Ε.Ε.: ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΦΟΒΙΚΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΟΥΓΓΑΡΙΑΣ

Δημοσιεύθηκε στις 20 Ιουλίου 2018, 12:18Εκτύπωση

Μετά την προσφυγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά της Ουγγαρίας για παραβιάσεις της νομοθεσίας της Ε.Ε. με αφορμή την σημερινή κοινοβουλευτική ψηφοφορία για τους νέους κατασταλτικούς νόμους στη χώρα, η Iverna McGowan, διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Γραφείου της Διεθνούς Αμνηστίας, δήλωσε:

Οι προσπάθειες της Ουγγαρίας να απαγορεύσει το νόμιμο και ζωτικής σημασίας έργο των ανθρώπων και των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, οι οποίοι εργάζονται για την προστασία των δικαιωμάτων των μεταναστών και των αιτούντων άσυλο είναι απαράδεκτες.

— Iverna McGowan, διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Γραφείου της Διεθνούς Αμνηστίας

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αμφισβητώντας το νομοθετικό πακέτο που παραβιάζει κατάφωρα το δίκαιο της Ε.Ε. για τα ανθρώπινα δικαιώματα, έστειλε ένα σαφές και αδιαμφισβήτητο μήνυμα ότι οι ξενοφοβικές πολιτικές της Ουγγαρίας δεν θα γίνουν ανεκτές».

«Οι ευρωπαίοι ηγέτες που παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό σιωπηλοί για την καταστολή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ουγγαρία πρέπει τώρα να ακολουθήσουν την Επιτροπή και να ζητήσουν την κατάργηση αυτών των νόμων».

«Με αφορμή τους νέους περιορισμούς στην ελευθερία της έκφρασης και του συνέρχεσθαι που βρίσκονται επίσης σε τροχιά για υιοθέτηση από το ουγγρικό κοινοβούλιο σήμερα, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να ασκήσουμε κριτική δυνατά και καθαρά στην ουγγρική κυβέρνηση».

Ιστορικό

Η νέα προσφυγή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφορά ένα σύνολο ξενοφοβικών μέτρων που τέθηκε σε ισχύ στην Ουγγαρία την 1η Ιουλίου 2018.

Σύμφωνα με αυτούς τους νόμους, οι άνθρωποι που παρέχουν βοήθεια σε αιτούντες άσυλο και μετανάστες, συμπεριλαμβανομένων των δικηγόρων και των διεθνών μη κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ), μπορούν να έχουν πρόσβαση μόνο σε περιοχές εξέτασης του ασύλου και ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ποινική δίωξη εάν διευκολύνουν αιτήσεις που είναι ανεπιτυχείς

Τα μέτρα καθιστούν αδύνατο για τους ανθρώπους που πέρασαν από άλλη χώρα πριν από την άφιξή τους στην Ουγγαρία να ζητήσουν άσυλο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπίστωσε ότι τα μέτρα αυτά παραβιάζουν τις οδηγίες της Ένωσης για τις διαδικασίες ασύλου, τις συνθήκες και τις προϋποθέσεις υποδοχής καθώς και το δικαίωμα ασύλου. Επίσης, επεσήμανε ασυνέπειες με τις διατάξεις της Ε.Ε. σχετικά με την ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών της Ένωσης και των μελών των οικογενειών τους.

Οι πολιτικές και οι πρακτικές της Ουγγαρίας σχετικά με τους πρόσφυγες, τους αιτούντες άσυλο και τους μετανάστες προκαλούν επιπλέον ανθρώπινο πόνο, ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί όλο και περισσότερο να φιμώνει τις αντίθετες φωνές.

Σήμερα το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας αναμένεται να υιοθετήσει σειρά κατασταλτικών νομοθετικών τροποποιήσεων, συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής ειδικού φόρου 25%  στις ΜΚΟ που θεωρούνται ότι «υποστηρίζουν τη μετανάστευση». Μια άλλη τροπολογία περιορίζει την ελευθερία της έκφρασης δηλώνοντας ότι οι ιδιωτικές ή οικογενειακές δραστηριότητες είναι εκτός του πεδίου των δημόσιων υποθέσεων.

Η κυβέρνηση θα εισαγάγει επίσης έναν νέο νόμο που θα επιτρέπει στην αστυνομία να απαγορεύει εκ των προτέρων ειρηνικές συγκεντρώσεις με αόριστους λόγους.

Παράλληλα με τη νέα προσφυγή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κλιμάκωσε επίσης μία προηγούμενη διαδικασία και παρέπεμψε την Ουγγαρία στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.