε σχετικά ελαφριά ποινή, καθώς δέχτηκε να δηλώσει ένοχος. Παρά ταύτα, άλλοι έχουν αντιμετωπιστεί πιό σκληρά, και έχουν καταδικαστεί σε ποινές έως και 15 μηνών φυλάκισης. Η ανώτατη ποινή θα μπορούσε να είναι αρκετά χρόνια.

Η Διεθνής Αμνηστία αναγνωρίζει ότι οι στρατιωτικές αρχές χρειάζεται να έχουν αυστηρές διαδικασίες, όταν επιτρέπουν σε στρατιωτικό προσωπικό που υπηρετεί να απαλλαγεί από τα καθήκοντά του. Ωστόσο, η οργάνωση πιστεύει ότι το δικαίωμα στην άρνηση εκτέλεσης στρατιωτικής υπηρεσίας για λόγους συνείδησης ενυπάρχει στην ιδέα της ελευθερίας της σκέψης, συνείδησης και θρησκείας, όπως αναγνωρίζεται στην Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και στο Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα. Θα πρέπει να υπάρχει ικανοποιητική πρόνοια για το σεβασμό αυτών των δικαιωμάτων, ακόμα και για στρατιώτες που υπηρετούν.

Ο νόμος των ΗΠΑ αναγνωρίζει το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης μόνο στη βάση αντίθεσης προς όλους τους πολέμους με οποιαδήποτε μορφή. Έτσι, στρατιώτες που αντιτίθενται στο να συμμετάσχουν σε ένα συγκεκριμένο πόλεμο, προς το παρόν, δεν έχουν τρόπο να αιτηθούν νομίμως για να εξαιρεθούν σε αυτήν τη βάση. Κάποιοι βλέπουν τις αιτήσεις τους να απορρίπτονται, ενώ άλλοι, γνωρίζοντας ότι τέτοιες αιτήσεις είναι μάταιες, βγαίνουν "αδικαιολογήτως απόντες".

Αυτόν τον καιρό υπάρχουν και άλλοι στρατιώτες που αντιμετωπίζουν [το ενδεχόμενο] φυλάκισης για τις πεποιθήσεις τους. Για παράδειγμα, ο Τρέιβις Μπίσοπ είναι προγραμματισμένο να περάσει από στρατοδικείο στο Φορτ Χουντ του Τέξας στις 14 Αυγούστου, επειδή αρνήθηκε να μεταβεί στο Αφγανιστάν. Εάν φυλακισθεί, η Διεθνής Αμνηστία θα τον θεωρήσει κρατούμενο συνείδησης.

Πληροφορίες

Η Διεθνής Αμνηστία έχει αναγνωρίσει ως κρατούμενους συνείδησης έναν αριθμό στρατιωτών των ΗΠΑ που αρνούνται να υπηρετήσουν στο Ιράκ ή το Αφγανιστάν εξαιτίας της αντίρρησης συνείδησής τους στην ένοπλη σύρραξη. Συμπεριλαμβανομένων του Καμίλο Μεχία, που είχε καταδικαστεί σε έναν χρόνο φυλάκιση για την αντίρρησή του στην ένοπλη σύρραξη στο Ιράκ το 2004, και του Αμπντάλλαχ Γουέμπστερ, που είχε αρνηθεί να συμμετάσχει στον ίδιο πόλεμο, εξαιτίας των θρησκευτικών του πεποιθήσεων και είχε καταδικαστεί την ίδια χρονιά σε 14 μήνες φυλάκιση. Άλλος ένας, ο Κέβιν Μπέντερμαν είχε καταδικαστεί το 2005 σε 15 μήνες φυλάκιση, όταν αρνήθηκε να ξαναμεταβεί στο Ιράκ λόγω παραβιάσεων που φέρεται να διαπίστωσε εκεί. Ο Αγκουστίν Αγουάγιο καταδικάστηκε σε 8 μήνες φυλάκισης για την άρνησή του να συμμετάσχει στην ένοπλη σύρραξη στο Ιράκ. Και οι τέσσερις έχουν πλέον αποφυλακιστεί.

Μερικοί από αυτούς τους αντιρρησίες συνείδησης έχουν περάσει από στρατοδικείο και έχουν καταδικαστεί, παρά το γεγονός ότι εκκρεμούσαν οι αιτήσεις τους για χορήγηση του καθεστώτος του αντιρρησία συνείδησης. Άλλοι καταδικάστηκαν αφού οι αιτήσεις τους είχαν απορριφθεί με την αιτιολογία ότι αντιτίθεντο σε συγκεκριμένους πολέμους και όχι στον πόλεμο γενικά.

Επιπλέον, η Διεθνής Αμνηστία προσέφυγε στις καναδικές αρχές, ώστε να αποτρέψει απέλαση στρατιωτών των ΗΠΑ που δήλωναν αντιρρησίες συνείδησης να υπηρετήσουν στο στρατό των ΗΠΑ. Περίπου 200 στρατιώτες αναφέρεται ότι έχουν διαφύγει στον Καναδά, όπου κάποιοι έχουν ζητήσει άσυλο.

Η Διεθνής Αμνηστία πιστεύει ότι το δικαίωμα στην άρνηση εκτέλεσης στρατιωτικής υπηρεσίας για λόγους συνείδησης είναι μέρος της ελευθερίας της σκέψης, συνείδησης και θρησκείας, όπως αναγνωρίζεται στο άρθρο 18 της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και στο άρθρο 18 του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, τα οποία οι ΗΠΑ έχουν επικυρώσει.

Η Διεθνής Αμνηστία θεωρεί αντιρρησία συνείδησης οποιοδήποτε που, για λόγους συνείδησης ή βαθιάς πεποίθησης, είτε αρνείται να εκτελέσει κάθε είδους υπηρεσία στις ένοπλες δυνάμεις, είτε αιτείται για να πάρει το καθεστώς του μη μάχιμου. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει άρνηση συμμετοχής σε έναν πόλεμο επειδή κάποιος διαφωνεί με τους σκοπούς του ή τον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται, ακόμα και αν κανείς δεν αντιτίθεται στο να πάρει μέρος σε όλους τους πολέμους.

Οποτεδήποτε ένα τέτοιο άτομο κρατείται ή φυλακίζεται μόνο γι' αυτές τις πεποιθήσεις του, η Διεθνής Αμνηστία το θεωρεί κρατούμενο συνείδησης, Η Διεθνής Αμνηστία θεωρεί επίσης τους αντιρρησίες συνείδησης κρατούμενους συνείδησης εάν είναι φυλακισμένοι επειδή εγκατέλειψαν τις ένοπλες δυνάμεις χωρίς έγκριση, για λόγους συνείδησης, εάν προηγουμένως είχαν κάνει λογικές ενέργειες για να εξασφαλίσουν την απαλλαγή από τις στρατιωτικές υποχρεώσεις.

Η Διεθνής Αμνηστία αντιτίθεται στη δια της βίας επιστροφή οποιουδήποτε ατόμου σε οποιαδήποτε χώρα όπου θα αντιμετωπίσει σοβαρό κίνδυνο να γίνει κρατούμενος συνείδησης.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.