ΙΡΑΝ: ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΟΦΥΛΑΚΗΣ ΜΠΑΣΙΤΖ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΩΝ

Δημοσιεύθηκε στις 22 Ιουνίου 2009, 00:00Εκτύπωση

Δελτίο Τύπου
Αθήνα, 22 Ιουνίου 2009
Μετά από αναφορές από το Ιράν, σύμφωνα με τις οποίες μέλη της πολιτοφυλακής Μπασίτζ χρησιμοποίησαν υπερβολική βία εναντίον διαδηλωτών, και υπό το φως του ιστορικού καταπατήσεων που έχουν διαπραχθεί από αυτόν τον ανεξέλεγκτο κλάδο των δυνάμεων ασφαλείας, η Διεθνής Αμνηστία απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση του Ιράν να σταματήσει αμέσως τη χρήση της πολιτοφυλακής για την αστυνόμευση διαδηλώσεων.

Η πολιτοφυλακή Μπασίτζ είναι μία εθελοντική παραστρατιωτική δύναμη ανδρών και γυναικών υπό τον έλεγχο της Ισλαμικής Επαναστατικής Φρουράς (IRGC). Τα μέλη της βρίσκονται στα σχολεία, τα πανεπιστήμια, τα κρατικά και ιδιωτικά ιδρύματα, τα εργοστάσια, ακόμα και ανάμεσα στις φυλές. Οι δυνάμεις των Μπασίτζ χρησιμοποιούνται ευρέως για να συμβάλλουν στην τήρηση του νόμου και της τάξης και για να καταπνίγουν τις διαφωνίες, ενώ συχνά έχουν κατηγορηθεί για χρήση ακραίας κτηνώδους βίας.

Πολλοί από εκείνους που έλαβαν μέρος στις πρόσφατες διαδηλώσεις ισχυρίζονται ότι ένοπλοι με πολιτική περιβολή που, όπως πιστεύουν, ήταν μέλη της πολιτοφυλακής Μπασίτζ, χρησιμοποίησαν υπερβολική βία και διέπραξαν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων ξυλοδαρμών και χρήσης πυροβόλων όπλων, εναντίον διαδηλωτών στους δρόμους. Ένα βίντεο στο οποίο ένα μέλος της Μπασίτζ πυροβολεί από ένα κτήριο που χρησιμοποιούνταν από την πολιτοφυλακή κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων τη Δευτέρα, 15 Ιουνίου, στις οποίες φονεύθηκαν τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι, έπρεπε να είχε προκαλέσει άμεση έρευνα από τις αρχές και έπρεπε να είχαν εκδοθεί σαφείς οδηγίες, προκειμένου να αποτραπεί η απώλεια και άλλων ανθρώπινων ζωών. Άλλο βίντεο, στο οποίο πεθαίνει μια νεαρή γυναίκα, η οποία αναγνωρίστηκε ως Νέντα, κατά τα φαινόμενα από τραύμα στο στήθος, έχει κυκλοφορήσει ευρέως συνοδευόμενο από ισχυρισμούς για την ανάμειξη μελών της Μπασίτζ.

Η αντίδραση των ιρανικών αρχών δεν ήταν να ξεκινήσουν την κατάλληλη διερεύνηση προκειμένου να διευκρινιστούν οι συνθήκες των θανάτων, αλλά αντιθέτως να εκδώσουν νέες προειδοποιήσεις ότι οι διαμαρτυρίες θα αντιμετωπιστούν με «επαναστατικό τρόπο» από την Ισλαμική Επαναστατική Φρουρά, την πολιτοφυλακή Μπασίτζ και άλλες αστυνομικές δυνάμεις και δυνάμεις ασφαλείας.

«Οι Ιρανοί που επιθυμούν να εκφράσουν ειρηνικά την αντίθεσή τους στα πρόσφατα γεγονότα που περιβάλλουν τις εκλογές δεν έχουν περιθώριο να το κάνουν, καθώς αντιμετωπίζονται με βία, η οποία έχει νομιμοποιηθεί από την ανώτατη αρχή της χώρας,» δήλωσε η Χασίμπα Χατζ Σαρούι, Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Προγράμματος Έρευνας και Δράσης της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. «Είναι καιρός οι ιρανικές αρχές να επιτρέψουν την ειρηνική διαμαρτυρία και να απομακρύνουν τους Μπασίτζ από τους δρόμους.

Η αστυνόμευση οποιασδήποτε διαδήλωσης πρέπει να γίνεται από την αστυνομία ή άλλες κατάλληλα εκπαιδευμένες και εξοπλισμένες δυνάμεις ασφαλείας.»

Μετά την ομιλία του Ανώτατου Ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, την Παρασκευή, κατά την οποία απαίτησε τον τερματισμό των διαμαρτυριών, υπήρξαν νέες διαδηλώσεις το Σαββάτο στην Τεχεράνη και σε άλλες πόλεις και κωμοπόλεις σε ολόκληρη τη χώρα. Δεκατρείς άνθρωποι σκοτώθηκαν σύμφωνα με τις αρχές και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, περισσότεροι από 400 άνθρωποι συνελήφθησαν. Μια άλλη διαδήλωση περίπου 1.000 ανθρώπων στην Τεχεράνη τη Δευτέρα αντιμετωπίστηκε με δακρυγόνα και συλλήψεις.

«Οι πρόσφατες δηλώσεις της αστυνομίας, η οποία αρνήθηκε ότι πυροβόλησε εναντίον διαδηλωτών, και του Γενικού Εισαγγελέα της Τεχεράνης, ο οποίος επέρριψε την ευθύνη για τους φόνους σε ‘ένοπλους τρομοκράτες’, μοιάζουν με απόπειρα των κρατικών οργάνων να πάρουν αποστάσεις από την ευθύνη για τη βία», δήλωσε η Χασίμπα Χατζ Σαρούι. «Αυτός είναι ένας λόγος παραπάνω για να σταματήσει η χρήση των Μπασίτζ, καθώς το κοινό δεν έχει τρόπο ούτε καν να τους αναγνωρίσει, πόσω μάλλον να τους κάνει να λογοδοτήσουν για τις παραβιάσεις. Εάν οι ιρανικές αρχές δεν είναι ικανές να ελέγξουν μια τέτοια πολιτοφυλακή, πρέπει να τη διαλύσουν. Είναι ανεύθυνο να παρέχουν όπλα και στη συνέχεια να αποποιούνται των ευθυνών τους, όταν διαπράττονται καταπατήσεις.»

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις ιρανικές αρχές να ερευνήσουν πλήρως όλες τις αναφορές που αφορούν θανάτους, συμπεριλαμβανομένων πιθανών εξωδικαστικών εκτελέσεων, και να οδηγήσουν στη δικαιοσύνη όποιους διαπιστωθεί ότι ευθύνονται.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.