ΙΣΡΑΗΛ/ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ: Η ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΒΙΑΣ ΣΤΗ ΓΑΖΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΑΠΟΤΡΟΠΑΙΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ

Δημοσιεύθηκε στις 14 Μαΐου 2018, 11:14Εκτύπωση

Αποκρινόμενος στις αναφορές πως δεκάδες Παλαιστίνιοι δολοφονήθηκαν και εκατοντάδες άλλοι τραυματίστηκαν από τον Ισραηλινό στρατό κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στο τείχος που χωρίζει τη Γάζα από το Ισραήλ, ο Philip Luther, Διευθυντής Έρευνας και Θεσμικής Πίεσης της Διεθνούς Αμνηστίας για την Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, είπε:

«Αυτό είναι ένα ακόμα άθλιο παράδειγμα προσφυγής στην υπέρμετρη βία και τη χρήση αληθινών σφαιρών με απαράδεκτο τρόπο εκ μέρους του ισραηλινού στρατού. Πρόκειται για παραβίαση των προτύπων διεθνούς δικαίου και σε ορισμένες περιπτώσεις ισοδυναμεί με αυτό που φαίνεται να είναι ανθρωποκτονίες από πρόθεση, οι οποίες συνιστούν εγκλήματα πολέμου.

 «Οι σημερινές εικόνες από τη Γάζα είναι εξαιρετικά ανησυχητικές και καθώς η βία έχει ξεφύγει κάθε ελέγχου, οι Ισραηλινές αρχές πρέπει να περιορίσουν τον στρατό για να αποφύγουν περαιτέρω ανθρώπινες απώλειες και σοβαρούς τραυματισμούς.

Μόλις τον τελευταίο μήνα, η Διεθνής Αμνηστία κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να επιβάλει εμπάργκο όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού στο Ισραήλ. Οι αυξανόμενες δολοφονίες και τραυματισμοί σήμερα κάνουν την ανάγκη να επιβληθεί ένα εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ πιο επιτακτική από ποτέ.

 «Ακόμη και αν ορισμένοι διαδηλωτές προσέφυγαν σε κάποια μορφή βίας, αυτό δεν δικαιολογεί τη χρήση αληθινών σφαιρών.

Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τα πυροβόλα όπλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για προστασία από επικείμενες απειλές θανάτου ή σοβαρού τραυματισμού».

Οι πιο πρόσφατες ιατρικές γνωματεύσεις από τη Γάζα σήμερα δείχνουν πως δεκάδες άνθρωποι πυροβολήθηκαν στο κεφάλι ή στο θώρακα. Η Διεθνής Αμνηστία δημοσίευσε έρευνα τον περασμένο μήνα όπου τεκμηρίωσε πως ο Ισραηλινός στρατός σκότωσε και τραυμάτισε διαδηλωτές, οι οποίοι δεν αποτελούσαν καμία άμεση απειλή γι’ αυτούς.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.