ΙΣΡΑΗΛ / ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ: Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ AHED TAMIMI ΜΑΣ ΑΦΗΝΕΙ ΑΝΑΜΙΚΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ

Δημοσιεύθηκε στις 29 Ιουλίου 2018, 17:00Εκτύπωση

Η απελευθέρωση ενός κοριτσιού ακτιβίστριας από την Παλαιστίνη, η οποία φυλακίστηκε  επειδή έσπρωξε, χαστούκισε και κλώτσησε δύο πάνοπλους στρατιώτες που φορούσαν  προστατευτικό εξοπλισμό, είναι μεν ευπρόσδεκτο νέο αλλά υπενθυμίζει τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ισραήλ εναντίον παιδιών από την Παλαιστίνη, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία.

Η δεκαεφτάχρονη Ahed Tamimi απελευθερώθηκε σήμερα, 21 ημέρες πριν συμπληρώσει ποινή φυλάκισης οκτώ μηνών, μετά την άδικη φυλάκισή της από το στρατιωτικό δικαστήριο της Ofer στη Δυτική Όχθη του Ισραήλ.

«Αυτό είναι μία τεράστια ανακούφιση για τους αγαπημένους της Ahed Tamimi, αλλά η χαρά τους μετριάζεται τόσο από την αδικία της φυλάκισής της, όσο και από τη γνώση ότι πολλά περισσότερα παιδιά από την Παλαιστίνη εξακολουθούν να μαραζώνουν στις ισραηλινές φυλακές, πολλά εκ των οποίων δεν έχουν διαπράξει κανένα αναγνωρίσιμο έγκλημα», είπε ο Saleh Higazi, Προϊστάμενος Γραφείου της Ιερουσαλήμ για τη Διεθνή Αμνηστία.

«Η απελευθέρωση της Ahed Tamimi δεν πρέπει να επισκιάζει τη γνωστή και συνεχιζόμενη ιστορία του ισραηλινού στρατού, ο οποίος χρησιμοποιεί πολιτικές διάκρισης για τη φυλάκιση παιδιών από την Παλαιστίνη. Η άδικη φυλάκισή της αποτελεί μία υπενθύμιση για το πώς η ισραηλινή κατοχή χρησιμοποιεί τα αυθαίρετα στρατιωτικά δικαστήρια για να τιμωρήσει εκείνους που αμφισβητούν τις πολιτικές επέκτασης της κατοχής και των παράνομων οικισμών, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η ηλικία».

Εκατοντάδες παιδιά από την Παλαιστίνη συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σκληρές συνθήκες και κακοποιήσεις από το ισραηλινό σωφρονιστικό σύστημα, το οποίο παραβιάζει τις αρχές της δικαιοσύνης των ανηλίκων και των προτύπων για τη μεταχείριση των κρατουμένων

— Saleh Higazi

Η Ahed Tamimi καταδικάστηκε για υποκίνηση, διακεκριμένη επίθεση και παρεμπόδιση ισραηλινών στρατιωτών μετά από βίντεο που έδειχνε ότι έσπρωξε, χαστούκισε και κλώτσησε δύο ισραηλινούς στρατιώτες στο χωριό της, Nabi Saleh, στις 15 Δεκεμβρίου 2017, το οποίο έγινε viral στο Facebook.

Συνελήφθη στις 19 Δεκεμβρίου 2017, αφού η μητέρα της Nariman Tamimi, επίσης διακεκριμένη ακτιβίστρια, ανάρτησε online τα βίντεο του διαπληκτισμού της με ισραηλινούς στρατιώτες. Η Nariman Tamimi απελευθερώθηκε επίσης σήμερα, αφού είχε καταδικαστεί σε οκτώ μήνες φυλάκισης με παρόμοια κατηγορία.

Ο πατέρας της  Ahed Tamimi, Bassam Tamimi, δήλωσε στη Διεθνή Αμνηστία ότι παρά τη χαρά της οικογένειάς του που καλωσόρισε την Ahed και την Nariman στο σπίτι, εξακολουθεί να ανησυχεί για το γιο του Wa’ed ο οποίος συνελήφθη τον Μάιο. Ο 22χρονος κρατείται από την στρατιωτική φυλακή της Ofer και αντιμετωπίζει κατηγορίες που σχετίζονται με τον ακτιβισμό του ενάντια στην κατοχή.

«Ο γιος μου εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισραηλινή φυλακή κατά τη διάρκεια των διαδικασιών του στρατιωτικού δικαστηρίου εναντίον του, γεγονός που υπενθυμίζει ότι η κατοχή του Ισραήλ επιδιώκει πάντοτε να μας τιμωρεί επειδή η ύπαρξή μας αντιπαρατίθεται με την ύπαρξη της κατοχής. Καλώ τα μέλη της διεθνούς κοινότητας να αναλάβουν την ευθύνη τους έναντι του λαού μας και να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για να τερματίσουν αυτή την αέναη αδικία», δήλωσε ο Bassam Tamimi.

«Αυτή είναι μία ημέρα ανακούφισης, η οποία ελπίζουμε ότι θα εξελιχθεί σε ευτυχία μόλις αυτή η βίαιη στρατιωτική κατοχή βρεθεί εκτός από τη ζωή μας».

Το βίντεο που τραβήχτηκε από τη Nariman Tamimi δείχνει ότι οι στρατιώτες, που στέκονταν στην άκρη της μπροστινής περιφραγμένης αυλής της οικογένειας και ήταν οπλισμένοι με τουφέκια επίθεσης, κατάφεραν να αποφύγουν εύκολα τα χτυπήματα και τις κλωτσιές της Ahed Tamimi.

«Μπορεί η Ahed Tamimi να απελευθερώθηκε, αλλά μόνο έπειτα από την έκτιση μιας άδικης ποινής που βασίζεται στην γελοία προϋπόθεση ότι έθεσε σε κίνδυνο τους ένοπλους και βαριά προστατευμένους στρατιώτες», δήλωσε ο Saleh Higazi.

«Η πραγματικότητα είναι ότι φυλακίστηκε σε μία κραυγαλέα προσπάθεια από τις ισραηλινές αρχές να εκφοβίσουν όσους τολμούν να αμφισβητήσουν τη συνεχιζόμενη βίαιη καταστολή από τις δυνάμεις κατοχής».

Ο ισραηλινός στρατός διώκει εκατοντάδες παιδιά από την Παλαιστίνη σε στρατιωτικά δικαστήρια κάθε χρόνο, συχνά μετά τη σύλληψή τους σε νυκτερινές επιδρομές και τη συστηματική υποβολή τους σε κακομεταχείριση, συμπεριλαμβανομένου και του δεσίματος των ματιών, των απειλών, των σκληρών ανακρίσεων χωρίς την παρουσία δικηγόρων ή των οικογενειών τους, και σε ορισμένες περιπτώσεις την άσκηση σωματικής βίας.

Τα στρατιωτικά δικαστήρια διώκουν τους Παλαιστίνιους για παραβιάσεις στρατιωτικών διαταγμάτων, πολλά εκ των οποίων ποινικοποιούν ειρηνικές δραστηριότητες όπως η ειρηνική πολιτική έκφραση ή η οργάνωση και η συμμετοχή σε διαδηλώσεις χωρίς προηγούμενη άδεια από ισραηλινό στρατιωτικό διοικητή.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 350 παιδιά από την Παλαιστίνη στις ισραηλινές φυλακές και τα κέντρα κράτησης, σύμφωνα με τοπικές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ενώ η ελευθερία της Ahed είναι ευπρόσδεκτη και έχει ήδη καθυστερήσει πολύ, πρέπει να συνοδευτεί από την απελευθέρωση των άλλων παιδιών που φυλακίστηκαν παράνομα από ισραηλινά στρατιωτικά δικαστήρια

— Saleh Higazi

Ιστορικό

Η Ahed Tamimi αντιμετώπισε τους στρατιώτες εν μέσω μίας διαδήλωσης στο μικρό χωριό Nabi Saleh εναντίον της απόφασης του Αμερικανού προέδρου Donald Trump να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Το περιστατικό έλαβε χώρα την ίδια μέρα που ένα από τα ξαδέλφια της Ahed, ο 15χρονος Mohammad Tamimi, υπέστη σοβαρούς τραυματισμούς αφού είχε χτυπηθεί στο κεφάλι από κοντινή απόσταση από μία πλαστική σφαίρα που πυροβόλησε ένας ισραηλινός στρατιώτης.

Το Nabi Saleh, το οποίο βρίσκεται στα βορειο-δυτικά της Ramallah στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, έχει από το 2009 βρεθεί στο κέντρο των διαμαρτυριών τις Παρασκευές ενάντια στην ισραηλινή κατοχή, στην κλοπή της γης και στην απώλεια των υδάτινων πόρων της κοινότητας.

Ο ισραηλινός στρατός συστηματικά χρησιμοποιεί υπερβολική βία ενάντια στους διαδηλωτές και τους υποστηρικτές τους και έχουν σε πολλές περιπτώσεις καταστρέψει εσκεμμένα ιδιωτική περιουσία. Από το 2009, τρεις κάτοικοι του Nabi Saleh έχουν σκοτωθεί από ισραηλινούς στρατιώτες, ενώ εκατοντάδες έχουν υποφέρει τραυματισμούς που έχουν προκληθεί από πυρομαχικά, μεταλλικές σφαίρες με επικάλυψη πλαστικού και δακρυγόνα.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.