ΤΟΥΡΚΙΑ: ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ, ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΗΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Δημοσιεύθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2017, 10:41Εκτύπωση

Σε συνέχεια της απόφασης του δικαστηρίου στην Κωνσταντινούπολη να αφεθούν υπό όρους ελεύθεροι οχτώ υπερασπιστές και υπερασπίστριες ανθρωπίνων δικαιωμάτων όσο η δίκη τους βρίσκεται σε εξέλιξη, ο Salil Shetty, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας δήλωσε:

Σήμερα, επιτέλους, γιορτάζουμε το γεγονός ότι οι φίλοι και συνάδελφοί μας μπορούν να επιστρέψουν στους αγαπημένους τους και να κοιμηθούν στα δικά τους κρεβάτια για πρώτη φορά μετά από σχεδόν τέσσερις μήνες.

— Salil Shetty

«Αλλά η όποια χαρά αμαυρώνεται από τη συνεχιζόμενη κράτηση του προέδρου της Διεθνούς Αμνηστίας, Taner Kılıç, του οποίου η ξεχωριστή δίκη αναμένεται να ξεκινήσει αύριο».

«Αυτές οι διώξεις με πολιτικά κίνητρα είναι μια προσπάθεια να σωπάσουν επικριτικές φωνές μέσα στην Τουρκία, αλλά έχουν μόνο συμβάλλει στο να τονίσουν της σημασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και όσων αφιερώνουν τις ζωές τους για να τα υπερασπιστούν».

«Απόψε κάνουμε ένα μικρό διάλειμμα για να γιορτάσουμε, αλλά αύριο θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για να διασφαλίσουμε ότι ο Taner, η İdil και οι συνάδελφοί τους θα απαλλαχθούν από αυτές τις αβάσιμες κατηγορίες. Δεν θα σταματήσουμε μέχρι οι κατηγορίες να αποσυρθούν και όλοι και όλες τους να είναι ελεύθεροι και ελεύθερες».

ΥΠΟΒΑΘΡΟ

Δέκα ακτιβιστές, συμπεριλαμβανομένης της İdil Eser, της Διευθύντριας της Αμνηστίας Τουρκίας, συνελήφθησαν στις 5 Ιουλίου, ενώ ο Πρόεδρος της Διεθνούς Αμνηστίας Τουρκίας, Taner Kılıç φυλακίστηκε ένα μήνα νωρίτερα. Κατηγορούνται για «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση».

Ο Taner Kılıç θα προσέλθει σε ακροαματική διαδικασία σήμερα στη Σμύρνη για ξεχωριστή κατηγορία για «συμμετοχή στην Τρομοκρατική Οργάνωση (του) Fethullah Gülen».

ΚΑΝΕ ΜΙΑ ΔΩΡΕΑ
Υπερασπίσου τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και στήριξε την ανεξαρτησία του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.