ΗΠΑ: Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΟ

Δημοσιεύθηκε στις 19 Ιουνίου 2018, 11:13Εκτύπωση

Οι αποτρόπαιες εικόνες των παιδιών που διαχωρίζονται με απάνθρωπο τρόπο από τους γονείς τους και κρατούνται σε κλουβιά ως αποτέλεσμα της πολιτικής της «μηδενικής ανοχής» του Γενικού Εισαγγελέα Jeff Sessions, θα αφήσει ένα ανεξίτηλο πλήγμα στη φήμη των ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία.

«Αυτή είναι μια θεαματικά σκληρή πολιτική, όπου φοβισμένα παιδιά αρπάζονται από τα χέρια των γονιών τους και μεταφέρονται σε υπερπλήρη κέντρα κράτησης, τα οποία είναι ουσιαστικά κλουβιά. Αυτό δεν είναι τίποτα λιγότερο από βασανιστήριο. Η σοβαρή ψυχική ταλαιπωρία που ηθελημένα προκαλούν οι αρμόδιοι σε αυτές τις οικογένειες για εξαναγκαστικούς σκοπούς, σημαίνει ότι οι πράξεις αυτές πληρούν τους ορισμούς των βασανιστηρίων τόσο στο αμερικανικό όσο και στο διεθνές δίκαιο», δήλωσε η Erika Guevara-Rosas, διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η πολιτική της κυβέρνησης του Προέδρου Trump να διαχωρίζει τις μητέρες και τους πατέρες από τα παιδιά τους είναι σχεδιασμένη να επιβάλλει σοβαρές ψυχικές ταλαιπωρίες σε αυτές τις οικογένειες, προκειμένου να αποτρέψει τους άλλους να προσπαθήσουν να αναζητήσουν ασφάλεια στις ΗΠΑ. Πολλές από αυτές τις οικογένειες προέρχονται από χώρες που υφίστανται γενικευμένη βία και σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μεταξύ των οποίων η Ονδούρα και το Ελ Σαλβαδόρ. Αυτή είναι μια καταφανής παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αυτών των γονέων και των παιδιών και αποτελεί επίσης παραβίαση των υποχρεώσεων των ΗΠΑ βάσει της νομοθεσίας περί προσφύγων».

Ο γενικός εισαγγελέας Jeff Sessions ανακοίνωσε την «πολιτική μηδενικής ανοχής για την εγκληματική παράνομη είσοδο» στις 6 Απριλίου 2018. Από τότε που τέθηκε σε ισχύ, περισσότερα από 2.000 παιδιά έχουν χωριστεί τους γονείς ή τους νόμιμους κηδεμόνες τους στα σύνορα των ΗΠΑ. Τα δικαιώματα των παιδιών παραβιάζονται με πολλούς τρόπους: κρατούνται, διαχωρίζονται από τους γονείς ή κηδεμόνες τους και εκτίθενται σε αναίτιο ψυχολογικό τραύμα που μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξή τους.

Οι στατιστικές που συλλέγονται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δείχνουν ότι χιλιάδες ακόμη οικογένειες μεταναστών μπορεί να έχουν χωριστεί από τη διοίκηση Trump, ακόμη και πριν από αυτή τη νέα πολιτική.

Η Διεθνής Αμνηστία διεξήγαγε πρόσφατα συνεντεύξεις από 17 γονείς που αιτούνται άσυλο, οι οποίοι διαχωρίστηκαν βίαια από τα παιδιά τους και όλοι, εκτός από τρεις είχαν εισέλθει νόμιμα στις ΗΠΑ για να αιτηθούν άσυλο.

"Οι ισχυρισμοί της διοίκησης Trump είναι απολύτως κενοί. Αυτή η σκληρή και αναίτια πρακτική επιβάλλεται όχι μόνο σε οικογένειες που διασχίζουν τα σύνορα παράτυπα, αλλά και σε όσους αναζητούν προστασία στα σημεία εισόδου. Η πλειοψηφία αυτών των οικογενειών ήρθε στις ΗΠΑ ψάχνοντας διεθνή προστασία από διώξεις και στοχευμένη βία στο Βόρειο Τρίγωνο, όπου οι κυβερνήσεις τους δεν θέλουν ή δεν μπορούν να τους προστατεύσουν ", δήλωσε η Guevara-Rosas.

Η Γραμματέας Εσωτερικής Ασφάλειας, Kirstjen Nielsen, αρνήθηκε ότι συμβαίνει η πολιτική διαχωρισμού των οικογενειών, αλλά η δήλωσή της τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους επιβεβαιώνει ότι όλη η πρόθεση ήταν να στοχεύσει οικογένειες: «Ψάχνουμε πολλούς τρόπους για να επιβάλουμε τους νόμους μας ώστε οι γονείς να αποθαρρύνονται να φέρνουν τα παιδιά τους εδώ». Ο προκάτοχός της John Kelly, ο οποίος είναι τώρα επικεφαλής του προσωπικού του Trump, πρότεινε την πολιτική αυτή ήδη από τον Μάρτιο του 2017 «προκειμένου να αποτρέψει» τις οικογένειες των μεταναστών και αιτούντων άσυλο από το να έρχονται στις ΗΠΑ.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως αυτοί οι οικογενειακοί διαχωρισμοί είναι μια κρίση που προκλήθηκε από την παρούσα κυβέρνηση. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ παίζει ένα άρρωστο παιχνίδι με τη ζωή αυτών των οικογενειών, ασκώντας πολιτική με μια σοβαρή και αυξανόμενη προσφυγική κρίση. Όπως έχουμε δει και με προηγούμενες μεταρρυθμίσεις μετανάστευσης από αυτή τη διοίκηση, οι αρχές επέλεξαν να στοχεύσουν τις ίδιες τις οικογένειες που αναζητούν ασφάλεια στις ΗΠΑ, αυξάνοντας το τραύμα και τον πόνο που έχουν ήδη βιώσει», δήλωσε η Erika Guevara-Rosas.

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τη διοίκηση να τερματίσει άμεσα αυτή την περιττή, καταστροφική και παράνομη πολιτική αναγκαστικού διαχωρισμού και να επανενώσει τις οικογένειες που έχουν ήδη χωριστεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Το προσωπικό της Διεθνούς Αμνηστίας διεξήγαγε πρόσφατα μια ερευνητική αποστολή στα νότια σύνορα των ΗΠΑ και στις προκαταρκτικές διαπιστώσεις επισήμανε ότι από το 2017, το Τμήμα Εσωτερικής Ασφάλειας διαχωρίζει ολοένα και περισσότερο τα παιδιά από τους γονείς ή τους κηδεμόνες τους, όταν οι οικογένειες αυτές ζητούν άσυλο. Η Διεθνής Αμνηστία θα δημοσιεύσει τα ευρήματά της σε έκθεση αργότερα αυτό το έτος.

Νωρίτερα φέτος, η Διεθνής Αμνηστία πραγματοποίησε εκστρατεία για την επανένωση τεσσάρων οικογενειών που χωρίστηκαν μεταξύ τους στα σύνορα, παραβιάζοντας την υφιστάμενη πολιτική του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας για τη διατήρηση των οικογενειών.

Η Διεθνής Αμνηστία καλεί συγκεκριμένα την κυβέρνηση των ΗΠΑ να:

1. Επανενώσει, το συντομότερο δυνατόν, τις οικογένειες που έχουν χωριστεί.

2. Σταματήσει τον αναγκαστικό διαχωρισμό των παιδιών από τους γονείς ή τους κηδεμόνες τους. Οι οικογένειες πρέπει να διατηρούνται μαζί σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα για την ενότητα της οικογένειας.

3. Να σταματήσει την παρατεταμένη κράτηση γονέων και κηδεμόνων που έφθασαν στις ΗΠΑ με παιδιά.

4. Να απορρίψει οποιαδήποτε αύξηση στη χρηματοδότηση σχετικά με τα κέντρα κράτησης για οικογένειες και παιδιά.

Για πρόσθετο ιστορικό, δείτε την έκθεση Διεθνούς Αμνηστίας του Ιούνιο του 2017 Αντικρίζοντας Τείχη, η οποία καταγράφει πώς οι αμερικανικές συνοριακές αρχές αρνούνταν συνήθως στους αιτούντες άσυλο τη δυνατότητα να ζητήσουν άσυλο στα σημεία εισόδου των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα μεγαλύτερες παράτυπες ροές αιτούντων άσυλο σε όλο το μήκος των συνόρων μεταξύ ΗΠΑ και Μεξικού.
https://www.amnesty.gr/news/press/article/20798/ipa-mexiko-i-epithesi-st...

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.