ΤΟΥΡΚΙΑ: ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΤΟΥ TANER KILIÇ ΚΑΙ ΤΩΝ «10 ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ»

Δημοσιεύθηκε στις 8 Νοεμβρίου 2018, 13:21Εκτύπωση

Η δίκη του επίτιμου Προέδρου της Διεθνούς Αμνηστίας Τουρκίας, Taner Kılıç, και των «10 της Κωνσταντινούπολης», που ξεκίνησε και πάλι χτες, 7 Νοεμβρίου 2018, στην Κωνσταντινούπολη, αναβλήθηκε εκ νέου για τις 21 Μαρτίου 2019. Το δικαστήριο δεν προχώρησε στην άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών για τον Taner Kılıç.

Στην ακροαματική διαδικασία, παραβρέθηκε διεθνής αντιπροσωπεία ανώτερων στελεχών της Διεθνούς Αμνηστίας, με τη συμμετοχή του Γαβριήλ Σακελλαρίδη, Διευθυντή του Ελληνικού Τμήματος, καθώς και των Gabriele Stein - Προέδρου του Γερμανικού Τμήματος, Kate Allen - Διευθύντριας του Βρετανικού Τμήματος, John Peder Egenæs - Διευθυντή του Νορβηγικού Τμήματος, και Pierre Antoine Schorderet - Προέδρου του Ελβετικού Τμήματος.

Ο Διευθυντής του Ελληνικού Τμήματος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, που βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη για τη δίκη, δήλωσε: «Στο δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης εξελίχθηκε άλλη μια πράξη από τη φαρσοκωμωδία της δικαστικής περιπέτειας του Taner και των 10 της Κωνσταντινούπολης. Εκ μέρους του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας μεταφέραμε την αλληλεγγύη μας στους Τούρκους αγωνιστές και αγωνίστριες που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα σε συνθήκες εξαιρετικά δύσκολες. Θα συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι να δικαιωθούν οριστικά».

Με αφορμή την απόφαση του δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης να αναβάλλει και πάλι τη δίκη του επίτιμου Προέδρου της Διεθνούς Αμνηστίας Τουρκίας, Taner Kılıç, της πρώην Διευθύντριας, İdil Eser, και εννέα ακόμα υπερασπιστών και υπερασπιστριών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο Andrew Gardner, Επικεφαλής Τουρκικής Στρατηγικής και Έρευνας της Διεθνούς Αμνηστίας, δήλωσε:

«Το φιάσκο συνεχίζεται για αυτούς τους υπερασπιστές και τις υπερασπίστριες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που αντιμετωπίζουν παράλογες κατηγορίες για τρομοκρατία. Οι γελοίοι ισχυρισμοί ότι οι ’10 της Κωνσταντινούπολης’ συμμετείχαν σε μια μυστική και ανατρεπτική συνάντηση αποδείχθηκαν εξ’ ολοκλήρου αναληθείς στις προηγούμενες ακροαματικές διαδικασίες. Μας εκπλήσσει ιδιαίτερα το γεγονός ότι οι αρχές δεν έχουν ακόμα αναλύσει τις ψηφιακές συσκευές που κατάσχεσαν όταν έκαναν τις συλλήψεις, πριν από περίπου ενάμιση χρόνο.

Η δίκη έχει ήδη εκτυλιχθεί σε έξι διαφορετικές ακροαματικές διαδικασίες. Δεν είναι φυσικά κάτι νέο, να σέρνονται διαδικασίες σε υποθέσεις με πολιτικά κίνητρα. Πρόκειται για μια εσκεμμένη τακτική που εξαναγκάζει αθώους υπερασπιστές και υπερασπίστριες ανθρωπίνων δικαιωμάτων να υποφέρουν από μια δαιδαλώδη αναμονή, με την απειλή της καταδίκης υπό κατηγορίες τρομοκρατίας να κρέμεται πάνω από τα κεφάλια τους.

Η μετατροπή των υπερασπιστών/στριών σε κατηγορούμενους/ες είναι άθλια. Δεν θα παραιτηθούμε ποτέ από τον αγώνα για τους ’10 της Κωνσταντινούπολης’ και τον Taner. Πρέπει να απαλλαγούν από όλες τις κατηγορίες χωρίς άλλη καθυστέρηση, και πρέπει επιτέλους να τερματιστούν οι διώξεις όλων εκείνων που απλώς υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία».

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.