ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ: ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΛΑΣΠΟΛΟΓΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΡΙΩΝ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Δημοσιεύθηκε στις 19 Μαΐου 2018, 16:04Εκτύπωση

Σε μια τρομακτική εξέλιξη, οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας και τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης ξεκίνησαν χθες το βράδυ μια δημόσια εκστρατεία λασπολογίας προσπαθώντας να δυσφημήσουν έξι εξέχουσες υπερασπίστριες των δικαιωμάτων των γυναικών που κρατούνται ως «προδότριες» μετά τη σύλληψή τους αυτή την εβδομάδα, δήλωσε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία.

Μετά τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα), οι επίσημες δηλώσεις στα κρατικά μέσα ενημέρωσης κατηγόρησαν έξι ακτιβιστές/ριες και ένα άλλο άτομο για τη δημιουργία «κυψελών», οι οποίες αποτελούν απειλή για την κρατική ασφάλεια για την «επαφή τους με ξένους φορείς με στόχο την υπονόμευση της σταθερότητας και του κοινωνικού ιστού της χώρας». Ένα σχετικό hashtag που τις περιγράφει ως «πράκτορες των πρεσβειών» (“Agents of Embassies”), μαζί με μία εικόνα που δείχνει τα πρόσωπα των έξι ακτιβιστριών, κυκλοφορούν επίσης στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης.

Πολλοί πιστεύουν ότι η επίσημη δήλωση αναφέρεται απευθείας σε έξι διακεκριμένες υπερασπίστριες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συνελήφθησαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, τα ονόματα των οποίων δεν είχαν ανακοινωθεί δημόσια. Μεταξύ αυτών είναι η Loujain al-Hathloul, η γνωστή αγωνίστρια κατά της απαγόρευσης των γυναικών οδηγών στη Σαουδική Αραβία.

«Αυτή η εκστρατεία λασπολογίας είναι μια εξαιρετικά ανησυχητική εξέλιξη για τις γυναίκες υπερασπίστριες και τις ακτιβίστριες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σαουδική Αραβία. Τέτοιες κραυγαλέες τακτικές εκφοβισμού είναι εντελώς αδικαιολόγητες», δήλωσε η Samah Hadid, Διευθύντρια Εκστρατειών της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή

«Ο Πρίγκιπας Mohammad Bin Salman παρουσίασε τον εαυτό του ως «μεταρρυθμιστή», αλλά τέτοιες υποσχέσεις καταρρέουν εν μέσω της εντεινόμενης καταστολής των επικριτών του στο βασίλειο. Οι υποσχέσεις του δεν σημαίνουν τίποτα, εφόσον αυτές που αγωνίστηκαν για το δικαίωμα οδήγησης βρίσκονται τώρα στη φυλακή επειδή μάχονταν ειρηνικά για την ελευθερία της κυκλοφορίας και την ισότητα.

«Καλούμε την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ακτιβιστριών που εξακολουθούν να κρατούνται εξαιτίας του έργου τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Οι υπερασπίστριες των δικαιωμάτων των γυναικών στην φυλακή

Πολλές από τις υπερασπιστριές των δικαιωμάτων των γυναικών έχουν αγωνιστεί ενάντια στη μακροχρόνια απαγόρευση των γυναικών οδηγών στη Σαουδική Αραβία. Η απαγόρευση πρόκειται να αρθεί τον επόμενο μήνα, με τις άδειες να εκδίδονται από τις 24 Ιουνίου.

Η Loujain al-Hathloul είναι γνωστή για την εκστρατεία της κατά της απαγόρευσης. Συνελήφθη στο σπίτι της το βράδυ της Τρίτης 15 Μαΐου και παραμένει ασαφές το γιατί συνελήφθη.

«Φαίνεται ότι η Loujain al-Hathloul βρίσκεται στο στόχαστρο για άλλη μια φορά για το ειρηνικό της έργο και επειδή μιλάει για τα δικαιώματα των γυναικών, τα οποία υπονομεύονται σταθερά στη Σαουδική Αραβία», δήλωσε η Samah Hadid.

«Η Σαουδική Αραβία δεν μπορεί να συνεχίσει να δηλώνει δημόσια ότι στηρίζει τα δικαιώματα των γυναικών και άλλες μεταρρυθμίσεις, ενώ παράλληλα στοχοποιεί γυναίκες υπερασπίστριες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ακτιβίστριες για την ειρηνική άσκηση των δικαιωμάτων τους στην ελευθερία έκφρασης, του συνεταιρίζεσθαι και του συνέρχεσθαι».

Η Iman al-Nafjan είναι μία αφοσιωμένη υπερασπίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και blogger, η οποία ήταν μία από τις κορυφαίες αγωνίστριες για το δικαίωμα οδήγησης. Έγραψε ένα blog για την Αμνηστία για το θέμα αυτό το 2013. Η Aziza al-Yousef είναι επίσης κορυφαία αγωνίστρια για το δικαίωμα οδήγησης και τον τερματισμό του συστήματος ανδρικής κηδεμονίας στη Σαουδική Αραβία. Και οι δύο γυναίκες αψήφησαν ενεργά την απαγόρευση οδήγησης στο Ριάντ το 2013 και έχουν προηγουμένως παρενοχληθεί και ανακριθεί για το έργο τους και για τον ακτιβισμό για τα δικαιώματα των γυναικών στη χώρα. Η Δρ Aisha al-Manea, δικηγόρος και υπερασπίστρια των δικαιωμάτων των γυναικών, έχει επίσης αγωνιστεί για το δικαίωμα των γυναικών να οδηγούν στη Σαουδική Αραβία από τις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Ο Δρ Ibrahim al-Modeimigh είναι δικηγόρος και υποστηρικτής των δικαιωμάτων των γυναικών. Ο Mohammad al-Rabea είναι ακτιβιστής νεολαίας που ξεκίνησε ένα χώρο λογοτεχνίας για νέους άνδρες και γυναίκες στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, το Ριάντ.

 

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.