ΙΣΡΑΗΛ/ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΑ ΕΔΑΦΗ: ΝΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΕΙ ΑΜΕΣΑ Η AHED TAMINI

Δημοσιεύθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2018, 13:19Εκτύπωση

Ένα ισραηλινό δικαστήριο αποφάσισε χθες να παραμείνει υπό κράτηση μέχρι το τέλος της δίκης της η 16χρονη Ahed Tamini, η οποία κατηγορείται με διακεκριμένη επίθεση σε στρατιώτες και υποκίνηση βίας. Η Magdalena Mughrabi, Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Διεθνούς Αμνηστίας για την Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική  δήλωσε τα εξής:

«Η συνεχιζόμενη κράτηση της Ahed Tamini είναι αδικαιολόγητη. Στο βίντεο με το περιστατικό φαίνεται ξεκάθαρα πως ελάχιστα απείλησε τον στρατιώτη που χαστούκισε, αφού αυτός ήταν  πάνοπλος. Η συνεχιζόμενη κράτησή της είναι εξωφρενικά υπερβολική σε σχέση με αυτό που έκανε και τελείως ακατάλληλη για ένα παιδί. Καλούμε τις ισραηλινές αρχές να την απελευθερώσουν άμεσα.

 Η κατ’ εξακολούθηση κράτηση της Ahed Tamini και η εκδίκαση της υπόθεσή της σε στρατιωτικό δικαστήριο αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της θεσμικής διάκρισης που υφίστανται όσα παιδιά από την Παλαιστίνη  αναπτύξουν ακτιβιστική δράση ενάντια στην ισραηλινή κατοχή και φανερώνει το πώς παραβιάζει το Ισραήλ τις διεθνείς υποχρεώσεις του στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των παιδιών.Θα πάρα πολύ άδικο να τιμωρηθεί  η Ahed με φυλάκιση  εξαιτίας της ακτιβιστικής της δράσης ενάντια στις τεκμηριωμένα καταπιεστικές συνθήκες κατοχής που επικρατούν στην περιοχή».

Σύμφωνα με το δικηγόρο της , η Ahed έχει υπομείνει επιθετικές μορφές ανάκρισης, ακόμα και κατά τη διάρκεια της νύχτας καθώς και απειλές εναντίον της οικογένειάς της από τους ανακριτές.

Υπόβαθρο

Η Ahed Tamini συνελήφθη στις 19 Δεκεμβρίου 2016, έπειτα από online ανάρτηση του υλικού με τον διαπληκτισμό από την μητέρα της Nariman Tamini, η οποία είναι επίσης γνωστή ακτιβίστρια. Η Nariman συνελήφθη αργότερα την ίδια μέρα, ενώ η  Nour, ξαδέρφη της Ahed, συνελήφθη το επόμενο πρωί. Η Ahed ήρθε αντιμέτωπη με τους στρατιώτες στο Nabi Saleh κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων ενάντια στην πρόσφατη απόφαση του Πρόεδρου των Η.Π.Α Donald Trump να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Το συμβάν έλαβε χώρα την ίδια μέρα που ο Mohammad Tamimi , o 15χρονος ξάδερφος της Ahed ,πυροβολήθηκε στο κεφάλι από κοντινή απόσταση από πλαστική σφαίρα ισραηλινού στρατιώτη και τραυματίστηκε βαριά.  Η δίκη της Ahead αναβλήθηκε και θα γίνει στις 6 Φεβρουαρίου.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.