ΤΟΥΡΚΙΑ: ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΨΗΦΑ ΤΗ ΛΟΓΙΚΗ ΚΑΘΩΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Δημοσιεύθηκε στις 22 Ιουνίου 2018, 10:28Εκτύπωση

Απαντώντας στη συνέχιση της κράτησης του υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Taner Kılıç, μετά την τελευταία ακρόαση εναντίον του, ο Salil Shetty, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, δήλωσε:

«Η σημερινή απόφαση να κρατήσουν τον συνάδελφό μας στη φυλακή είναι μία ακόμη παρωδία της δικαιοσύνης».

«Μετά από περισσότερο από ένα χρόνο μακριά από την οικογένειά του και χωρίς ούτε ένα ψήγμα αξιόπιστων αποδεικτικών στοιχείων που να τεκμηριώνουν τις παράλογες κατηγορίες εναντίον του, η σκληρή και παρατεταμένη φυλάκισή του αψηφά κάθε λογική».

«Νωρίτερα αυτό το μήνα, κάθε στοιχείο εγκυρότητας από την υπόθεση του εισαγγελέα καταρρίφθηκε έπειτα από την υποβολή της αργοπορημένης έκθεσης της αστυνομίας. Αποτυγχάνοντας να βρει στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο Taner είχε ποτέ την εφαρμογή μηνυμάτων ByLock στο τηλέφωνό του, η έκθεση απέσυρε την κεντρική κατηγορία εναντίον του. Μια δεύτερη έκθεση αστυνομίας που υποβλήθηκε στο δικαστήριο σήμερα το πρωί επιβεβαίωσε ότι δεν υπήρχε κανένα ίχνος του Bylock στο τηλέφωνο του Taner.

«Αυτό θα έπρεπε να έχει οδηγήσει στην άμεση και άνευ όρων απελευθέρωσή του. Αλλά αντί να γιορτάσουν την πολυαναμενόμενη και ευτυχισμένη επανένωσή τους, η σύζυγος και οι κόρες του έπρεπε να υπομείνουν την εικόνα με τον Taner να οδηγείται μακριά, πίσω στο υπερπλήρες κελί όπου πέρασε περισσότερο από ένα χρόνο της ζωής του».

«Η κατάσταση του Taner είναι εμβληματική για το τι συμβαίνει σήμερα στην Τουρκία. Πολλοί υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είτε πεθαίνουν στη φυλακή, είτε ζουν με τον συνεχή φόβο της σύλληψής τους. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ακούραστα εξ ονόματος του Taner, των 10 της Κωνσταντινούπολης και όλων εκείνων που φυλακίστηκαν άδικα υπό τη συνεχιζόμενη καταστολή της Τουρκίας».

Η επόμενη ακρόαση έχει προγραμματιστεί για τις 7 Νοεμβρίου.

Ιστορικό

Σήμερα το πρωί υποβλήθηκε στο δικαστήριο μια δεύτερη έκθεση της αστυνομίας. Αυτή η πρόσθετη έκθεση είχε ζητηθεί από το δικαστήριο για να διευκρινίσει γιατί δεν υπήρξε κανένα εύρημα σχετικά με την παρουσία της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων ByLock στο τηλέφωνο του Taner. Και η δεύτερη έκθεση επιβεβαίωσε τα πορίσματα τόσο της πρώτης όσο και εκείνης των τεσσάρων ανεξάρτητων ιατροδικαστικών αναλύσεων, οι οποίες δεν διαπίστωσαν κανένα ίχνος του ByLock στο τηλέφωνο.

 

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.