ΙΣΡΑΗΛ/ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ: ΟΙ ΙΣΡΑΗΛΙΝΕΣ ΑΡΧΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΚΤΙΒΙΣΤΡΙΑ AHED TAMIMI

Δημοσιεύθηκε στις 13 Φεβρουαρίου 2018, 11:19Εκτύπωση

Οι ισραηλινές αρχές πρέπει να απελευθερώσουν άμεσα τη 17χρονη ακτιβίστρια Ahed Tamimi, καθώς η συνεχιζόμενη κράτησή της αποτελεί μια απεγνωσμένη προσπάθεια εκφοβισμού των παιδιών από την Παλαιστίνη, τα οποία τολμούν να αντισταθούν στις κατοχικές δυνάμεις, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία.

Η Ahed Tamimi θα βρεθεί σήμερα στο στρατοδικείο ανηλίκων στην πόλη Ofer, στην κατεχόμενη περιοχή της Δυτικής Όχθης. Η ίδια κατηγορείται για διακεκριμένη επίθεση, εξαιτίας ενός βίντεο που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το οποίο την δείχνει να σπρώχνει, να χαστουκίζει και να κλοτσάει δύο ισραηλινούς στρατιώτες στο χωριό της στις 15 Δεκεμβρίου.

«Η συνεχής άρνηση της απελευθέρωσης της Ahed Tamimi από την ημέρα της σύλληψής της στις 19 Δεκέμβρη, δηλώνει πως οι ισραηλινές αρχές περιφρονούν ξεκάθαρα και καταπατούν τις υποχρεώσεις τους στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου για να προστατεύουν τα παιδιά», δήλωσε η Magdalena Mughrabi, Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Μέση Ανατολή και την Αφρική.

«Ως ένα άοπλο κορίτσι, η Ahed δεν αποτέλεσε ποτέ πραγματική απειλή για τους πάνοπλους ισραηλινούς στρατιώτες και τίποτα απ’ όλα όσα έκανε δεν δικαιολογεί την συνεχιζόμενη κράτησή της ή τις επιθετικές μορφές ανάκρισης, στις οποίες υποβλήθηκε τις πρώτες δύο βδομάδες της κράτησής της».

«Ωστόσο, οι ισραηλινές αρχές απαντούν στις πράξεις αντίστασης ενός παιδιού από την Παλαιστίνη, με μέτρα εντελώς δυσανάλογα της πράξης της», είπε η Magdalena Mughrabi

Σύμφωνα με τη Συνθήκη για τα Δικαιώματα του Παιδιού, στην οποία το Ισραήλ είναι συμβαλλόμενο μέρος, η σύλληψη, κράτηση ή φυλάκιση ενός παιδιού πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο ως έσχατη λύση και για όσο το δυνατόν μικρότερο χρονικό διάστημα.

Η Ahed Tamimi πέρασε τα 17α γενέθλιά της στη φυλακή, ενώ εάν καταδικαστεί  μπορεί να αναγκαστεί να περάσει έως και 10 χρόνια στη φυλακή. Η δίκη της αναμένεται να κρατήσει πολλούς μήνες

Υπόβαθρο

Οι ισραηλινές αρχές διώκουν εκατοντάδες παιδιά από την Παλαιστίνη κάθε χρόνο σε στρατοδικεία ανηλίκων, τα οποία συλλαμβάνουν συχνά σε νυχτερινές επιδρομές και τα υποβάλλουν σε διάφορες συνθήκες κακομεταχείρισης: τους δένουν τα μάτια, τα απειλούν, τα βάζουν σε απομόνωση και τα ανακρίνουν χωρίς την παρουσία των γονέων ή των κηδεμόνων τους. Σύμφωνα με στοιχεία τοπικών οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων , υπολογίζεται πως αυτή τη στιγμή κρατούνται περίπου 350 παιδιά στις ισραηλινές φυλακές και κέντρα κράτησης.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.