ΗΠΑ: Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗΣ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ ΕΙΝΑΙ «ΑΠΕΡΙΣΚΕΠΤΗ» ΚΑΙ ΥΠΟΝΟΜΕΥΕΙ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΩΝ

Δημοσιεύθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2017, 14:24Εκτύπωση

Καταδικάζοντας τη σημερινή ανακοίνωση του Προέδρου των Η.Π.Α., Ντόναλντ Τραμπ, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν την ενοποιημένη Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και θα μεταφέρουν την πρεσβεία τους εκεί, ο Raed Jarrar, Διευθυντής για ζητήματα της Μέσης Ανατολής του τμήματος των Η.Π.Α. της Διεθνούς Αμνηστίας, δηλώνει τα εξής:

«Αυτή είναι μια απερίσκεπτη και προκλητική απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ που υπονομεύει ακόμη περισσότερο τα ανθρώπινα δικαιώματα των Παλαιστίνιων και είναι πιθανό να αναζωπυρώσει εντάσεις σ’ ολόκληρη την περιοχή».

«Με την αναγνώριση της ενοποιημένης Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ και την ανακοίνωση της μεταφοράς της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ, ο Πρόεδρος Τραμπ έχει δείξει για ακόμη μια φορά την κατάφωρη περιφρόνηση του για το διεθνές δίκαιο».

«Υπάρχει διεθνής συναίνεση συμπεριλαμβανομένων πολλών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε., σχετικά με το παράνομο της Ισραηλινής προσάρτησης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ . Με αυτή την κίνηση οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής παραβιάζουν τις δικές τους διεθνείς νομικές υποχρεώσεις να μην αναγνωρίζουν ή βοηθούν παράνομες καταστάσεις και να διασφαλίζουν τον σεβασμό στις Συμβάσεις της Γενεύης».

«Καμία χώρα στον κόσμο δεν αναγνωρίζει την Ισραηλινή προσάρτηση της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, καθιστώντας την απόφαση να παράσχουν οι Η.Π.Α. αναγνώριση, βαθιά προβληματική. Όχι μόνο αυτή η απόφαση συμβάλει στην υπονόμευση του διεθνούς κράτους δικαίου αλλά δείχνει και πλήρη περιφρόνηση για τις μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που υφίστανται οι Παλαιστίνιοι εξαιτίας της ισραηλινής πολιτικής προσάρτησης».

Υπόβαθρο

Οι περιοχές της Δυτικής Όχθης, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, που τέθηκαν υπό ισραηλινό έλεγχο το 1967 και συμπεριλήφθηκαν στις ισραηλινές δημοτικές περιοχές για την Ιερουσαλήμ, οι οποίες θεωρούνται διεθνώς κατεχόμενα εδάφη, στα οποία είναι εφαρμοστέο το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.

Η παράνομη προσάρτηση της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ από το Ισραήλ  επισημοποιήθηκε μέσω εσωτερικού δικαίου το 1980. Έχει καταδικαστεί επανειλημμένα από τη διεθνή κοινότητα μέσα από πολλά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.