ΙΣΡΑΗΛ: ΝΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΕΙ Η ΑΚΤΙΒΙΣΤΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ AHED TAMIMI

Δημοσιεύθηκε στις 15 Ιανουαρίου 2018, 13:37Εκτύπωση

Οι ισραηλινές αρχές πρέπει να αποφυλακίσουν την 16χρονη παλαιστίνια ακτιβίστρια, η οποία αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 10 ετών, μετά από μια διαμάχη με ισραηλινούς στρατιώτες στην κατεχόμενη περιοχή της Δυτικής Όχθης τον περασμένο μήνα, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία καθώς η Ahed παρουσιάστηκε σήμερα στο δικαστήριο.

Η Ahed Tamimi θα βρεθεί ενώπιον του στρατοδικείου Ofer στην Κατεχόμενη Δυτική Όχθη, κατηγορούμενη για επίθεση και 11 άλλες κατηγορίες εξαιτίας ενός βίντεο που τη δείχνει να χαστουκίζει, να σπρώχνει και να κλωτσάει δύο ισραηλινούς στρατιώτες στο χωριό της, το Nabi Saleh ,στις 15 Δεκεμβρίου, το οποίο κυκλοφόρησε στο Facebook.

«Τίποτα που έχει κάνει η Ahed Tamimi δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη συνεχιζόμενη κράτηση ενός 16χρονου κοριτσιού. Οι αρχές του Ισραήλ πρέπει να την απελευθερώσουν χωρίς καθυστέρηση. Η σύλληψη και η τιμωρία ενός άοπλου νέου κοριτσιού για επίθεση σε δύο οπλισμένους στρατιώτες που φορούσαν προστατευτικό εξοπλισμό είναι εντελώς δυσανάλογη καθώς το οπτικόακουστικό υλικό δείχνει ότι δεν αποτελούσε απειλή», δήλωσε η Magdalena Mughrabi, Επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

«Η σύλληψη της Ahed Tamimi που ακολούθησε καθώς και η δίκη της στο στρατοδικείο αποκαλύπτει την μεροληπτική αντιμετώπιση των ισραηλινών αρχών σε παιδιά από την Παλαιστίνη που τολμούν να αντιστέκονται στη συνεχιζόμενη, και συχνά βίαιη, καταπίεση από τις δυνάμεις κατοχής».

Η Ahed Tamimi συνελήφθη στις 19 Δεκεμβρίου μαζί με τη μητέρα της, Nariman Tamimi, και τη ξαδέλφη της Nour Tamim, αφού η Nariman, επίσης ακτιβίστρια, δημοσίευσε υλικό στο διαδίκτυο. Η Ahed αντιμετώπισε τους στρατιώτες κατά τη διάρκεια μιας διαμαρτυρίας στο χωριό Nabi Saleh ενάντια στην πρόσφατη απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Το συμβάν έλαβε χώρα την ίδια μέρα που ο ξάδελφος της Ahed, Mohammad Tamimi, χτυπήθηκε στο κεφάλι από κοντινή απόσταση από μία πλαστική σφαίρα ενός ισραηλινού στρατιώτη. Η οικογένεια του είπε στην Διεθνή Αμνηστία πως χρειάστηκε να υποβληθεί σε χειρουργείο προκειμένου να αφαιρεθεί κομμάτι από το αριστερό μέρος του κρανίου του.

Το βίντεο δείχνει τους στρατιώτες, οι οποίοι στεκόντουσαν οπλισμένοι στην άκρη της μπροστινής αυλής του σπιτιού της οικογένειας , να είναι σε θέση να αντικρούσουν  τα χαστούκια και τις κλωτσιές της Ahed.

Ωστόσο, το βίντεο εξόργισε πολλούς ισραηλινούς, με τον Υπουργό Παιδείας Naftali Bennet να λέει στο Ραδιόφωνο του Στρατού πως οι τρεις γυναίκες «θα πρέπει να τελειώσουν τις ζωές τους στη φυλακή».

Τέσσερις μέρες μετά το συμβάν, η Ahed και η Nariman, 42 ετών, συνελήφθησαν από Ισραηλινούς στρατιώτες στο σπίτι τους. Η Nour, 21 ετών, συνελήφθη την επόμενη μέρα αλλά έκτοτε αφέθηκε ελεύθερη με εγγύηση.

Στις 1 Ιανουαρίου, η Ahed και η Nariman κατηγορήθηκαν για διακεκριμένη επίθεση σε στρατιώτες και παρεμπόδιση στρατιωτών να εκτελέσουν τα καθήκοντα τους. Η Ahed τώρα αντιμετωπίζει συνολικά 12 κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της υποκίνησης μίσους στα μέσα μαζικής δικτύωσης και κατηγορίες που σχετίζονται με άλλες πέντε διενέξεις με ισραηλινούς στρατιώτες που υποτίθεται ότι έχουν συμβεί τα περασμένα δύο χρόνια.

Σύμφωνα με τη Συνθήκη για τα Δικαιώματα του Παιδιού, στην οποία το Ισραήλ είναι συμβαλλόμενο μέρος, η σύλληψη, κράτηση ή φυλάκιση ενός παιδιού πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο ως έσχατη λύση και για όσο το δυνατόν μικρότερο χρονικό διάστημα.

«Το Ισραήλ καταπατάει ξεκάθαρα τις υποχρεώσεις του στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου για την προστασία των παιδιών από υπερβολικά σκληρές καταδίκες», είπε η Magdalena Mughrabi.

«Θα ήταν μια θλιβερή παρωδία της δικαιοσύνης εάν η πράξη αντίστασης της Ahed Tamimi ενάντια σε μία συνεχιζόμενη καταπίεση της επιφέρει μια μακρά ποινή φυλάκισης , μετά από μια δίκη σε στρατοδικείο που δεν τηρεί τα βασικά πρότυπα για μια δίκαιη δίκη».

Ο ισραηλινός στρατός διώκει εκατοντάδες παιδιά από την Παλαιστίνη σε στρατοδικεία ανηλίκων κάθε χρόνο, συχνά συλλαμβάνοντας τα σε νυχτερινές επιδρομές και υποβάλλοντας τα συστηματικά σε κακομεταχείριση, η οποία περιλαμβάνει το δέσιμο των ματιών τους, απειλές, σκληρές ανακρίσεις χωρίς την παρουσία των δικηγόρων τους ή της οικογένειάς τους, απομόνωση και κάποιες φορές φυσική βία. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται περίπου 350 παιδιά από την  Παλαιστίνη σε ισραηλινές φυλακές και κέντρα κράτησης, σύμφωνα με τοπικές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο δικηγόρος της Ahed είπε πως έχει αντιμετωπίσει μακριές και επιθετικές συνεδρίες ανάκρισης, συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας, και έχει δεχθεί απειλές εναντίον μελών της οικογένειας της από τους ανακριτές.

Σύμφωνα με την οικογένεια της, η Ahed έχει επίσης υποστεί πολλές και εξαντλητικές μεταφορές από τη φυλακή στο δικαστήριο μαζί με άλλα παιδιά - κρατούμενους, χωρίς πρόσβαση σε τουαλέτα.

Η Nour απελευθερώθηκε στις 5 Ιανουαρίου, αναμένοντας τη δίκη με εγγύηση 5.000 ισραηλινών shekels ( περίπου 1,400 δολαρίων)

Επίσης αυτή την εβδομάδα, απαγορεύτηκε στον πατέρα της Ahed, Bassem Tamimi, πρώην κρατούμενο συνείδησης της Διεθνούς Αμνηστίας, να ταξιδέψει στο εξωτερικό.  Οι αρχές του Ισραήλ έχουν επίσης απειλήσει άλλα 20 μέλη της οικογένειας της Tamimi ότι μπορεί να τους απαγορευτεί να μείνουν στο χωριό τους, Nabi Saleh.

 

Υπόβαθρο

Σύμφωνα με την Υπεράσπιση των Παιδιών της Παλαιστίνης (Defense for Children Palestine - DCI), περίπου 500-700 παιδιά από την Παλαιστίνη από την κατεχόμενη περιοχή της Δυτικής Όχθης διώκονται κάθε χρόνο σε ισραηλινά στρατιωτικά δικαστήρια ανηλίκων με εντολές του ισραηλινού στρατού.

Αυτές οι στρατιωτικές εντολές δίνονται μέσα από τα στρατιωτικά δικαστήρια και πολλές ποινικοποιούν ειρηνικές δραστηριότητες όπως η ειρηνική πολιτική έκφραση ή η οργάνωση και η παρουσία σε διαμαρτυρίες χωρίς πρότερη άδεια από έναν Ισραηλινό αξιωματικό.

Οι δικαστές και η εισαγγελία είναι κομμάτι του ισραηλινού στρατού, και η δικαιοδοσία του Ισραηλινού στρατοδικείου ποτέ δεν επιβάλλεται στους Ισραηλινούς εποίκους που διαμένουν στη Δυτική Όχθη, οι οποίοι υπόκεινται στην ισραηλινή αστική νομοθεσία. Περιστατικά βίας των εποίκων στη Δυτική Όχθη συνήθως μένουν ατιμώρητα, ενώ οι Παλαιστίνιοι είναι διαρκώς στοχοποιημένοι και συλλαμβάνονται.

Το μικρό χωριό του Nabi Saleh, το οποίο βρίσκεται στα βορειο-δυτικά της Ramallah στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, έχει από το 2009 βρεθεί στο κέντρο των διαμαρτυριών τις Παρασκευές ενάντια στην ισραηλινή κατοχή, στην κλοπή της γης και στην απώλεια των υδάτινων πόρων της κοινότητας. Ο ισραηλινός στρατός συστηματικά χρησιμοποιεί υπερβολική βία ενάντια στους διαδηλωτές και τους υποστηρικτές τους και έχουν σε πολλές περιπτώσεις καταστρέψει εσκεμμένα ιδιωτική περιουσία. Από το 2009, τρεις κάτοικοι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινούς στρατιώτες, ενώ εκατοντάδες έχουν υποφέρει τραυματισμούς που έχουν προκληθεί από πυρομαχικά, μεταλλικές σφαίρες με επικάλυψη πλαστικού και δακρυγόνα.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.