ΑΛΓΕΡΙΑ: BLOGGER ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΣ ΜΕ ΤΗ ΘΑΝΑΤΙΚΗ ΠΟΙΝΗ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Δημοσιεύθηκε στις 23 Μαΐου 2018, 10:39Εκτύπωση

Η δίκη ενός Αλγερινού blogger, ο οποίος αντιμετωπίζει τη θανατική ποινή για ψευδείς κατηγορίες για κατασκοπεία εξαιτίας των ηλεκτρονικών αναρτήσεών του, αμαυρώνει το ήδη υπάρχον βεβαρυμμένο μητρώο παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα, δήλωσε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία πριν από την έναρξη της ακρόασης του στις 24 Μαΐου.

Ο Merzoug Touati αντιμετωπίζει κατηγορίες εξαιτίας μίας ανάρτησής του στο Facebook και ενός βίντεο στο YouTube, με τις αρχές να ισχυρίζονται ότι υποκίνησε πολιτικές αναταραχές. Βρίσκεται υπό κράτηση από τον Ιανουάριο του 2017.

Η Διεθνής Αμνηστία εξέτασε τα δικαστικά έγγραφα που καταγράφουν ως «αποδεικτικά στοιχεία» τις αναρτήσεις που δημοσίευσε ο Touati πριν από τη διαγραφή του λογαριασμού του στο Facebook και του ιστότοπού του. Η οργάνωση διαπίστωσε ότι δεν υπήρξε υποκίνηση βίας ή διάδοσης μίσους, αλλά ότι αντιθέτως οι θέσεις του καλύπτονταν από την ελευθερία έκφρασης σε συσχετισμό με το έργο του ως πολίτης-δημοσιογράφος. Ως εκ τούτου, η Διεθνής Αμνηστία θεωρεί ότι ο Merzoug Touati είναι κρατούμενος συνείδησης που κρατείται επειδή απλώς εξέφρασε, ειρηνικά, τις απόψεις του.

«Κάθε μέρα που ο Merzoug Touati παραμένει στη φυλακή είναι άλλη μία μέρα ντροπής, αμαυρώνοντας περαιτέρω το μητρώο παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αλγερία. Είναι γελοίο ότι μια ανάρτηση στο Facebook όπου κάποιος εκφράζει ειρηνικά μία γνώμη μπορεί να οδηγήσει στη θανατική ποινή. Ο Touati αντιπροσωπεύει μία ολόκληρη γενιά της οποίας τα όνειρα έχουν διαψευσθεί, σε μια χώρα όπου η ελευθερία της έκφρασης έχει επανειλημμένα υπονομευθεί», δήλωσε η Heba Morayef, Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Η Αλγερία πρέπει αμέσως να απελευθερώσει τον Touati, έναν κρατούμενο συνείδησης, που βρίσκεται εν αναμονή της δίκης του επειδή απλά εξέφρασε τις απόψεις του στο διαδίκτυο.

— Heba Morayef

Ο Merzoug Touati κρατείται από τις 22 Ιανουαρίου 2017 στη φυλακή El Khemis στη βόρεια πόλη Béjaïa. Έχει κάνει τουλάχιστον τρεις απεργίες πείνας για να διαμαρτυρηθεί ενάντια στην εκτεταμένη κράτηση του. Η δίκη του έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει αύριο (Πέμπτη 24 Μαΐου).

Ο Merzoug Touati είναι πτυχιούχος πανεπιστημίου και ήταν άνεργος κατά τη σύλληψή του. Δεν συσχετιζόταν με κανένα πολιτικό κόμμα ή ένωση. Το 2015 άρχισε να διαχειρίζεται μια σελίδα στο Facebook και ένα blog που ονομαζόταν alhogra.com (έκτοτε έχουν διαγραφεί), γράφοντας κυρίως για τις πολιτικές και τις σχετικές με τα ανθρώπινα δικαιώματα εξελίξεις στην Αλγερία.

Κατά την ανάκριση του, ο Merzoug Touati είπε στον ανακριτικό δικαστή ότι οι συνεντεύξεις που είχε διεξάγει με διπλωμάτες, υπερασπιστές/τριες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ακτιβιστές/τριες από διαφορετικό θρησκευτικό και πολιτικό υπόβαθρο ήταν αποκλειστικά για λόγους τεκμηρίωσης για τα ηλεκτρονικά του άρθρα.

Ιστορικό

Η αστυνομία συνέλαβε τον Merzoug Touati στις 18 Ιανουαρίου 2017 αφού δημοσίευσε μια ανάρτησή του στο Facebook και μια βιντεοσκοπημένη συνέντευξη στο κανάλι του στο YouTube.

Στην πρώτη ανάρτησή του στις 2 Ιανουαρίου 2017 κάλεσε τους κατοίκους της Béjaïa να διαμαρτυρηθούν εναντίον ενός νέου οικονομικού νόμου. Στη δεύτερη ανάρτησή του στο YouTube στις 8 Ιανουαρίου 2017, ο Merzoug Touati πήρε συνέντευξη από έναν εκπρόσωπο του ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών, στο οποίο αμφισβητεί τις κατηγορίες από τις αρχές της Αλγερίας ότι οι ισραηλινές αρχές εμπλέκονταν στις διαδηλώσεις στην Αλγερία.

Στις 22 Ιανουαρίου 2017, ο ανακριτικός δικαστής στο δικαστήριο της Béjaïa διέταξε την προδικαστική κράτηση του Merzoug Touati, εν αναμονή της διερεύνησης των κατηγοριών εναντίον του, συμπεριλαμβανομένης της προτροπής στη βία και της κατασκοπείας.

Στις 24 Οκτωβρίου 2017, το Τμήμα Καταγγελιών του Δικαστηρίου της Béjaïa παρέπεμψε επισήμως την υπόθεση στο Ποινικό Δικαστήριο, κατηγορώντας τον Merzoug Touati με «υποκίνηση της ανάληψης όπλων κατά της κρατικής εξουσίας», «υποκίνηση σε μη ένοπλες συγκεντρώσεις», «κατασκοπεία με στόχο να βλάψει τους διπλωματικούς δεσμούς», καθώς και «υποκίνηση σε συγκεντρώσεις και συμβολικές καταλήψεις σε δημόσιους χώρους».

Τον Νοέμβριο του 2017, οι δικηγόροι υπεράσπισης άσκησαν έφεση ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου, αλλά τον Απρίλιο του 2018 ο Merzoug Touati ζήτησε από τους δικηγόρους του να αποσύρουν την έφεση φοβούμενος ότι θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο από την τελική ετυμηγορία του Ποινικού Δικαστηρίου.

Ο δικηγόρος του Merzoug Touati, Salah Dabouz, δήλωσε στη Διεθνή Αμνηστία ότι «η κράτηση του blogger έχει παραταθεί δύο φορές για τέσσερις μήνες, η δεύτερη εκ των οποίων έληξε στις 22 Ιανουαρίου 2018. Ωστόσο, ο ανακριτικός δικαστής δεν έδωσε εντολή για άλλη ανανέωση έκτοτε». Το άρθρο 59 του Συντάγματος της Αλγερίας ορίζει ότι η προσωρινή κράτηση πρέπει να αποτελεί εξαίρεση και ότι η αυθαίρετη σύλληψη τιμωρείται από το νόμο.

Η Διεθνής Αμνηστία αντιτίθεται στη θανατική ποινή σε όλες τις περιπτώσεις χωρίς εξαίρεση, ανεξάρτητα από τη φύση του εγκλήματος, τα χαρακτηριστικά του παραβάτη ή τη μέθοδο που χρησιμοποιεί το κράτος για να σκοτώσει τον φυλακισμένο. Η θανατική ποινή αποτελεί παραβίαση του δικαιώματος στη ζωή και την έσχατη σκληρή, απάνθρωπη και εξευτελιστική τιμωρία.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.