ΙΣΡΑΗΛ & ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ: Η ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΣΤΕΡΕΙΤΑΙ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΕΙ ΜΙΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ

Δημοσιεύθηκε στις 23 Απριλίου 2009, 00:00Εκτύπωση

Δελτίο Τύπου
Αθήνα, 23 Απριλίου 2009
Ο ισραηλινός στρατός πρέπει να δημοσιοποιήσει όλες τις λεπτομέρειες των πορισμάτων της έρευνάς του σχετικά με ορισμένες από τις επιθέσεις του κατά τη στρατιωτική εισβολή στη Γάζα, που διήρκεσε 22 ημέρες. Αυτό δήλωσε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία, αντιδρώντας στο συμπέρασμα του στρατού, σύμφωνα με το οποίο οι δυνάμεις του δεν διέπραξαν καταπατήσεις, παρά μόνο σπάνια λάθη, κάποια από τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο Παλαιστίνιων αμάχων.

Ένα ενημερωτικό έγγραφο, το οποίο διένειμαν εχθές στους δημοσιογράφους οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας, και το οποίο δηλώνει ότι «όλα τα πορίσματα πρέπει να χρησιμοποιηθούν ως πληροφορίες υποβάθρου που πρέπει να αποδοθούν αποκλειστικά στο δημοσιογράφο», στερείται κρίσιμων λεπτομερειών. Κατά κύριο λόγο επαναλαμβάνει επανειλημμένους ισχυρισμούς του στρατού και των αρχών, από τις πρώτες μέρες της Επιχείρησης «Χυτό Μολύβι», αλλά χωρίς να παρέχει τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία για να τους στηρίξει. Η Διεθνής Αμνηστία παραθέτει παρακάτω τις αρχικές της αντιδράσεις στον περιορισμένο αριθμό συγκεκριμένων περιστατικών που περιλαμβάνονται στο ενημερωτικό έγγραφο του στρατού.

Υπάρχει ένα εξόφθαλμα μεγάλο χάσμα ανάμεσα στον «πολύ μικρό αριθμό» λαθών που αναφέρονται στο ενημερωτικό έγγραφο των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας και στους φόνους από τις ισραηλινές δυνάμεις περίπου 300 Παλαιστινίων παιδιών και εκατοντάδων άλλων άοπλων αμάχων. Το έγγραφο δεν επιχειρεί καν να εξηγήσει ούτε το γεγονός ότι οι θάνατοι αμάχων αποτέλεσαν τη συντριπτική πλειονότητα, ούτε τη μαζική καταστροφή που προκλήθηκε στα κτήρια αμάχων στη Γάζα.

Καθώς απουσιάζουν τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία για την τεκμηρίωση των ισχυρισμών του στρατού, οι δηλώσεις του φαίνονται μάλλον σαν μια απόπειρα να αποποιηθεί τις ευθύνες του, παρά σαν μια διαφανής διαδικασία για τη διαπίστωση της αλήθειας. Μια τέτοια προσέγγιση στερείται αξιοπιστίας.

Σε τελική ανάλυση, εκείνοι που πραγματοποιούν βομβαρδισμούς, πλήγματα πυροβολικού και άλλες επιθέσεις είναι εκείνοι που οφείλουν να παράσχουν αποδεικτικά στοιχεία ότι οι επιθέσεις τους πραγματοποιήθηκαν όντως εναντίον θεμιτών στρατιωτικών στόχων. Δεν είναι ευθύνη των θυμάτων να αποδείξουν ότι δεν είχαν εμπλακεί σε μάχιμες ενέργειες. Οι πληροφορίες που παρέχει ο στρατός παραλείπουν μέχρι στιγμής να το πράξουν.

Οι θάνατοι και οι τραυματισμοί πολλών αμάχων και η μεγάλης κλίμακας καταστροφή στο πλαίσιο επιθέσεων που συχνά παραβίασαν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, απαιτούν πλήρη, ανεξάρτητη και αμερόληπτη διερεύνηση. Ο ισραηλινός στρατός πρέπει να παράσχει συγκεκριμένες, λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τους λόγους επιλογής των στόχων και τα μέσα και τις μεθόδους επίθεσης που επελέγησαν, προκειμένου να αξιολογηθεί το συμπέρασμά τους ότι οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας συμμορφώθηκαν πλήρως με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Οι πληροφορίες που παρασχέθηκαν σε αυτό το έγγραφο είναι ανεπαρκείς και, εν μέρει, έρχονται σε σύγκρουση με αποδεικτικά στοιχεία που συνέλεξαν η Διεθνής Αμνηστία και άλλοι.

Από τις αρχές Φεβρουαρίου, η Διεθνής Αμνηστία έχει επανειλημμένα ζητήσει συνάντηση με τον ισραηλινό στρατό, προκειμένου να συζητήσει ανησυχίες για παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης «Χυτό Μολύβι» και έχει, επίσης, υποβάλει λεπτομερή κατάλογο περιπτώσεων και θεμάτων σχετικά με τον οποίο έχει ζητήσει πληροφορίες. Μέχρι σήμερα, οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας δεν έχουν ανταποκριθεί στα αιτήματα της οργάνωσης.

Η έρευνα του ισραηλινού στρατού δεν υποκαθιστά μια αναλυτική, ανεξάρτητη και αμερόληπτη έρευνα. Για αυτό, η Διεθνής Αμνηστία απευθύνει έκκληση στις ισραηλινές αρχές να επανεξετάσουν την άρνησή τους να συνεργαστούν με την αποστολή διερεύνησης που συστάθηκε από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ με επικεφαλής το Δικαστή Ρίτσαρντ Γκολντστόουν, ο οποίος έχει καταστήσει σαφή την πρόθεσή του να διερευνήσει παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από όλα τα αντιμαχόμενα μέρη στη Γάζα και το νότιο Ισραήλ.

Η οργάνωση επίσης ανανεώνει την έκκλησή της προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να συστήσει μια ανεξάρτητη διεθνή έρευνα για τα φερόμενα ως εγκλήματα πολέμου και άλλες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από όλες τις πλευρές.
 

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.