ΙΡΑΝ: ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΔΙΑΡΚΗΣ ΚΑΙ ΑΝΕΛΕΗΤΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΕΡΕΥΝΗΘΟΥΝ ΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΤΩΝ

Δημοσιεύθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2018, 15:06Εκτύπωση

Οι ιρανικές αρχές πρέπει να διασφαλίσουν το δικαίωμα στην ειρηνική διαμαρτυρία, να διερευνήσουν καταγγελίες για παράνομη χρήση πυροβόλων εναντίον άοπλων διαδηλωτών από τις δυνάμεις ασφαλείας καθώς και να προστατέψουν εκατοντάδες κρατούμενους από βασανιστήρια και άλλων μορφών κακομεταχείρισης, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία σήμερα, εν μέσω ανησυχιών ότι εντείνεται η καταστολή ενάντια στις διαδηλώσεις που επεκτείνονται στο Ιράν από την περασμένη εβδομάδα.

Επίσημες δηλώσεις έχουν επιβεβαιώσει ότι τουλάχιστον 22 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων δύο φρουρών ασφαλείας, έχουν σκοτωθεί από τις 28 Δεκεμβρίου, όταν χιλιάδες Ιρανοί ξεκίνησαν να συρρέουν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για τη φτώχεια, τη διαφθορά και την πολιτική καταπίεση και τον αυταρχισμό.

«Οι αξιωματούχοι επιβολής του νόμου έχουν το δικαίωμα να υπερασπιστούν τον εαυτό τους, και έχουν καθήκον να προστατεύουν την ασφάλεια του λαού. Ωστόσο, αναφορές για χρήση πυροβόλων εναντίον άοπλων διαδηλωτών από δυνάμεις ασφαλείας είναι βαθιά ανησυχητικές  και αντιβαίνουν τις υποχρεώσεις του Ιράν για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιώωμάτων με βάση το διεθνές δίκαιο», είπε ο Philip Luther, Διευθυντής Έρευνας και Θεσμικής Πίεσης της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

«Η ιρανική κυβέρνηση πρέπει να διεξάγει άμεσα μια αποτελεσματική και ανεξάρτητη έρευνα σχετικά με τους θανάτους και άλλες καταγγελίες για κατάχρηση εξουσίας ή αναίτιας βίας, και να φέρει αντιμέτωπους με τη δικαιοσύνη όλους όσοι ευθύνονται για τις καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα ΜΜΕ, έχουν δημοσιευτεί βίντεο και μαρτυρίες από αυτόπτες μάρτυρες που είτε δείχνουν είτε περιγράφουν αστυνομικές ή άλλες δυνάμεις ασφαλείας να χρησιμοποιούν υπερβολική και αναίτια βία σε πορείες, συμπεριλαμβανομένης και εκτόξευσης πυρομαχικών σε άοπλους, να χτυπούν διαδηλωτές με γκλομπ και να χρησιμοποιούν δακρυγόνα αέρια και εκτοξευτήρες νερού για να διαλύσουν τις διαδηλώσεις. Η Διεθνής Αμνηστία δεν έχει καταφέρει να επιβεβαιώσει τα βίντεο και τις μαρτυρίες.

Εκατοντάδες σε κίνδυνο βασανιστηρίων

Πάνω από χίλιοι άνθρωποι έχουν συλληφθεί και κρατούνται σε φυλακές γνωστες για βασανιστήρια και άλλες μορφές κακομεταχείρισης μέσα στις επτά μέρες που πέρασαν, με πολλούς να τους έχουν αρνηθεί την πρόσβαση σε δικηγόρους αλλά και την επαφή με τις οικογένειές τους.

Το Πρακτορείο Ενημέρωσης για τους Ακτιβιστές των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρει ότι μόνο στην φυλακή Evin της Τεχεράνης, οι αρχές έχουν καταγράψει τουλάχιστον 423 κρατούμενους μεταξύ της 31ης Δεκέμβρη και της 1ης Ιανουαρίου.

Πολλοί από τους εκατοντάδες κρατούμενους πιστεύεται πως κρατούνται σε συνθήκες υπερπληθυσμού και στη ‘’μονάδα καραντίνας’’ της φυλακής Evin, η οποία έχει χωρητικότητα περίπου 180 ανθρώπων.

Η μονάδα καραντίνας είναι ο χώρος στον οποίο βρίσκονται συχνά αμέσως μετά από τη σύλληψη τους οι κρατούμενοι, όπου υποβάλλονται σε ελέγχους προκειμένου να διαπιστωθεί εάν μεταφέςρουν ναρκωτικά ή μολύνσεις πριν μεταφερθούν στους γενικούς θαλάμους. Κάποιοι έχουν μεταφερθεί σε τμήματα της φυλακής που διοικούνται από Φρουρούς της Επανάστασης ή από το Υπουργείο Πληροφοριών.

Οι Ιρανικές αρχές έχουν ένα φριχτό ιστορικό διεξαγωγής μαζικών αυθαίρετων συλλήψεων ειρηνικών διαδηλωτών. Δεδομένης της ανησυχητικής κλίμακας του τωρινού κύματος συλλήψεων, είναι πολύ πιθανό πολλοί από αυτούς που κρατούνται να είναι ειρηνικοί διαδηλωτές οι οποίοι έχουν συλληφθεί αυθαίρετα και τώρα βρίσκονται σε φυλακές. Οι συνθήκες στις φυλακές αυτές είναι δυσχερείς και τα βασανιστήρια αποτελούν το σύνηθες εργαλείο απόσπασης ομολογιών και τιμωρίας αντιρρησιών.

Philip Luther, Διευθυντής Έρευνας και Θεσμικής Πίεσης της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική

«Οι ιρανικές αρχές πρέπει να διασφαλίσουν ότι όλοι όσοι κρατούνται μόνο για ειρηνική συμμετοχή σε πορείες, όσοι δήλωσαν την υποστήριξη τους σε αυτές ή όσοι άσκησαν κριτική στις αρχές πρέπει να απελευθερωθούν άμεσα και άνευ όρων. Όλοι οι κρατούμενοι πρέπει να προστατευτούν από τα βασανιστήρια και άλλες μορφές κακομεταχείρισης».

Οι περισσότερες από τις πορείες ήταν ειρηνικές, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις υπήρξαν βίαια ξεσπάσματα από διαδηλωτές, συμπεριλαμβανομένων περιστατικών ρίψης πετρών, εμπρησμοί και άλλες καταστροφές σε κτήρια, οχήματα και άλλη ιδιωτική περιουσία.

«Όσοι είναι ύποπτοι για αξιόποινη συμπεριφορά πρέπει άμεσα να κατηγορηθούν με την αντίστοιχη αναγνωρισμένη ποινή και να δικαστούν σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα ή να απελευθερωθούν. Η νομική τους κατάσταση και οι κατηγορίες που τους βαραίνουν πρέπει να γνωστοποιούνται άμεσα στις οικογένειές τους», δήλωσει ο Phillip Luther.

Επιθετική ρητορική

Παρά τη διαβεβαίωση του Προέδρου Hassan Rouhani την Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2017, ότι οι διαδηλωτές έχουν το δικαίωμα να επικρίνουν την κυβέρνηση, η μετέπειτα ρητορική των αρχών υποδεικνύει ότι σκοπεύουν να απαντήσουν στην αναταραχή αυτή με έναν ανελέητο τρόπο.

 Στις 1 Ιανουαρίου, ο Πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου Chief Sadegh Larijani απαίτησε μία «δυναμική προσέγγιση από όλους τους κατήγορους».

Στις 2 Ιανουαρίου, ο Επικεφαλής του Επαναστατικού Δικαστηρίου της Τεχεράνης Mousa Ghanzafar Abadi, προειδοποίησε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών είχε κηρύξει τις διαμαρτυρίες παράνομες και ότι όσοι θα συνεχίσουν να συμμετέχουν και να στηρίζουν τις διαμαρτυρίες θα αντιμετωπίσουν σοβαρές ποινές. Απείλησε ότι οι υπαίτιοι των διαμαρτυριών θα κατηγορηθούν για εχθρότητα κατά του Θεού (moharebeh), κάτι που τιμωρείται με θάνατο, «καθώς συνδέονται με ξένες μυστικές υπηρεσίες και εφαρμόζουν την πολιτική ατζέντα τους».

Την ίδια μέρα, ο Ανώτατος Αρχηγός του Ιράν, Sayed Ali Khamenei κατηγόρησε τους «εχθρούς της χώρας» για το ξέσπασμα των διαμαρτυριών.

Στις 3 Ιανουαρίου, ο Ιρανός Υπουργός Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνίας, Mohammad Javad Azari Jahromi δήλωσε πως η δημοφιλής πλατφόρμα μηνυμάτων Telegram θα παραμείνει μπλοκαρισμένη εκτός αν συμφωνηθεί να απομακρυνθεί «τρομοκρατικό περιεχόμενο».

Ο Πρόεδρος της Telegram έχει δηλώσει πως αρνήθηκε το αίτημα των αρχών να κλείσουν τα κανάλια που προωθούν ειρηνικά και υποστηρίζουν τις διαμαρτυρίες. Η εφαρμογή του Instagram, το γνωστό μέσο μαζικής δικτύωσης παραμένει επίσης μπλοκαρισμένη. Στις 30 Δεκεμβρίου ο Υπουργός Jahromi είχε πει πως ο αποκλεισμός στην πρόσβαση στην Telegram και το Instagram που ξεκίνησε εκείνη τη μέρα είναι προσωρινή.

Οι αρχές έχουν επιθετική ρητορική που συνοδεύεται από κανάλια φιλικά προς την κυβέρνηση, τα οποία δημοσιεύουν μια λίστα διαδηλωτών που καταζητούνται με τα πρόσωπα τους να φαίνονται, καλώντας το κοινό να τους ταυτοποιήσει και να τους αναφέρουν στις αρχές.

 «Η κορύφωση του συνεχούς εκφοβισμού των διαδηλωτών και οι κατάφωρα δυσανάλογοι περιορισμοί στο δικαίωμα της ελευθερίας στην έκφραση μέσω διαδικτύου τις περασμένες μέρες ενισχύει τους φόβους ότι οι αρχές του Ιράν ίσως καταφύγουν σε συνεχώς αυξανόμενες σκληρές τακτικές για να διαλύσουν όσους διαφωνούν», δήλωσε ο Philip Luther.

«Η ειρηνική διαδήλωση αποτελεί ένα δικαίωμα και πολλοί άνθρωποι στο Ιράν επιθυμούν να το εξασκήσουν. Αντί να επιλέγουν την καταστολή και το να προσάπτουν παράλογες κατηγορίες στους διαδηλωτές για συμπαιγνίες και ενορχηστρώσεις συνωμοσιών με άλλες χώρες, οι αρχές του Ιράν πρέπει να σκεπτούν το δικό τους ιστορικό αποτυχίας στο να σεβαστούν πληθώρα πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων».

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.