Ο ΑΝΩΤΑΤΟΣ ΗΓΕΤΗΣ ΤΟΥ ΙΡΑΝ ΣΥΝΑΙΝΕΙ ΣΤΗ ΒΙΑΙΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΩΝ

Δημοσιεύθηκε στις 19 Ιουνίου 2009, 00:00Εκτύπωση

Δελτίο Τύπου
19 Ιουνίου 2009
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολλάχ Χαμενεΐ, φαίνεται ότι έδωσε το σύνθημα στην αστυνομία να εξαπολύσει βίαιες επιχειρήσεις καταστολής εναντίον των πολιτών που εξακολουθούν να διαμαρτύρονται για τα αποτελέσματα των εκλογών της χώρας.

Κατά τη διάρκεια των προσευχών της Παρασκευής στην Τεχεράνη, σε τηλεοπτικό του λόγο προς το έθνος, ο Αγιατολλάχ Χαμενεΐ ζήτησε να σταματήσουν οι διαδηλώσεις κατά τ ου εκλογικού αποτελέσματος . Αντί να προειδοποιήσει τις δυνάμεις ασφαλείας, μεταξύ αυτών και τη ν εθελοντική πολιτοφυλακή Μπασίτζ , να ενεργήσουν συγκρατημένα και σύμφωνα με το νόμο, είπε ότι αν οι πολίτες συνεχίσουν να κατεβαίνουν στους δρόμους θα είναι οι ίδιοι υπεύθυνοι για τις συνέπειες.

«Είμαστε εξαιρετικά ταραγμένοι από τις δηλώσεις του Αγιατολλάχ Χαμενεΐ, οι οποίες μοιάζει να δίνουν το πράσινο φως στις δυνάμεις ασφαλείας να αντιμετωπίσουν με βιαιότητα διαδηλωτές που ασκούν το δικαίωμά τους να διαδηλώνουν και να εκφράζουν τις απόψεις τους», δήλωσε η Χασίμπα Χατζ Σαχράουι, Αναπληρώτρια Διευθύντρια του Προγράμματος Έρευνας και Δράσης της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

«Αν μεγάλο πλήθος πολιτών βγουν στους δρόμους αυτές τις ημέρες για να διαδηλώσουν, φοβόμαστε ότι θα αντιμετωπίσουν αυθαίρετες συλλήψεις και υπερβολική χρήση βίας, όπως συνέβη και τις προηγούμενες ημέρες, ιδίως αφού δεν δόθηκε η άδεια για την πραγματοποίηση διαδήλωσης στις 20 Ιουνίου στην Τεχεράνη».

Στις ημέρες που ακολούθησαν τις ιρανικές προεδρικές εκλογές, πολλές χιλιάδες πολίτες πήραν μέρος σε πορείες και διαδηλώσεις σε όλο το Ιράν, καταδικάζοντας τόσο τη διαδικασία όσο και το αποτέλεσμα των εκλογών.

Οι περισσότερες διαδηλώσεις ήταν ειρηνικές, αλλά σε μερικές περιπτώσεις υπήρχαν εκρήξεις βίας, που περιλάμβαναν λιθοβολισμούς και εμπρησμούς. Η αστυνομία και οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν υπερβολική βία, που περιλάμβανε ξυλοδαρμό και χρήση αστυνομικών γκλομπ, για να θέσουν υπό έλεγχο κάποιες από τις διαδηλώσεις.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει καταγράψει τουλάχιστον 10 φόνους, οκτώ εκ των οποίων έχουν επιβεβαιωθεί από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Τουλάχιστον τέσσερις μαθητές αγνοούνται αυτή τη στιγμή έπειτα από επίθεση στον κοιτώνα τους στην Τεχεράνη – οι αρχές πρέπει να ερευνήσουν επειγόντως την τύχη τους, καθώς και όλου ς τους φόνους που έχουν αναφερθεί.

Οι ειρηνικές συγκεντρώσεις επιτρέπονται ρητά με βάση το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, στο οποίο μετέχει και το Ιράν. Τα μέλη των σωμάτων ασφαλείας πρέπει να χρησιμοποιούν βία μόνο όταν είναι απολύτως αναγκαία και στην έκταση που απαιτείται για την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Δεν πρέπει να χρησιμοποιούν πυροβόλα όπλα παρά μόνο αν είναι αυστηρά αναπόφευκτο και, ακόμη και τότε, μόνο για να προστατέψουν την ανθρώπινη ζωή. Τα μέλη των σωμάτων ασφαλείας πρέπει να ασκούν αυτοσυγκράτηση, να ελαχιστοποιούν την πρόκληση βλάβης ή τραυματισμών και να σέβον ται και να προστατεύουν την ανθρώπινη ζωή.

«Το να επιρρίπτει ένας αρχηγός κράτους την ευθύνη για την ασφάλεια στους ειρηνικούς διαδηλωτές και όχι στις δυνάμεις ασφαλείας, αποτελεί κατάφωρη παράλειψη καθήκοντος και άδεια για καταπατήσεις», τόνισε η Χασίμπα Χατζ Σαχράουι.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.