ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ ΜΠΑΛΕΤΟΥ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΛΥΡΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ ΜΕ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ

Δημοσιεύθηκε στις 29 Ιανουαρίου 2019, 12:07Εκτύπωση

                                                                                                                                                       

                                                                                                                                                                

                                                                    Δελτίο τύπου

                    Συνεργασία του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με το Ελληνικό

                                                         Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας

 

                                                                   Νάτσο Ντουάτο 

                                                                      Herrumbre

                                                    Μπαλέτο Εθνικής Λυρικής Σκηνής

                                                  6, 8, 9, 15, 16, 17 Φεβρουαρίου 2019

                                                       Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος ΕΛΣ

                                           Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

                                                              Ώρα έναρξης 20.00 (Κυριακές 18.30)
                                                              Χορογραφία Νάτσο Ντουάτο
 

Ο περιζήτητος χορογράφος και διευθυντής του Κρατικού Μπαλέτου του Βερολίνου, με τη μοναδική ευαισθησία απέναντι στις αδυναμίες της ανθρώπινης φύσης, υπογράφει μια παράσταση χορού για τη φθορά της ψυχής με τίτλο Herrumbre (Σκουριά), η οποία θα παρουσιαστεί στις 6, 8, 9, 15, 16 και 17 Φεβρουαρίου, στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Η Εθνική Λυρική Σκηνή συνεργάζεται με τη Διεθνή Αμνηστία για το Herrumbre και, μέσω της τέχνης, διατρανώνει τη φωνή όλων μας απέναντι σε κάθε μορφή βίας.

Η Διεθνής Αμνηστία στέκεται απέναντι σε κάθε μορφή βίας και βασανιστηρίων που οδηγούν στην απώλεια της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Μία από τις μορφές βίας της σύγχρονης ζωής είναι και ο βιασμός.  Η αντίληψη ότι η κοινωνία έχει το δικαίωμα να ελέγχει τα σώματα των γυναικών αποτυπώνεται μέσα από αριθμούς: Μία στις 20 γυναίκες στην Ε.Ε. έχει βιαστεί από την ηλικία των 15 ετών - περίπου 9 εκατομμύρια γυναίκες. Η σεξουαλική και έμφυλη βία είναι ευρέως διαδεδομένη και συστημική σε όλο τον κόσμο. Στην Ευρώπη, οι περισσότερες χώρες εξακολουθούν να μην αναγνωρίζουν νομικά ότι το σεξ χωρίς συναίνεση είναι βιασμός. Οι νομοθεσίες αυτές δεν συμβάλλουν στην αντιμετώπιση αλλά μάλλον στην αναπαραγωγή του προβλήματος, μετατοπίζοντας ταυτόχρονα την ευθύνη και το βάρος της απόδειξης στις ίδιες τις γυναίκες. Πολλές γυναίκες φοβούνται ή ντρέπονται να ζητήσουν βοήθεια. Άλλες πάλι δεν αναφέρουν έναν βιασμό φοβούμενες τον στιγματισμό και τον δημόσιο εξευτελισμό. Εκείνες που μιλούν δημόσια κινδυνεύουν να μην γίνουν πιστευτές. Δέχονται λοιπόν πολλαπλές μορφές βίας, αμφισβήτησης και καταστρατήγησης της αξιοπρέπειάς τους.

Μπορείτε να υπογράψετε την έκκληση της εκστρατείας εδώ

#LetsTalkAboutYes


Για τον Νάτσο Ντουάτο, αφετηρία για να δημιουργήσει το Herrumbre υπήρξε μια φωτογραφία από τις φυλακές του Γκουαντάναμο που δείχνει τους φυλακισμένους πεσμένους στο έδαφος σαν ζώα. Στη χορογραφία του μεταμορφώνει σε κινήσεις τις εικόνες βίας που προβάλλονται από τα ΜΜΕ. Σκοπός του είναι να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο γύρω από ένα ζήτημα που θα έπρεπε να μας αφορά όλους, καθώς θεωρεί ότι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τους άλλους καθορίζει εξ ολοκλήρου το ποιοι είμαστε εμείς οι ίδιοι πραγματικά. Η διαδοχή των εντυπωσιακών σκηνών, η καθεμιά πιο βίαιη από την προηγούμενη, με ανθρώπους ταπεινωμένους και τρομοκρατημένους σε μια σκληρή φυλακή, αποτελεί μια σπουδαία δήλωση του χορογράφου ενάντια σε κάθε μορφή τρομοκρατίας. Ο χορογράφος σημειώνει: «Έχοντας κουραστεί να βλέπω εικόνες βίας και βασανιστηρίων κάθε είδους, αισθάνθηκα την ανάγκη να μεταφράσω όλον αυτόν τον τρόμο σε κίνηση. Το HerrumbreΣκουριά– είναι ένα κάλεσμα να προβληματιστούμε, όχι ένα δογματικό έργο. Θέλω να προκαλέσω ανθρώπους να μελετήσουν αυτό το θέμα – ένα ζήτημα που συμβαίνει καθημερινά σε όλο τον κόσμο και όχι τόσο μακριά από μας. Αλλά το Herrumbre δεν αφορά μόνο τα βασανιστήρια, αλλά και το πώς ο άνθρωπος μπορεί να φτάσει σε μια τόσο εξευτελιστική ακραία κατάσταση, όπως η απώλεια της αξιοπρέπειας […] Συγκρίνω τον άνθρωπο με τον σίδηρο, ο οποίος οξειδώνεται, σαν να σκουριάζει η ψυχή. Όταν προσπαθώ να φανταστώ τι ωθεί ένα άτομο να βασανίζει ένα άλλο, δεν βρίσκω απάντηση στην ερώτησή μου. Γι’ αυτό δουλεύω πάνω σε αυτή τη χορογραφία: Για μένα είναι κάτι απίστευτο, είναι πιο δύσκολο να το αντιληφθεί κανείς ακόμα και από την ιδέα της βίαιης δολοφονίας».

Ο Ντουάτο εμπνεύστηκε τον τίτλο Herrumbre (που σημαίνει σκουριά) από το ποίημα «Θραύσματα» –«Chatarra»– του Άνχελ Γκονθάλεθ όταν το Διεθνές Φόρουμ Πολιτισμών που πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελώνη το 2004 παράγγειλε σε αυτόν και στο Εθνικό Μπαλέτο Ισπανίας (CND) ένα νέο έργο με θέμα τα βασανιστήρια. Ήταν η εποχή του τρομοκρατικού χτυπήματος στον σιδηροδρομικό σταθμό Ατότσα της Μαδρίτης, αλλά και των βασανιστηρίων στις φυλακές υψίστης ασφαλείας του Γκουαντάναμο.

Νάτσο Ντουάτο

Herrumbre (Σκουριά)

6, 8, 9, 15, 16, 17 Φεβρουαρίου 2019
Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος Εθνικής Λυρικής Σκηνής
Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Ώρα έναρξης: 20.00 (Κυριακές στις 18.30)
 
Χορογραφία: Νάτσο Ντουάτο
Μουσική: Πέδρο Αλκάλδε, Σρχιο Καβαγέρο, Ντέιβιντ Ντάρλινγκ
Σκηνογραφία: Τζαφάρ Τσαλάμπι
Κοστούμια: Νάτσο Ντουάτο
Φωτισμοί: Μπραντ Φηλντς
Με τους Α΄ Χορευτές, τους Σολίστ, τους Κορυφαίους και το Corps de Ballet της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Μια παραγωγή του Εθνικού Μπαλέτου Ισπανίας και του Εθνικού Ινστιτούτου Τεχνών και Μουσικής, Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Με την υποστήριξη της Ισπανικής Πρεσβείας και του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας.
 

 
Εισιτήρια: 15, 20, 25, 30, 35, 40, 55€ / Φοιτητικό, παιδικό: 12€
Περιορισμένης ορατότητας: 10€
Προπώληση:
Ταμεία της ΕΛΣ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Καθημερινά 09.00-21.00 / Τηλ.: 213 088 5700
Ομαδικές πωλήσεις: 213 088 5742 / www.nationalopera.gr
> Καταστήματα PUBLIC, http://tickets.public.gr
> www.ticketservices.gr, Εκδοτήρια Ticket Services
Πανεπιστημίου 39, εντός Στοάς Πεσμαζόγλου
ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.